napi hírmorzsák

A közeljövőben, tömeges faanyagszerkezetekkel megvalósuló épületek

A Zaha Hadid Architects által tervezett stadion és az Adjaye Associates által tervezett lakóházak szerepelnek a közelgő faépületekről szóló összeállításban, amelyet a Dezeen építészeti magazin faipari forradalom sorozata részeként állítottak össze. A listán tornyok, egyetemi épületek és egy repülőtéri terminál is szerepelnek, szemléltetve a tömegfában rejlő lehetőségeket a legkülönfélébb építészeti projektekben.

A tömegfából készült termékek, mint például a keresztrétegelt faanyag (CLT) és a ragasztott rétegelt fa (glulam) egyre népszerűbbek az építészetben, mivel alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívát kínálnak az olyan hétköznapi anyagokkal szemben, mint az acél és a beton. Emellett természetes esztétikát kölcsönöznek az épületeknek, támogatva a biofília elvét, amely fokozhatja a lakók jólétét.

A továbbiakban 10 tömegfaszerkezetű épület projektjét mutatjuk be:

Eco Park az Egyesült Királyságban, a Zaha Hadid Architects tervei alapján

A Zaha Hadid Architects által tervezett Eco Park a világ első fából készült labdarúgó-stadionja lesz, és a Forest Green Rovers futballklub otthonául szolgál majd Angliában. A stúdió szerint az 5000 férőhelyes létesítmény szinte teljes egészében fából épül majd – beleértve a túlnyúló tetőt, a szerkezetet és a burkolatot is.

A tervek szerint fenntartható energiaforrásokból is táplálkozik majd, tükrözve a FIFA által a világ legzöldebb futballklubjának nevezett csapat értékeit.

Rocket&Tigerli, a világ legmagasabb faépülete Svájcban, a Schmidt Hammer Lassen tervezésében

Svájcban a Schmidt Hammer Lassen a világ legmagasabb faépületét tervezi; a 100 méter magas torony fából készült maggal és teherhordó szerkezettel rendelkezik majd.

A tervek szerint 2026-ra készül el, terrakotta burkolatot kap, és három másik tömb mellett helyezkedik majd el. Ezek együtt egy komplexumot alkotnak majd, amely a lakásoktól az üzletekig mindent tartalmaz.

World of Volvo, élményközpont Svédországban. Tervező: Henning Larsen Architects

Ez a tömegfából készült épület a Volvo autógyártó cég élményközpontjának és találkozóhelyének ad otthont a svédországi Göteborgban.

A szerkezeti oszlopok és gerendák mindegyike ragasztott lemezből, míg a födémek CLT-ből készülnek. A tervező Henning Larsen Architects szerint a projekt a remények szerint “új mércét állít majd fel a fa építészeti felhasználásának számos módjára vonatkozóan”.

Timber House lakóépület Kanadában, az Adjaye Associates által

Az Adjaye Associates által tervezett Timber House várhatóan Kanada egyik legnagyobb lakóépületének tömegfából készült épülete lesz. Ha elkészül, megfizethető lakóegységeket és idősek számára kialakított lakásokat fog egyesíteni, amelyeket egy jellegzetes rácsos homlokzat fog közre, beültetett erkélyekkel.

A terv része a szélesebb körű torontói Quayside-fejlesztésnek, amely az Alison Brooks Architects és a Henning Larsen Architects által tervezett épületeket is magában foglalja, és a remények szerint “az első ilyen léptékű, teljesen elektromos meghajtású, szén-dioxid-mentes közösség” lesz.

DOCK A, Svájc, a BIG és a HOK tervezésében

A BIG és a HOK által a zürichi repülőtérre tervezett, tömegfából épített A dokk, a Dock A terminál építéséhez Svájcban helyben beszerzett faanyagot használnak fel. A főszerkezetet V alakú faoszlopok alkotják majd, így az épület természetes anyagpalettát kap, amely az országban régóta fennálló faépítési hagyományokra utal.

“A vizuálisan nyugodt anyagpaletta, a természetes fény és a biofília segít újrafogalmazni az utasok tipikus repülőtéri élménnyel kapcsolatos elvárásait” – mondta Martin Voelkle, a BIG partnere.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Tilburgi Egyetem előadóterme Hollandiában, a Powerhouse Company kivitelezésében

A hulladékot és a környezetszennyezést kiküszöbölő, körkörös épület létrehozása a célja a Tilburgi Egyetem előadótermének, amelyet a Powerhouse Company tervez Hollandiában.

A négyzet alakú épület szétszerelhető és újrahasznosítható elemekből épül, többek között 4,6 kilométernyi szerkezeti fagerendából és függesztett mészkő homlokzati panelekből.

A Living Landscape projektje Izlandon, Jakob+MacFarlane és T.ark tervei alapján

A 2026-ra tervezett Living Landscape egy vegyes felhasználású épület, amelyet egy reykjavíki szeméttelep átalakítására terveztek.

Építészei, Jakob+MacFarlane és T.ark szerint a CLT-szerkezetnek köszönhetően a befejezés után ez lesz “Izland legnagyobb faépülete”. A stúdió célja az is, hogy az épület élettartama alatt nulla szén-dioxid-kibocsátást érjen el, amit részben a fa felhasználásával, részben pedig megújuló energiával érnek el.

A Nápolyi földalatti központi állomás Olaszországban, az EMBT kivitelezésében

Nagyméretű, hullámzó, ragasztott lemezből készült szakaszokat használnak a szoborszerű nápolyi földalatti központi állomás létrehozásához, amely jelenleg épül Olaszországban.

A barcelonai EMBT stúdió elmondta, hogy a fa felhasználásának célja, hogy “egy kis természetet hozzon be” a Centro Direzionale, a környező, 1970-es évekbeli, Kenzo Tange japán építész által tervezett negyedbe.

Dock Mill Írországban, az Urban Agency által

A lista egyik szokatlanabb projektje egy meglévő dublini malom tömeges fából készült bővítése, amely elkészülte után Európa egyik legmagasabb faépülete lesz. Az Urban Agency által tervezett, Dock Mill névre keresztelt projekt CLT-t használ majd, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa az építési folyamatot.

A stúdió elképzelése szerint az új bővítményt, amelyet a stúdió “az üvegház modern változataként” tervez, egy kéthéjú üveghomlokzat fogja körülölelni.

A Pirelli 39 épülete Olaszországban, a Diller Scofidio + Renfro és Stefano Boeri Architetti tervei alapján

Milánóban az 1950-es évekbeli Pirellino irodai felhőkarcoló mellé egy zöld falú, tömegfából készült torony épül.

A Diller Scofidio + Renfro és Stefano Boeri Architetti által tervezett torony a meglévő, Gio Ponti tervezte épület szélesebb körű felújítási projektjének része, amelyhez egy többszintes üveghíddal kapcsolódik majd. Faszerkezetét 1700 négyzetméternyi zöld fal egészíti ki, amelyek az évszakok szerint változtatják majd színüket.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb