„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Disztópikus Disneyland: a törökországi kastély szellemváros története

A legtöbben valamikor elképzeltük, hogy egy kastélyban élünk, akár gyermekkorunkban, a meséktől elvarázsolva, akár felnőttként az európai monarchiákat tanulmányozva. Mit szólnál, ha valóban lehetőséged lenne megvenni a saját kastélyod? 2014 közepén ezt az álmot valóra válthattad Törökországban, 370 000 dollárért. 

A Burj Al Babas minden fényűző, 325 négyzetméteres kastélya kék tornyokkal és csigalépcsőkkel egészült ki. Az egyetlen fogás? A te kastélyod egyike lenne a 731 egyforma közül. De kit érdekel az exkluzivitás, ha lehetőséged van egy Disney-mesében élni?

2014-ben a törökországi Mudurnu városában elindított Burj Al Babas projekt értékesítési prezentációja nagyjából úgy hangzott, mint ez az első két bekezdés. A kereskedelmi vonzerőtől függetlenül az eladások sikeresek voltak. 

Az árak 370 000 és 530 000 dollár között mozogtak az egyes egységek elhelyezkedésétől függően. A projekt indulásakor az egységek fele gyorsan elkelt, elsősorban a katari, bahreini, kuvaiti és az Egyesült Arab Emirátusok nyári otthonát kereső ügyfeleknek.

A fenyővel borított, meleg forrásokkal megáldott völgyben elhelyezkedő törökországi terület az ország egyik legtörténelmibb és legszebb régiója. A 2000-es évek elején világszerte felkeltette az ingatlanfejlesztők és befektetők figyelmét. Miután a környéken már két melegvizes szálloda is épült, a Sarot Group 2014-ben elindította történetének legambiciózusabb projektjét: a Burj Al Babast.

A fejlesztést Törökország egyik legnagyobb ultra-luxus üdülőhelyeként hirdették meg, mecsetekkel, szépségszalonokkal, törökfürdőkkel a régió termálvizeivel, valamint az Egyesült Államok Capitoliumára emlékeztető építészeti bevásárlóközponttal. 

Mindezt 732 Disney-kastélyszerű otthon vette körül, mely a történelmi archetípus kissé kínos reprodukciója. Ebben a szokatlan keverékben fa- és márványpadló, vakolattal díszített falak és mennyezetek, beltéri és kültéri medencék, szökőkutak, modern liftek, korszerű fűtési rendszerek és otthonautomatizálási technológia szerepelt. És mintha egy egység furcsasága nem lenne elég, azt több mint 700-szor megismételték.

A fejlesztés furcsa esztétikáját nem hagyták figyelmen kívül a helyi hatóságok és a lakosok, akik kritizálták a választott tervet, attól tartva, hogy az aláásná a terület kulturális esszenciáját, és negatívan befolyásolná a turizmust és a régió történelmét. Ezenkívül az építkezés kezdetén a Sarot Group-ot azzal vádolták, hogy illegálisan vágták ki a fákat, hogy helyet teremtsenek az üdülőhelynek. Ettől kezdve a történet kezdett kibontakozni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

2018-ban, amikor a globális ingatlanpiac és -gazdaság romlott, valamint a török ​​líra leértékelődött, a Sarot Group adósságokkal terhelte magát, és csődöt jelentett. 587 építés alatt álló egységet hagytak félben. A következő években a cég többször is reményét fejezte ki a projekt folytatásában, még további 100 kastély eladásának lehetőségét is említette az adósságok rendezésére, de ez nem valósult meg.

Hat évvel később a közel 600 elhagyatott kastély olyan szürreális jelenetet teremt, mintha egy Disney hercegnős mesét képzelnénk el egy disztópikus jövőben. A szellemvárosi hangulaton túl a minikastélyok elmélkedéseket váltanak ki a giccses építészetről, parodizálva a luxus és a romantika eszményét, amíg az értelmét nem veszi. 

A Burj Al Babas kastélyai kék tornyos tornyok és kicsiny ablakok közepette a tömegkultúra elemek és a hivalkodó nagyság iránti vágy furcsa metszéspontját testesítik meg, megtestesítve a poprealizmust, amely elősegíti a mesterségességet, erősíti a sztereotípiákat és a pastiche felé hajlik – ez a dekontextualizált utánzat. elemeket. E kastélyok eladási sikere a kortárs fogyasztói profilt is tükrözi, amely az importált esztétikát részesíti előnyben az autentikus kifejezésekkel szemben.

A projekt fejlesztését a NOVA Group Holdings, egy multinacionális amerikai vállalat nemrég megvásárolta. Most még várni kell, hogy az új cég milyen irányt vesz: kamatoztatja-e a hírnevet, és egyedi turisztikai látványossággá varázsolja-e a komplexumot, vagy a “giccs-effektust” tompító építészeti módosításokkal történő rehabilitációt választja. Talán itt az ideje, hogy a hercegnő álma megváltozzon.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb