napi hírmorzsák

A Thomas Heatherwick által tervezett Egészségügyi Központ úgy néz ki mint “három hatalmas virágláda”

Az élő növényzet építészetbe történő beépítése nagyon nagy divatnak örvend napjainkban, amennyiben az realisztikusan fenntartható. Az angliai Leedsben, a Thomas Heatherwick Studio új projektje egy új témát vázol fel egy egészségügyi központ, három monumentális ültetvényes sorozataként ábrázolva.

A „Maggie’s Centers” rákkezelő intézmény épületei, melyeket elhunyt alapítójuk, Margaret Keswick Jencks után neveztek el, építészetileg egyedi és ikonikus felépítésükről híresek, amely többségét az építőipar legnagyobb nevei viteleztek ki.

Jencks a rák diagnózisa és halála közötti két évben privát intézményeket képzelt el, melyek fénnyel teli terei reményt adnak az oda érkező pácienseknek. 1996-ban Jencks és építészettörténész férje, Charles Jencks megnyitotta első központjának kapuit, Edinburgh-ban. Azóta közel 20 további független intézmény nyílt, az Egyesült Királyságban és Hongkongban, amelyeket többek között Frank Gehry és Zaha Hadid terveztek.

A legfrisebb intézmény, Heatherwick értelmezésében Maggie meglátását ünneplik, hangsúlyt fektetve az élet örömére, még a halál ellenére is. Elképzelése szerint a központnak vizuálisan egy kellemes hangulatú fogadóhelyként kell funkcionálnia a látogatók számára, ellentétben egy kórház klinikai környezetével. Az épület az orvosi szobák mellett magában foglal egy könyvtárat, tanácsadási szobákat és az informális társalgó helyiségeket. Az orvosi épületekkel körülvett helyszín a fennmaradt, kevés zöld terület része volt, amelyet a stúdió meg akart őrizni és kihangsúlyozni, mégpedig úgy, hogy a növényzet nagy részét beépíti az épület szerkezetébe.

„A központ különféle méretű, gigantikus virágládák csoportjaként van ábrázolva. Az épületben több, mint tízezer növény és 19 különféle faj nő majd, amelyek lehetőséget adnak, illetve arra ösztönzik a pácienseket és a látogatókat, hogy együttesen részt vegyenek a kert gondozásában.”– mondta a tervező.

A Heatherwick Studios lenyűgöző formatervezése üdítően szobrászati ​​tulajdonságokkal bír, különösen az azt körülvevő, viszonylag unalmas épületekkel összehasonlítva. Az íves szerkezetek és a fűvel, cserjékkel és fákkal benőtt tetőszerkezet egyszerre világos, vidám, élénk és megnyugtató atmoszférát alkot az épület körül.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Fenntartható, „egészséges” anyagok, mint például a fa és a lélegző porózus mészgipsz alkotják az üvegbe burkolt formatervezés nagy részét, javítva annak szellőzését. Az építészek Balston Aguis tájépítészek dolgoztak együtt, hogy kiegészítsék az építészetet a Yorkshire-i erdők ihlette kertekkel, ahol 17.000 őshonos angol faj található.

“A Maggie’s Leeds nagyon különleges projekt volt számomra és a csapatom számára” – mondja Thomas Heatherwick. „Meggyőződésünk, hogy vannak olyan kedvesebb és empatikusabb módszerek az egyes helyek megtervezésére, amelyek erősen befolyásolhatják az érzéseinket. Ez különösen fontos egy egészségügyi környezet kialakításakor, de ezt gyakran figyelmen kívül hagyják.”

Tekintettel arra a tényre, hogy a kórházak sok ember számára félelmesek lehetnek, különösen, ha az életüket gyökeresen megváltoztató diagnózissal kell szembe nézniük, Heatherwick épülete példaértékű.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb