„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Abu Dhabi legújabb modern építészeti projektjei

Abu Dhabi, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és második legnépesebb városa gyökeresen átalakult az elmúlt évtizedekben. Abu Dhabi, amelyet Katsuhiko Takahashi japán építész 1967-ben Sheikh Zayed irányítása alatt tervezett meg, a kulturális csere és kereskedelmi tevékenység epicentruma lett. A gyors fejlődés és az urbanizáció között a város építészete tükrözi a globális trendeket az új építési módszerek mellett.

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírsége közül a legnagyobb, Abu-Dhabiban helyi és szövetségi kormányhivatal is működik, mint az Egyesült Arab Emírségek kormányának székhelye. Az Arab-félsziget délkeleti oldalán elhelyezkedő várost a szárazfölddel három híd köti össze: a Maqta, a Mussafah és Zaha Hadid Sheikh Zayed hídja. Abu Dhabi városának nagy része a szigeten található, de a városi régióban számos kerület található a szárazföldön. A nagy sűrűségű toronyházak és a széles utak között új építészet épül a városban. Az alábbiakban bemutatunk ezek közül néhány projektet, amelyek megváltoztatják a városképet a közeljövőben.

Az MVRDV vegyes felhasználású épülete (fenti kép)
Az MVRDV Pixel projektje jelenleg építés alatt áll, és várhatóan 2021 végére fejeződik be. A közösségi alapú vegyes használatú fejlesztés az első projekt Abu Dhabi Makers kerületében, amely egy innovatív és kozmopolita terület a Reem-szigeten. A 85 000 négyzetméteres projekt lakásokat, üzleteket, irodákat és kényelmi szolgáltatásokat foglal magában egy dinamikus nyilvános tér körül. A koncepció célja az volt, hogy az Emirátusok új életmódját ösztönözze a szabadtéri élet és a közösségi életmód révén.

Az X-Architects városi mecsete
A dubaji székhelyű X-Architects cég az új Revelation Mosque mecsetét úgy tervezte, hogy létrehozza az Egyesült Arab Emírségek Abu-Dhabiban található “szomszédság szívét”. A nagyvonalú tervezet magával ragadó búvóhelyet kínál a mindennapi élet nyüzsgése elől, ahol a nyilvánosság (vallástól függetlenül) összegyűlhet, kommunikálhat és kölcsönhatásba léphet egymással. A nagy, aszimmetrikus kupola kialakítása három alapvető funkciót tartalmaz. Formája egyaránt hivatkozik a hagyományos mecsetek tipológiájára, és szimbolizálja a Jabal Al Noort, egy spirituális hegyet, ahol a Koránt állítólag felfedték. Ugyanakkor a lépcsős, spirális homlokzat elárasztja a belső tereket a szórt fény lágy izzásával.

Louvre Abu Dhabi, Ateliers Jean Nouvel
A Pritzker-díjas építész, Jean Nouvel a Louvre Abu Dhabi koncepciójához a hagyományos arab építészeti kultúrából merített ihletet. A hely kontextuális megközelítésével Nouvel a Louvre Abu Dhabit „múzeumvárosnak” tervezte a tengerben. Kontrasztos fehér épületsorozata a medinából és az alacsonyan fekvő arab településekből inspirálódott; összesen 55 egyedi épület, köztük 23 galéria alkotja a projektet. Az épületek homlokzata 3900, rendkívül nagy teljesítményű szálbeton panelból (UHPC) készült.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Wahat al Karamabureau^proberts & Urban Art Projects
A projekt koncepcionális irányát a világhírű művész, Idris Khan fogalmazta meg, hogy „létrehozzon egy parkot a veszteségekre való emlékezés és az elmélkedés helyszíneként, egy lelki helyként, amely egységet és támogatást közvetít – egy emlékmű, amely pozitív és reményteljes visszhanggal rendelkezik, miközben kíváncsiságot kelt a szobrászat felé, bemutatva, hogy a kortárs művészet hogyan befolyásolhatja az érzelmeket”. A Wahat Al Karama park szívében található az MONUMENT, amely monumentalitása ellenére egyesítő költői pillanatokkal szolgál. A komplex szerkezet 31 függőleges alumínium táblából áll, a legnagyobb 23 méter magas. Úgy tűnik, mintha a táblák finoman egymásra támaszkodnának, ami az Egyesült Arab Emírségek hét nemzetének egyesített erejét jelképezi.

Masdar City
A Masdar City egy városfejlesztési projektk, amelyet a megújuló energiát gyártó Masdar irányít, aki 15 milliárd dollárt vállalt arra, hogy projektet a bolygó legfenntarthatóbb új városává tegye. Ellentétben Abu Dhabival, egy olyan várossal, amely meggondolatlanul követi az elavult modelleket és a nyugati építési elveket, a Masdar városrészben rengeteg lehetőség rejlik, a zöld várostervezés világát kínálva, amire a világnak nagyon szüksége van.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb