Zöld hírek

A “Land’s End” installáció a klímaváltozás sürgősségét hirdeti

Az éghajlati válságot sokan úgy éljük meg, mint a mindennapi életünk felett lebegő egzisztenciális rettegést, egyesek tudatosak, míg mások tudat alatt. Ott van az elménk hátterében, miközben a hétköznapi teendőkkel foglalkozunk, amelyek túlságosan lefoglalnak minket ahhoz, hogy valódi lépéseket tegyünk a megállítása érdekében. De mi lenne, ha nem tudnánk ilyen könnyen kikapcsolni? Mi lenne, ha valóban hallanánk, ahogy a gleccserek ropognak a melegedő Északi-sarkvidéken, és ahogy az óceánok emelkednek, hogy találkozzanak törékeny tengerparti városainkkal? A San Franciscó-i székhelyű FOR-SITE Alapítvány új installációja, a Land’s End ezeket a hátborzongató hangokat és más, az éghajlatváltozással kapcsolatos műalkotásokat egy tengerparti környezetbe helyezi, ahol mindez sokkal valóságosabbnak és közvetlenebbnek tűnik.

A 27 művész alkotásait felvonultató kiállítás mostantól látogatható a történelmi Cliff House-ban, a 19. század közepén épült egykori étteremben és bálteremben, amely az egykori Sutro-fürdőre és a Csendes-óceánra néz. A neoklasszikus épületet jelenleg birtokló Nemzeti Park Szolgálattal közösen bemutatott Land’s End olyan nagynevű művészek és tervezők munkáit vonultatja fel, mint Andy Goldsworthy és Iris van Herpen, hangsúlyozva, hogy mennyire befolyásoljuk bolygónk egészségét, és mennyire súlyos a helyzet.

Ana Teresa Fernández “On the Horizon” című munkája egy 16 átlátszó hengeres oszlopból álló installációt hoz a kinti strandra, amelyek mindegyike két méter magas, és a Csendes-óceán vizével töltött, hogy bemutassa, mennyivel emelkedik várhatóan a tengerszint a következő évszázadban.

Doug Aitken művész 2008-as “Migration (empire)” című filmjéhez szürreális vignetták sorozatát készítette el, amelyekben észak-amerikai vándorló állatok üres motelszobákban foglalnak helyet, a vadon és a burjánzó épített környezet kapcsolatát vizsgálva.

Tuula Närhinen finn művész szobor- és videósorozata a partra mosott műanyagszemetet alakítja át különös vízi példányokká, a szerves tengeri életet utánzó, létét fenyegető anyaggal. “Jóban-rosszban” – mondja a művész – “a plaszticitás az élet metamorfikus képességéről tanúskodik”.

Andy Goldsworthy “Geophagia” című alkotásában a Cliff House egykori éttermi asztalai fehér agyaggal vannak megterítve, ami olyan repedezett felületeket eredményez, amelyek a Kaliforniát most sújtó történelmi szárazságot idézik. A FOR-SITE Alapítvány honlapja szerint ezek megrendítő emlékeztetőül szolgálnak a földek pusztulására, valamint a növekvő víz- és élelmiszerhiányra.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Iris Van Herpen divattervező, aki a textíliákkal való innovatív, futurisztikus kísérletezéseiről ismert, a “Blue Marble Dress” című ruháját is hozzáteszi a kiállításhoz. Kézzel kivágott gömbjei a vízkéktől a fehérig, egymásra rétegezve és kézzel varrva, a lebegés optikai illúzióját keltik. Ezek a gömbök a Parley Ocean Plasticból készültek, amely újrahasznosított tengeri hulladékból származik.

A Cliff House rezonánsan illeszkedik a kiállított művekhez, és nem csak azért, mert az ablakokon kívül az összecsapó óceáni hullámokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Az installáció októberben a rekordokat döntő esőzések és a tető beázása miatt késett. Magát az épületet is fenyegeti az a veszély, hogy a környezet változó geológiája követeli. “Ez nem egy nyugodt helyszín” – mondja a FOR-SITE alapítója, Cheryl Haines. “Elég nyersnek és kiszolgáltatottnak érzed magad ezen a szakadékon, ami még inkább tudatosította a természetben létező törékenységet és erőszakot, valamint azt, hogy mennyire fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezt, és tegyük meg a magunk kis részét, hogy ne súlyosbítsuk tovább.”

A Land’s End ingyenesen látogatható, a COVID biztonsága érdekében időzített belépőkkel, csütörtöktől vasárnapig 11-17 óráig, 2022. március 27-ig a 1090 Point Lobos Ave., San Francisco cím alatt. Ha nem tudsz személyesen ellátogatni, nézd meg a virtuális túrát a FOR-SITE weboldalán.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb