napi hírmorzsák

A világ első 3D-nyomtatott iskolája Madagaszkáron

A Studio Mortazavi egy 3D-nyomtatott iskolát tervezett betonból és helyi eredetű építőanyagokból a madagaszkári Fianarantsoa városában.

A Thinking Huts non-profit szervezetnek tervezték a napenergiával működő iskolát, mely különböző funkciókat betöltő kunyhók sorozatából áll majd; egyesek tantermekként, tudományos laboratóriumként, míg mások táncstúdióként szolgálnak majd a tanulók számára. Minden kunyhó 3D nyomtatású betonanyagból készül, amelyet a Studio Mortazavi elmondása szerint újrahasznosított anyagokból készítenek a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében, a horganyzott fémből készült, natív fűvel borított tetőszerkezet pedig segíti az épületek beolvadását a környezetükbe.

A Thinking Huts elmondása szerint a létesítmény lesz az első 3D-nyomtatott iskola a világon. A Thinking Huts, azaz “Gondolkodó kunyhók” szervezet célja végül a kísérleti projekt után a terjeszkedés, további iskolák építése Madagaszkár egész területén, és a távoli jövőben globálisan. Az első prototípushoz egy emeletes épületet nyomtatnak majd a fianarantsoai Ecole de Management et d’Innovation Technologique (EMIT) egyetemi campusához, amely 230 négyzetméter alapterületen legfeljebb 20 hallgatót képes befogadni.

Az alkalmazott technológiának köszönhetően a szerkezetek bármikor kibővíthetők. A kunyhók egyedileg kialakított formatervezésében egy oldal homorú, egy domború, a maradék kettő pedig egyenes, melyet stratégiai szempontból azért választottak, mert könnyen átméretezhető, és számtalan különböző konfigurációban összeilleszthető további kunyhókkal. Az iskola külső homlokzata két párhuzamosan futó keskeny falból áll majd, üreges vagy méhsejtes középponttal, amely csökkenti a felhasznált cement mennyiségét, és szükség esetén szigetelhető.

A helyi kultúra előtt tisztelegve a Studio Mortazavi a külső és belső falakat falakat egy hagyományos madagaszkári textilmintázattal látja el. Színpalettáját a természetben előforduló organikus árnyalatokból állították össze. Egyes homlokzatokon mászófal és kis “zsebek” is helyet kapnak, amelyeket a gyerekek egy függőleges növénkertként használhatnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tetőn lévő napelemek működtetik az iskolát, ahol fenntartható vízgyűjtő rendszerek, energiatakarékos világítás és komposztálható WC-k lesznek. A projekthez nem lesz szükség fűtés beszerelésére, mivel az átlagos hőmérséklet ritkán süllyed szobahőmérséklet alá, ugyanakkor az épületek hűtését beépített ventilátorokkal oldják meg.

A projekthez felhasznált anyagokat kizárólag helyi vállalatoktól szerzik be, és a Thinking Huts és a Studio Mortazavi remélik, hogy a jövőben kereskedelmi forgalomban kapható termékeket is kifejlesztenek a helyi kézművesek és az ipar támogatására.

Az iskola a finn 3D technológiai céggel, a Hyperion Robotics együttműködésével épül, és a Thinking Huts jelenleg adománygyűjtést végez az első iskola finanszírozására. Az iskola építését 2021 július- augusztusában kezdik meg.

Forrás: www.dezeen.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb