napi hírmorzsák

Akusztikai panelek – mi az, mikor és hol alkalmazzuk

Egyre több akusztikai megoldás található a piacon, és ezen a szegmensen belül számos különböző megoldást találhatunk, beleértve a sokoldalú akusztikai paneleket, melyek eltérnek a hagyományosabb mennyezetre függesztett akusztikai terelőlapoktól. Az akusztikai problémák kezelésére főként irodákban, stúdiókban, éttermekben, társalgókban és tárgyalótermekben van szükség.

Az akusztikus panel egy hangelnyelő megoldás, amelyet a zaj csökkentésére, valamint a visszhang és az utózengés visszaszorítására használnak. A jó akusztika elvei az abszorpció, a diffúzió és a csillapítás. Mindezeket a panelek akusztikai teljesítménye határozza meg. Amikor egy akusztikai panelről beszélünk, a legtágabb értelemben hivatkozunk rá, beleértve a függőleges és vízszintes paneleket is.

Általában a függőleges panelek segítenek csökkenteni a térben zajló hangátvitelt, megakadályozva, hogy a hang a helyiség egyik végéből a másikba jusson, és segítenek a háttérzaj elfogadható szintre csökkentésében is. Például sok modern szabadtéri irodában a zajszint 60-80 decibel, míg az ajánlott szint 45-55 decibel. Tehát, ha a cél a háttérzaj és a reverberáció idő csökkentése, a függőleges megoldások a következők:

·Szabadon álló panelek
·Mennyezetre függesztett panelek
·Falra szerelt panelek
·Alternatív megoldásként hangelnyelő tapéták

Ezek a megoldások kis helyigénnyel rendelkeznek és multifunkcionálisan térelválasztóként is alkalmazhatók. Mennyezetre szerelve nagy belmagasság esetén szinte észrevehetetlenek. A háttérzaj teljes eltávolítása érdekében ideális esetben a padlótól a mennyezetig terjedő válaszfalak telepítése szükséges, ha a zajforrás megszüntetése nem opció. A függőleges panelek azonban sokat segíthetnek a hangátvitel csökkentésében.

A vízszintes paneleket elsősorban közvetlen zajelnyelésre használják. A hanghullámok terjedésének megakadályozása érdekében abszorbeáló paneleket kell alkalmazni, melyek a hangenergiát súrlódással hővé alakítják. Hangelnyelő anyagokból vagy puha akusztikus hab és szövet kombinációjából készülnek, az akusztikus panelek számos formára és méretre vághatók, és testre szabhatók a szoba kialakításának megfelelően, majd a falakra, vagy a mennyezetre szerelhetők.

Sok iroda és étterem erős márkaimázzsal rendelkezik, amely gyakran tükröződik a választott dekorációban. Ilyen helyeken természetesen fontos, hogy az akusztikai megoldások tervezése során ne befolyásolják a meglévő, vagy új projektet esetében a kívánt dizájnt. Szerencsére ma már számtalan esztétikus megoldás létezik, bármely stílusban. Egyesek észrevehetetlenül beleolvadnak a falba, míg mások feltűnő csipkeként (lásd a lenti képeket) vagy éppen zuzmófalakként díszelegnek az egyes helyiségekben. Egyesek tehát teljesen beintegrálhatók a belsőépítészeti imázsba.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az akusztikai paneleknek ráadásul nem kell lefedniük egy teljes falterületet a zajpanasz akusztikus megoldásához. Szakértők képesek azonosítani a visszaverődési pontot, amely tájékoztatja őket a falpanel elhelyezésének legjobb helyéről. A panelek stratégiai elhelyezése tehát kritikus azok hatékonyságának maximalizálása érdekében.

Kisebb helyiségekben, például tárgyalótermekben vagy magánirodákban a hanghullámok általában először a falaknak csapódnak. Miért? Ezek általában a hangforráshoz legközelebb eső szilárd felületek. Következésképpen a falra szerelt akusztikus panelek használata ideális lehet ezekben a helyiségekben. Nagyobb helyiségekben és nagy terekben a hanghullámok azonban másként viselkednek. A hangenergia minden térben terjed, de nagyobb terekben kevesebb hangenergia verődik vissza a helyiségbe, mivel az eredeti hang néha “elhal”, mielőtt elérné a szilárd felületet.

Ennek ellenére gyakran a hanghullámok kemény felületre ütköznek, mielőtt elhalnának – és ez általában a mennyezet, nem pedig a falak. Ezekben az esetekben a vízszintes, mennyezetre függesztett akusztikus panelek jelentősen javíthatják a tér hangzását. A jobb akusztikai teljesítmény érdekében a paneleket érdemes különböző felfüggesztési magasságokba telepíteni. A panelek közötti “légzsebek” elfogják a hanghullámokat, és megakadályozzák, hogy azok tovább terjedjenek a magas mennyezetű terekben.

Egyszóval, manapság már mindenki talál a márkaimázsának és a saját ízlésének megfelelő, esztétikus akusztikai megoldást, ami akár szerves része lehet az egyes terek belsőépítészetének.

Forrás: saját


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb