„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

A világ legnagyobb épülete, amely egyben figurális szobor is

Az MVRDV megkezdte a Skanderbeg Building, hivatalos nevén Tirana’s Rock, egy vegyes használatú projekt építését, amelyet Albánia nemzeti hősének formájára faragtak. Az épületet Skanderbeg fejét formázó íves erkélyek burkolják, és ikonikus tereptárgyként szolgál a Tirana központjában található Skanderbeg téren. Ha elkészül, a projekt a világ egyik legnagyobb épülete lesz, amely egyben figurális szobor is, és az ország kulturális történelmét ünnepli, miközben egyedi identitást ad az albán fővárosnak.

A 85 méter magasra emelkedő vegyes felhasználású toronyépület a tér északkeleti sarkán található. Utcaszinten az épület íves sziluettje tölti ki a tér széleit. Skanderbeg “vállai” a telek legszélesebb részével egy vonalban vannak, míg a feje jobbra, a nevét viselő tér felé néz. A tervezést az egész épületet minden szinten körbeölelő erkélyek alkalmazásával érik el, amelyek íves kiugró részei az arc részleteit, például az orrot, a fület és a szakállat formázzák. A végső kialakítás egy finom szimbolikus beavatkozás, amely első pillantásra talán nem túl nyilvánvaló az emberek számára.

Az épület zökkenőmentesen illeszkedik egy olyan városba, amely a posztkommunista reneszánsz részeként hagyományt teremtett a művészet és az építészet keveredésének, és jól megtervezett, funkcionális otthonokat kínál Tirana egyik legkívánatosabb helyén. Az erkélyek lehetővé teszik, hogy az épület belső terei racionális alaprajzot foglaljanak el, miközben jelentős mennyiségű értékes, árnyékos külső teret biztosítanak a lakók számára. Az épület belsejében egy szinten kereskedelmi helyiségek és négy szinten irodák találhatók. Fent a “fejet” 20 emeletnyi lakóépület foglalja el, és különös gondot fordítottak az egyes alaprajzokra, hogy ezek az otthonok az épület szabálytalan formája ellenére is funkcionálisak legyenek.

Az egyes erkélyeket beépített, őshonos növényeket tartalmazó kaspók választják el egymástól, amelyek lehetővé teszik, hogy a környezet zöldje felfelé terjedjen az épületben, így alkalmazkodva Tirana meleg éghajlatához. A széles kiugró erkélyeknek köszönhetően az épület védve van a túlzott napfénytől, az emeleti elrendezés pedig lehetővé teszi a természetes keresztszellőzést. Az esővízgyűjtő és hővisszanyerő rendszerek minimalizálják az épület víz- és energiaigényét.

“Manapság a városok világszerte egyre inkább hasonlítanak egymásra – én mindig arra bátorítom őket, hogy álljanak ellen ennek, találják meg egyéni karakterüket és hangsúlyozzák azt. Számomra a Skanderbeg-épület egy lehetőség erre. Új értelmet ad az albán építészet meglévő elemeinek. Most, hogy Albánia megkezdi az EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalásait, az ehhez hasonló projektek az európai projekt részét képezik – hangsúlyozzák Albánia történelmét, karakterét és jelenlétét a sok államból álló, egyesült Európában.”Winy Maas, az MVRDV alapító partnere


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az erkélyek átmenetes üvegkorlátjai fokozatosan mennek át a tejfehérből átlátszóba, egyfajta márványszerű megjelenést keltve. Éjszaka az erkélyek aljába épített világítócsíkok kiemelik Skanderbeg fejének formáját, így az épület a város jelzőfényévé és nevezetességévé válik.

Gjergj Kastrioti, közismert nevén Skanderbeg, Albánia történelmének fontos alakja, hiszen döntő szerepet játszott a nemzetállam megalakulásában, így ő lett az ország nemzeti hőse. Az ő öröksége előtt tisztelegve Tirana központjában található fő közteret Skanderbeg térnek nevezték el, a Skanderbeg-emlékművel együtt.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb