„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Agyag vagy beton, szilárd vagy üreges: különböző típusú téglák és használatuk

A tégla kifejezést gyakran használják a közönséges agyag tömör tömbök szinonimájaként, de ennél többről van szó. A téglák talán a legelemibb építőanyagok, és felhasználhatók moduláris, optimalizált és ami a legfontosabb, sokoldalú épületek tervezésére. Ez a cikkünk a legnépszerűbb téglafajtákat tárja fel az építőiparban való felhasználásuk szerint.

A korai civilizációk a téglát az építkezés alternatívájaként azokon a területeken alkalmazták először, ahol nem volt elérhető faanyag a menedékek építésére az időjárási viszonyok elől. A mai leggyakoribb agyagtéglákat lágy iszapból készítik, és égetik, hogy tartósak legyenek. A kerámia téglák a Közel-Keletről, Dél-Ázsiából és Európából származnak, és jelentőségteljes építészet, például a pakisztáni Indus-völgyi városok építésének alapját képezték. Az ipari forradalommal és Nagy-Britannia birodalmi századával az agyagtégla lett a fő építőanyag, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon. Azóta az építési technológia új technikákkal és anyagokkal fejlődött, de a tégla felhasználásának logikája változatlan: ez az építési rendszer legkisebb egysége.

Sokféle tégla létezik anyaguknak és formázási módjuknak megfelelően. Íme a 4 leggyakoribb típus:

Agyag téglák
Hagyományosan az égetett agyagtégla a leggyakoribb típus, lágy iszapból készül, majd kemencében égetik. Mivel az agyag a talajból nyert természetes nyersanyag, a téglák színe a gyártás helyszínétől függően változhat. Ezek a téglák lehetnek szilárdak, üregesek, laposak, és több célra felhasználhatók, például szerkezetek megépítésére vagy burkolatként.

Beton tömbök
A betontégla cement, homok, adalékanyagok és víz keverékéből készül, és általában szerkezeti falazóblokként használják; a szükséges tulajdonságok biztosítása érdekében tesztelni kell őket, de furnérfalakhoz is használhatók. A kerámia téglákkal együtt ma az egyik leggyakoribb anyag az építőiparban.

Habbeton
A habbeton, más néven cellás vagy levegőztetett beton, más gyártási módszerrel jön létre, ami különleges építési tulajdonságokkal rendelkező téglákat eredményez. A víz, cement, mész és alumínium por keveréke egy olyan levegőztetett anyagot hoz létre, amely kiváló hangszigetelést és jobb hőhatást biztosítanak. Továbbá, mivel nagyon könnyűek, az építési terhelések csökkennek, és például pénzt és anyagot lehet megtakarítani a szerkezeten.

Környezetbarát téglák
Az építőipar mindig új környezetbarát anyagokat keres mind gyártás, mind felhasználás szempontjából. Az ökológiai tégla, más néven moduláris tégla egy cement, föld és víz keverékéből készült épületegység, amely hatékonyabb és kevésbé szennyező, mivel kézzel vagy hidraulikus préssel tömörítik és fixálják, így tehát a kemence égetési folyamat szükségtelenné válik az előállításához.

Az anyagok és gyártási módszerek mellett fontos megérteni az épület különböző téglatípusainak rendeltetését is. A gerendákkal és oszlopokkal rendelkező hagyományos szerkezeti rendszerekben a téglák furnérként használhatók, míg a szerkezeti falazatú épületekben a teherhordó téglafalak egyaránt szolgálhatnak burkolatként és szerkezetként. A téglák dekorációs elemként vagy burkolatként is használhatók.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tégla furnér
Ebben az esetben a téglákat csak épületburkolatként használják, szerkezetként nem. Fontos figyelni ennek az anyagnak a termikus és akusztikai jellemzőire. Néha a falakat szigetelni kell a tégla hozzáadása előtt, de bizonyos esetekben ki lehet használni az anyag tulajdonságait, például a tömör agyagtégla magas termikus tömegét.

Szerkezeti falazat
A szerkezeti falazat mindkét szerepet játssza; az épület burkolatát és szerkezetét, így az építés nagyon hatékony, ami nagy előny. Ebből a célból fontos megfigyelni az egyes anyagok tulajdonságait és a téglák méretét is, hogy a projekthez megfelelő modulációt biztosítsunk.

Dekoratív téglák
A szabadon hagyott téglák bevonása egy vékony réteg víztaszító réteggel, például tömítőanyagokkal, gyantákkal vagy akrilokkal, gyakori választás az ilyen típusú anyagoknál, és néha a téglafelületeknek nem kell egész téglát használniuk; a lapos téglalapok remek alternatívát jelentenek. Néhány példa a dekoratív téglákra, amelyek egyedi megjelenést kölcsönözhetnek a projektnek: üvegtömbök, paravánblokkok, téglaültetők stb…

Függetlenül a tégla típusától, talán a legfontosabb szempont, amikor ezt az elemet figyelembe vesszük, hogy miként lehet integrálni az építőanyagot a projektbe. Az építési rendszer és az építőelemek meghatározása után a projektben lehetőség van a tervezésnek az adott választás szerinti alakítására, ezáltal pénzt takaríthatunk meg az anyagon és a munkaerőn, ésszerűsítheti a konstrukciót, elkerülheti a hulladék- és a felesleges maradványok felhalmozódást, és csökkentheti a befejezés idejét.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb