„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Modern Synthesis baktériumokat használ biomateriális szövet létrehozására

A Modern Synthesis biotechnológiai vállalat baktériumos erjesztésből származó bioanyagot fejlesztett ki, amely a hagyományos ruhaszövetek alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívájának létrehozására használható.

A bioanyagot a vállalat londoni laboratóriumában fejlesztették ki úgy, hogy a nanocellulózt – egy baktériumok által termelt könnyű anyagot – egy cérnavázon növesztették, hogy egy új típusú szövetet hozzanak létre.

“Az eljárásunk meglehetősen egyedülálló” – mondta a Modern Synthesis alapítója, Jen Keane. “Hulladék alapanyagokat veszünk, tehát különböző forrásokból származó cukrokat – ez lehet gyümölcshulladék vagy más mezőgazdasági hulladék -, a baktériumok pedig ezen a cukron nőnek, és természetes módon termelnek nanocellulózt.”

A nanocellulóz szálak, amelyek nagyon kicsik, a tervező szerint nyolcszor erősebbek, mint az acél, és merevebbek, mint a kevlár.

“Ezek nagyon erős szálak, és olyan kicsik, hogy amikor egymáshoz tapadnak, a szerkezetük miatt ilyen erős kötéseket hoznak létre” – magyarázta Keane. “Így egy igazán erős, könnyű anyagot kapunk.”

A Modern Synthesis a nanocellulózt egy cérnavázra növeszti, hogy olyan anyagot hozzon létre, amely hasonlít a neylonhoz, a ripstophoz vagy egy bevonatos textilhez, de száraz és meleg tapintású, mint a cellulóz vagy a papír.

“Képesek vagyunk létrehozni ezt az új anyagot, amely részben hagyományos textil, részben biofilm – egy hibrid, nem szőtt kompozit anyag, amely valóban alapvetően különbözik minden más jelenleg létezőtől” – mondta Keane. “Majdnem úgy drapériázik, mint egy bőr; a különböző haptikák valódi hálója van benne, és ez az, ami igazán izgalmassá teszi.”

Az anyag létrehozásának folyamata úgy állítható be, hogy különböző típusú fonalakat használnak vázként, amelyek közül egyesek képesek lesznek biológiailag lebomlani, míg mások más cellulózokhoz hasonlóan újrahasznosíthatók.

“Minden egyes fázisban változtatásokat lehet végrehajtani, amelyek aztán alapvetően megváltoztatják az anyagot” – mondta Keane. “Anyagszinten a baktériumok összeállásának módját vagy a szálak mennyiségét megváltoztatva megváltoztathatjuk a huzat vastagságát és merevségét; a textil megváltoztatásával megváltoztathatjuk a textúrát, a szerkezetet és a kézérzetet” – tette hozzá.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Modern Synthesis úgy véli, hogy a bioanyag a hagyományos textíliák sokoldalú alternatívájává válhat, mivel festhető és különböző bevonatokkal látják el. A vállalat úgy véli, hogy ez segíthet a ruhaipar szén-dioxid-kibocsátásának minimalizálásában, mivel az anyag “lényegesen kevesebb” károsanyag-kibocsátást okoz, mint a hagyományos textíliák.

“Gondoljunk bele, hogyan készül ma egy természetes textil: van egy pamutföld, ott van hónapokig, és hihetetlen mennyiségű vizet teszünk bele” – mondta. “Rengeteg erőforrás megy bele a pamut előállításába, és aztán ott van az energia, ami ahhoz kell, hogy a pamutból szál vagy fonal legyen” – tette hozzá Keane.

“Itt szó szerint, a legegyszerűbb szinten, egy hulladékcukrot veszünk, és sokkal kevesebb lépésben alakítjuk át anyaggá. Az energia, amely a lépések során a láncba kerül, sokkal kevesebb.”

Keane, aki több évig dolgozott az Adidasnál, mielőtt Ben Reeve szintetikus biológussal együtt megalapította a Modern Synthesis-t, korábban már készített egy “testreszabott” prototípus edzőcipőt ilyen bioanyag felhasználásával.

A cég nemrég nyitott új laboratóriumot a dél-londoni Balhamben, és reméli, hogy az általa előállított bioanyagokat hamarosan a szélesebb ipar is felhasználja majd.

“Nem csak egy újabb bőrt próbálunk készíteni – ez valóban egy izgalmas új textilkategória, és hatalmas lehetőség a divatipar és más iparágak számára, hogy újragondolják az anyagokat.”

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb