„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Beton a dzsungelben: egy egyszerű tojás tartó inspirálta a malajziai otthon formatervezését

A betonnak sok tulajdonsága van, és nem mindegyik pozitív. Erős, szilárd, tartós, nyers és szélesen alkalmazkodóképességű, kézzelfogható textúrákkal. Ugyanakkor hideg, nehéz, kényelmetlen és visszhangzásra hajlamos, és ha széles körben használják – mint például a híresen megosztó brutalista építészeti stílusban -, akkor gyakran erőszakosnak ítélik. Persze, a kivétel erősíti a szabályt.

A WHBC Architects finom egyensúlyt teremt a malajziai Kuala Lumpurban található „Tropical Box House” projektjében, ellentétben a beton anyagszerűségével és a drámai brutalista hangulatával, szellős porozitással és tökéletesen bekeretezett kilátással a kültéri természetre. A több mint 670 négyzetméteres otthon szinte már monumentális a rendkívüli inspirációs forrásból származó rácsos szerkezetnek köszönhetően.

„A trópusokon fekve, lényegében egy tojástartós szerkezetet terveztünk, amely körülveszi a házat, hogy megvédje azt a hőtől, de bevonzza a természetes napfényt is, az igazán kényelmes és kiegyensúlyozott terek megteremtése érdekében.” – magyarázzák az építészek. “A körülölelő fal a perforált jellege elhomályosítja a belső és a külső közötti határokat.” A keretnyílások szabálytalan mintája árnyékot vetít a belső terekre, hogy lehűtse az otthont anélkül, hogy bezárva lenne a külvilágtól. A betonrácsot 900 mm mélységben alakították ki az extra stabilitás érdekében.

Mint Malajzia legtöbb területén, Kuala Lumpurban is egész évben a nappali hőmérséklet 26-30ºC tartományban mozog, éjszaka pedig 21ºC körüli a hőmérséklet. Az állandó csapadék és a sok nap ideális klímát biztosít a ház beltéri és kültéri elő világának, védve a naptól, mégis nyitva a friss levegőre. A WHBC építészei lehetővé tették a trópusi beton ház számára, hogy szó szerint átölelje a dzsungel.

A fokozatos lejtő szélére építve az egész otthon a talajtól gólyalábakra van emelve, hogy megvédje azt a nedvességtől és a páratartalomtól – ez egy kritikus szempont egy trópusi éghajlaton. A lejtőnek köszönhetően a ház hátuljában lévő terek úgy vannak kialakítva mintha a fák között lebegnének. A trópusi projekt kissé hátrébb épült az úttól, egy híd keresztezi a lejtőt az érett Albizia fák között, a főbejárattal összekapcsolva.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A belépést követően a látogatókat azonnal elkápráztatja egy fedett/kültéri medence, amely a nappaliból kinyúlik a lombkoronák felé. A lakó- és étkezőhelyiségek a medence csillogó felületére néznek, míg a hálószobák az első emeleten vannak elrejtve a magánélet megtartása és a még jobb kilátás érdekében. A nedvességre hajlamos talajszint a háztartási helyiségek számára és a három autós garázs számára van fenntartva, amelyhez az utcaszintről az oldalsó udvaron, egy rámpán keresztül lehet hozzáférni.

A medencén és a kerten túl nézve, tiszta és kiterjedt panoráma nyílik a gazdag erdőre.” – mondják az építészek. „A felső emeleten az ablakokat kifejezetten a gyönyörű nagy fákra való kilátásra tervezték. Egy látszólag nehéz betondoboz, enyhén megérinti a talajt, lebeg a fák között és ösztönzi a körülvevő tájat, hogy köré nőjön. ”

Még akkor is, ha általában nem vagy a nagyszabású beton építészet rajongója, valószínűleg egyetértesz azzal, hogy az egyetlen „brutális” dolog ebben a házban, a tagadhatatlan gyönyörűsége.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb