„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Bontás közben terveztek az építészek a nyersbeton otthon felújítása során

Ha ez a szokatlan japán betonház úgy néz ki, mintha valaki a felújítás során áttörte volna a falakat, csak hogy félúton megálljon, az azért van, mert alapvetően így történt. Egy régi, ötemeletes épület saját otthonná és irodává való átalakítása közben a MAMM Design építészei rájöttek, hogy a nyers, romos betonszélekben és a látható betonacélban van valami szép, ami arra késztette őket, hogy a félkész érzéshez igazodva változtassanak a tervezésen. A tér középpontjában a korábban zárt lépcsőház maradványai lenyűgöző fókuszponttá váltak, és egy növényekkel teli átriumot alakítottak ki.

“Ennél a felújításnál ahelyett, hogy mindent az elejétől fogva terveztünk volna, a bontás közben folytattuk a tervezést” – magyarázzák az építészek. “A múlt elemei, amelyek a bontás előrehaladtával kerültek elő, jelentős inspirációt nyújtottak a tervezéshez.”

A Bunkyo Ward Koishikawa/Hakusan negyedében található, egy olyan területen, amely történelmileg tele van könyvkötészeti és nyomdaipari létesítményekkel, az épület alsó felében egykor egy nyomdaipari üzem, felső felében pedig egy magánlakás volt. A második tulajdonos az egész épületet lakássá alakította át. Amikor Akira Mada és Maya Mada a MAMM Designtól megvásárolta, vissza akarták állítani a korábbi lakó/munkahelyi elrendezést, de a saját igényeikhez és stílusukhoz akarták igazítani.

A lépcsőfeljáróval kezdték, amelyet egy saját, sötét, homályos falú lépcsőházba zártak. Először azt képzelték el, hogy kiütik a betonfalakat, és egy tetőablakot helyeznek a tetejére, hogy egy átriumot hozzanak létre, a régi lépcső helyére pedig új lépcsőfeljárót építenek. De ahogy a bontás során feltárultak a falak cakkos betonszélei és a régi betonlépcsőt tartó belső betonacélok, rájöttek, hogy ezekből az elemekből néhányat meg akarnak tartani.

Így jelent meg az otthon sztárfellépője, a csontváz fémlépcső, amelyet most élő indák ölelnek körül. A lépcsőház az épület teljes magasságában húzódik, tetején egy tetőablak található, amelyet ki lehet nyitni, hogy a friss levegőn lehessen tartózkodni, és egy létra biztosítja a tetőre való feljutást. A régi betonacél lépcsőház most pusztán dekoratív, más helyeken új lépcsők szúrják át a padlót és a mennyezetet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A látható beton és a fém robosztus jellege szép kontrasztot alakít ki az építészek által behozott új elemekkel, mint a rétegelt lemez, a lazacrózsaszín csempék és az áttetsző válaszfalak. A további növények, például a túlméretezett ültetőkben elhelyezett kis fák segítenek az életerő érzetét az otthon többi részébe és az erkélyre és a tetőre is átvezetni.

A felújítás során néhány meglepetés is előkerült. Ha merev elképzelésekkel kezdték volna a folyamatot arról, hogyan kell mindennek kinéznie, az építészek talán kihagytak volna néhány meghatározó jellemzőt, amelyek sok textúrát és történelmi kontextust adnak az újratervezéshez.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb