Home / Kiemelt cikkeink / Családi ház építés fővállalkozóval vagy saját szervezésben?

Családi ház építés fővállalkozóval vagy saját szervezésben?

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

A mai magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt, hogy saját kezűleg, kalákában, barátokkal és rokonokkal összefogva valósítsuk meg a családi ház építést.

NatGeo_kalaka-e1308271422156A fogadószint, a fal, a födém és a tető statikai szerkezete, valamint a ház gépészeti, villamos szerelési feladatai szakképesítést igénylő munkák, ezért ezeket csak a kamaránál regisztrált kivitelezők végezhetik el, számukra kötelező a szakképesített szakember és a felelős műszaki vezető alkalmazása.  2016. júliusától beadott egyszerű építésügyi eljárás a 300 nm nettó alapterületű családi házak esetében, -építész , víz, villamos és statikai kiviteli tervet kell készíttetni, ezenkívül a házat tervező építészmérnöknek minimum 6 alkalommal ellenőriznie kell a ház felépítését és a terveknek való megfelelést.

2016-ban két lehetőség van arra, hogy valaki egyedi családi házat tervezzen és kivitelezzen. 

 • FŐVÁLLALKOZÓ:
  családi-ház-építésAz egyik lehetőség, hogy megbízunk egy fővállalkozót, vagy más néven generálkivitelezőt, aki a tervezéstől a kulcsátadásig minden munkát elvégez és a vállalt határidő végére minden idegeskedés nélkül elkészül az új családi házunk. A garancia egy kézben van. Egy céggel kell csak egyeztetni, nem kell szaladgálni különböző szakmák után és nem kell semmit koordinálni, mert ezt a kivitelező cég intézi. Ebben az esetben a magánszemély megrendelőnek sem felelős műszaki vezetőre, sem műszaki ellenőrre nincs szüksége, mert ez a fővállalkozó feladata. Ha a fővállalkozó nincs kész határidőre, akkor napi kötbért fizet a vállalkozó. Ennek összege családi ház építések esetén értéktől függően 10-25 ezer forint közötti összeg napi szinten. Ha generálkivitelező építi a családi házat, akkor az anyagok általában olcsóbban beszerezhetőek, mert a vállalkozó nagy mennyiségben vásárol és ez kedvezményre jogosítja a beszállító partnereinél.
  Az egyik legfontosabb érv a generálkivitelező mellett, hogy ha 300 négyzetméter alatti hasznos alapterületű a lakásunk, akkor az áfa összege 5%! Ez egy bruttó 30 millió forintos ház esetében 6 millió forint feletti árelőnyt jelent.
  Ebben az esetben is van lehetőség természetesen arra, hogy a családi ház festését, vagy esetleg a burkolását saját kezűleg, vagy helyi munkaerővel végezzük el.
 • SAJÁT SZERVEZÉS:
  A másik mód a családi ház építésre az, hogy mi összeszervezzük az összes szakipart és egyenként állapodunk meg a vállalkozókkal minden egyes munkafázisra.
  Ebben az esetben a garancia nagyon nehezen lesz érvényesíthető, hiszen rengeteg munkafázis átfedi más szakmákkal a munkavégzéseket. Mindig lesz olyan, pl: hogy a burkoló fogta meg koszos kézzel a festő munkáját és a festő ingyen már nem javítja ezt ki, vagy a villanyszerelő kábelét a kőműves elvakolta, a festő kifestette, majd lehet leverni a vakolatot és keresgélni a kábeleinket, ezután már a többi szakipar nem fogja ingyenesen megcsinálni a szétbontott, de korábban már készre jelentett munkáit. Előre borítékolható, hogy a ház felépítése kapcsán időbeli csúszások elő fognak fordulni. Ennek az az oka, hogy a cégek nincsenek pontosan koordinálva, de nem is elvárható ez, hiszen egymásnak idegen cégekről van szó és nincs közös ütemezésük, elég ha egy vállalkozó megcsúszik(betegség, baleset, időjárás, stb…), a többi munkát ez magával fogja húzni és a végén több hónapos késésekkel számolhatunk. A legtöbb esetben egy-egy vállalkozó nem is vállalja a későbbi időpontban a munkák elvégzését, mert más munkákon is szerződéssel rendelkezik és azt a munkát fogja dobni, ahol csúsztak, hiszen más helyen nem akar miattunk szerződést szegni. Tehát ha mi szervezzük a vállalkozókat, akkor kötbér jogosultságot nem tudunk érvényesíteni.
  Abban az esetben, ha az építtető külön-külön állapodik meg a szakemberekkel, akkor szükség van egy műszaki ellenőrre, illetve minden alkalmazott cégben külön-külön felelős műszaki vezetőre és egy személyre aki vezeti az online építési naplót. Ez egy 5-6 hónapos kivitelezés esetén legalább egymilliós forintos pluszköltséget jelent.
  A munkadíjak elképzelhetőek olcsóbbak lesznek, de az anyagköltségeket drágábban tudjuk majd beszerezni mintha fővállalkozó szerezné azt be.
  Ha egyetlen egy szakmunkás csapat, vagy anyagszállító csúszik, lehetséges, hogy felborul az egész eltervezett ütemezés és az adott pillanatban lehetetlen, vagy drága lesz új alvállalkozót találnunk.
  Ami a legjobban ellene szól a saját szervezésben történő kivitelezésnek, az a minőség és az ÁFA költség. Nem ismerjük a cégek egyenkénti munkaminőségét, egymáshoz viszonyulását. Nem tudhatjuk, hogy a leszervezett szakmák képviselői közül mennyi a kókler és mennyi a jó szakember. Lehet, hogy láttunk egy szép burkolást korábban referenciaként, de a cég már nem azt az embert alkalmazza, vagy nem azt a szakembert küldi a helyszínre. Egy hibás vállalkozói teljesítés esetén elképzelhető, hogy nem javítja ki a hibát a cég, ha pedig lelép az egész tervezett beruházásunk füstbe ment terv lesz.
  Saját erős kivitelezés esetén az áfa összege 27%!
  Ebből maximum 5 millió forintot az állam visszaad, ha minden számlát összegyűjtöttünk és megfelelünk a feltételeknek. De ez már 20 millió forint feletti nettó beruházás érték esetén kedvezőtlenebb választás, mint a fővállalkozónál kiszámlázott 5% áfa összege.

Az építőiparban bevett szokás, hogy évente új cégeket alapítanak és dobják az előző céget, ezek a cégek hiába adnak számlát, mert a hivatal nem fog belőle adóvisszatérítést adni, ha már az átadás után pár héttel nem léteznek. Az építőiparban általános még napjainkban is, hogy nincs cége vállalkozása a szakembereknek és egy állítólagos baráttól hoznak számlát, ez illegális! Ha ön ilyen számlát kap és tud róla, akkor bűncselekményt követ el. A vállalkozók legalább fele még 2016-ban is számla nélkül dolgozik, mely illegális és a garancia vesztését okozhatja. Nagyon fontos, hogyha bárkivel szerződést szeretne kötni, legyen az fővállalkozó, vagy csak egy burkoló vállalkozó, kérje el a cégkivonatát, ellenőrizze, hogy nincs-e felszámolás alatt, ellenőrizze, hogy aláírásra jogosult-e a személy,  igazolja a vállalkozó, hogy jogosult a munka elvégzésére, azaz legyen MKIK-s regisztrációja. Kérje el a vállalkozótól a felelősségbiztosítási kötvényét, hogy az adott feladatra van-e kiterjesztett biztosítása. Ha a vállalkozónak nincs referencia munkája, akkor ne szerződjön vele! Ugye egy kezdő orvossal sem végeztetné el a szerettének a szívműtétjét!?! Ha van referencia, az nagyszerű, de kérdés, hogy meg lehet-e élőben azt tekinteni és esetleg lehet-e beszélni a korábbi megrendelőkkel. A fotó az semmire sem jó és az internetnek hála minden kép rendelkezésre áll, hogy egy vállalkozó tevékenységét fényezze vele. Élő munkákat kell megtekinteni. Bizonyára most is van munkája a kivitelezőnek és azt meg lehet tekinteni, ha nem lehetséges megtekinteni, akkor kerülje el azt a “szakembert” messziről.
Ezzel nem azt akarjuk bemutatni, hogy minden építőipari vállalkozó egy hiéna, hanem ellenkezőleg meg szeretnénk óvni a lehúzós esetektől. Ez pont egy olyan szakma, mint a taxisok. Vannak nagyon kedves és aranyos taxisok akik megbízhatóak és biztonságos autókkal felelősségtudatosan autóznak. Viszont a taxisok fele arra utazik, hogy tudja lehúzni az utasát. Pont így van ez az építőiparban is. 10 építőipari vállalkozóból legalább 3-4 alkalmatlan hogy a feladatát korrekten elvégezze.
Aki 2016-ban azt mondja önnek, hogy tesókám 180 ezerért négyzetméterenként egy modern házat kivitelezek neked, abban biztosak lehetünk, hogy nem fog jó minőségben elkészülni és nem is lesz energiatakarékos, pedig a jó minőség mellett az energiatakarékosság is a modern ház jelzője.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

Az interneten a cégek nagy része olyan műszaki tartalmat mutat be, mely 10 évvel ezelőtt sem volt modern megoldás. Ha valaki vásárol egy új mobiltelefont 150-250 ezer forint között és ha Apple hívő, biztosan nem vásárol iPhone 3, 4, vagy 5-ös modellt, hanem a 6-os, vagy a 7-es típust választja. Ha viszont Samsung rajongó, ott sem a Galaxy S5, hanem inkább az S6 vagy az S7 modelleket preferálja majd.
Gondoljunk bele, hogy egy családi házat nem fogunk két-három éven belül felújítani, ezért fontos, hogy már most a legmodernebb, legenergiatakarékosabb legyen, mert 20 év múlva is a most tervezett családi házunkban fogunk élni.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

Családi ház építés egy lakás árának a feléért

A lakások Budapesten jelenleg 655 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron cserélnek tulajdonost. Az ár megdöbbentően magas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.