„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Lakberendezés és stílus

A szecessziótól a Bauhausig: hogyan néztek ki az otthoni belső terek a népszerű művészeti mozgalmakban

A művészet mindig is eszköz volt az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a térrel, a művészeti mozgalmak pedig platformként szolgáltak az építészettel való új kapcsolatok feltárásához.

Azáltal, hogy a művészetet beépítették az épületekbe és a belső terekbe, átalakultak, ami egy olyan fúziót eredményezett, amely gyönyörű, inspiráló és spirituálisan felemelő környezetet teremt. A történelem során a különféle művészeti irányzatok, mint például a 17. századi reneszánsz, a 18. századi barokk, valamint a 20. század elején a szecesszió, az art déco és a Bauhaus, jelentős hatást gyakoroltak az építészetre.

Az építészek e mozgalmak eszményeiből, koncepcióiból, stilisztikai megközelítéseiből és technikáiból merítettek ihletet, felhasználva őket nagyszabású, lakható szerkezetek létrehozására. Mivel az otthon egy építészeti mozgalom alapvető kifejeződése, és a legegyszerűbb vászon egy adott korszak művészi ethoszának bemutatására, a házak belső tereinek tanulmányozása részletes képet ad a művészet térszervezésre, bútortervezésre, termékmintázatokra és felhasználóra gyakorolt hatásáról. kölcsönhatás.

A szecesszió, az art deco és a bauhaus olyan művészeti mozgalmak, amelyek egyszerre jelentek meg a 19. század végén és a 20. század elején, mint az ipari korszakra reagáló építészet kereteit. Az építészettel való kapcsolatukat az otthoni belső tereken keresztül vizsgálva összehasonlításokat és különbségeket vonhatunk le aközött, hogy az egyes mozgások hogyan reagáltak az új térbeli élmények keresésére.

Szecesszió
1890-1920-as évek

A szecesszió és az art déco két erőteljes irányzat volt, amelyek a 20. század fordulóján uralták a képzőművészet, a design és az építészet világát. Míg az Art Déco inkább geometrikus és modernista volt, a szecessziót a természet ihlette, kanyargós vonalakkal és organikus formákkal. A művészetet konceptuális egésznek tekintette, amely a falaktól és ablakoktól a kilincsekig, a bútorokig és a dekoratív virágzásig harmóniát keres a szerkezet minden elemében.

A belső terekben a mozgást finom ívek és folyó vonalak jellemezték, gyakran szükségtelenül díszítő bútordarabokkal és felületi dekorációkkal. A bútorok középpontjában térbeli minták álltak, merészen ívelt formákkal készültek, és magas részletgazdagsággal díszítették, ahol az összetett motívumok voltak túlsúlyban.

Ezek a motívumok olyan természeti témákat tartalmaztak, mint a virágok, levelek, szőlő, szárnyak, fák, poszméhek, pillangók és számos állatvilág. A szoba minden más elemét úgy tervezték, hogy kiegészítse és összpontosítson a fő bútorokra, virágos részlete pedig kiterjedt a padlóburkolatokra, mennyezetekre, lámpákra vagy olyan termékekre, mint például az étkezőben használt evőeszközök.

Victor Horta brüsszeli háza, amely 1898-ban épült, a szecesszió kiváló példája a belső terekben. A hullámzó aszimmetrikus vonalak, a vékonyan növekvő oszlopok és az ajtónyílások ívei, a bonyolult ívű korlátok, a tapéták és falfestmények virágmintái örömteli érzést keltenek a térben. Az ólomüveg használata ezt tovább hangsúlyozza, szabályozza az ablakok, intarziák, lámpaernyők és falikarok fényét, így az ünneplés érzését keltve.

Art Déco
1910-1940-es évek

Az Art Deco az 1920-as években jelent meg a szecesszió utódjaként. Célja az volt, hogy felkarolja az ipari korszak gépi termékeit, amelyek ellen a szecesszió tiltakozott. A művészi dekorációt az egyszerű, letisztult vonalakon és formákkal hangsúlyozva, stilizált geometrikus mintákkal díszítve felkarolta a modern kor ipari alapanyagait és gépesítését. A divat- és ékszeriparban kezdődött, majd hatással volt a bútortervezésre, a belső terekre és az építészetre.

Ebben a művészeti irányzatban az otthoni belső tereket gyakran geometrikus minták és motívumok, merész ékszertónusok és gazdag anyagpaletták határozzák meg. A padlótól és a falaktól az ajtókig és a mennyezetekig a felületeket geometrikus motívumokkal tervezték, amelyek olyan formákat tartalmaztak, mint például a trapéz, a háromszög, a cikk-cakk, a csíkok és a napfény.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A szobákban lakk, tükrök, csiszolt fa, sárgaréz, fém, terrakotta, valamint a színek figyelemre méltó kontrasztja fényűző érzést keltő kollázsokat tartalmazott. Feszültség van a terek szerkezeti egyszerűsége és a geometriai dekoratív díszítőelemek között, amelyek személyiséget vetítenek a belső terekre.

Az indiai Gujarat nyugati részén található Morvi új palotája az Art Déco szellemiségét mutatja be. Az 1942-ben épült épületben igényesen berendezett szalonok és étkezők sorakoznak a belső udvarok körüli folyosóról. Különféle anyagok, textúrák, színek és minták fonódnak össze a terekben, lehetővé téve, hogy a műalkotások, például festmények és szobrok beleolvadjanak a térbeli jelenetbe. A szecessziós stílustól eltérően, amely minden belső elemet művészi kivitelezéssel kezelt, az Art Déco dekoratív geometriát használ más művészeti formák kiegészítésére.

Bauhaus
1919-1933

A Bauhaus mozgalom, amely a 20. századi befolyásos művészeti iskolájából indult ki, a művészi kreativitás és az ipari korszak gyártásának újraegyesítését tűzte ki célul. Ezzel a tömeggyártás művésziségét kívánta megtervezni. A mozgalom a vonalak, a geometria, a termékek és a tér funkcionalitását hangsúlyozta, elutasítva az elődeitől eltérően a díszítés minden formáját, miközben minimalista esztétikát alakított ki. További meghatározó jellemzők a tiszta vonalak, az elsődleges színek, valamint a belsőépítészeti és építészeti racionalitás.

Az otthoni belső terek ebben a mozgalomban az iparilag tervezett bútorok kompozícióját tükrözték fényes, tiszta térfogatokban. A kompozíció felhívja a figyelmet arra, hogy a falak, padlók és bútorok formája, színe és textúrája hogyan egészítik ki egymást. A falak egyszerű alapszínekkel vannak festve, háttérként szolgálva más művészeti formák, például festmények és szobrok kivetítéséhez.

Az Adolf Rading által 1931-ben a németországi Zwenkauban tervezett és épített Rabe-ház belső terei a Bauhaus mozgalmat tükrözik. A nappaliban olyan népszerű Bauhaus-bútorok találhatók, mint a Marcel Breuer konzolos széke és Ludwig Mies van der Rohe Knoll nyugágya, amelyek színes falak, padlók és mennyezetek játékába illeszkednek.

A szecessziós mozgalom a művészi kézművesség ünneplésével tiltakozott az ipari korszak tömegtermelése ellen. Ezzel szemben a Bauhaus mozgalom a tömegtermelés művésziségére összpontosított. Az Art Déco a középpont a művészeti spektrum e két pontja között. Az otthonok belső terei különböző módokon tükrözhetik azt, ahogyan a művészet interfészként szolgálhat a térrel, és hogyan lehet az otthoni terek kifejezési eszköz. A téralkotó mestersége beépítheti a művészetet elemeinek részleteibe, például a szecesszióba, kiegészítheti a művészetet stilizált geometriával, mint az Art Déco, vagy bemélyedhet, és háttere lehet a művészetnek, mint a Bauhausban.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb