„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A prágai Vltava folyó boltozatai óriási forgó “hobbitajtókkal” rendelkeznek

Évtizedeken át a prágai Moldva folyó töltésébe ágyazott boltíves ajtók titokzatos terekre utaltak. Most ezek az ajtók hatalmas ellipszis alakú ablakokká alakultak át, amelyek éjszaka világítanak, és a közönséget a földalatti terek egy teljesen új világába fogadják. A projekt része a cseh főváros folyópartjának 2009-ben megkezdett revitalizációjának, amely egy korábban használaton kívüli területet alakított át élénk vízparti sétánnyá.

Petr Janda, a Brainwork Studio munkatársa a főépítésze a háromfázisú projektnek, amely a Náplavka néven ismert területen, a Rašín és Hořejší rakpartokba épített 20 boltozat felújításával kezdődik. Ezeket az üreges helyiségeket a cseh kormány “börtönöknek” nevezi, és a múltban valószínűleg a folyón közlekedő hajókon érkező és induló jég és áruk tárolására szolgáltak. Mostanra egyedi üzletekké, galériákká, kávézókká, műhelyekké és nyilvános mosdókká alakították át őket, homokfúvott betonból készült íves falakkal és mennyezetekkel.

A boltozatok közül hatban az ajtók helyett lenyűgöző, 5,5 méteres forgó ablakok kerültek behelyezésére, amelyek eltolt szögben nyílnak, és lehetővé teszik, hogy a vásárlók belépjenek a minimalista belső terekbe. Az egyes boltíves ajtónyílások tövében lépcsőzetes kőből készült részletek olyan elemeket rejtenek el, mint a légkondicionáló csatornák és az árvízvédelmi elemek. A Hořejší-parton található többi boltozat szoborszerű, feketére festett acélajtókkal büszkélkedhet. Mindegyikhez egy-egy többcélú, szabadon álló bútoregység tartozik, amely recepciós pultként vagy bárpultként is funkcionálhat, és az egyes vállalkozásoknak, amelyek elfoglalják őket, szabadon alakíthatják őket, ahogyan csak akarják. Éjszaka, amikor az üvegezett boltívek világítanak, vonzzák a kíváncsi járókelőket, akik termelői piacokra, kiállításokra, koncertekre és színházi előadásokra érkeznek a területre.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A helyreállítási projekt következő két fázisa, amelynek élén szintén a Brainwork Studio áll, egy uszodát és egy sétahajók számára kialakított terminált foglal majd magában. Az úszómedencés létesítményt acélbordákból álló szerkezeti rendszer tartja, a fedélzet pedig “végtelen vízfelületének köszönhetően határtalannak tűnik”, különböző mélységű, a különböző felhasználóknak és úszástípusoknak megfelelő mélységekkel. A medencét vizuálisan kiegészítő úszó illemhelyeket is tartalmazni fog a terv, amelyek közvetlenül a folyóparti sétányról érhetők el.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb