napi hírmorzsák

A kínai kortárs építészet jövője: miként teremti meg Kína a polgári kultúrát egy új társadalom számára?

Egy újfajta, egyedi regionális sajátosságokkal jellemezhető építészet alakult ki az 1990-es évek közepén, amikor Kínában az építészek a kormány által irányított tervezőintézményektől függetlenül kezdtek működni. Az akkori vezető kínai építészeknek közösen sikerült egyedi építészeti alkotásokat létrehozniuk, amikor a világon oly sok épület épült, amelyek már nem a helyükön és a kultúrájukban gyökereztek.

A China Dialogues borítója (Az ORO Editions & Tongji University Press kiadó által, 2022), Vladimir Belogolovsky írásában.

A China Dialogues című könyvében Vladimir Belogolovsky a kínai építészet panorámáját rajzolja körbe a fő résztvevők szavain keresztül, lerántva a leplet a tervezők termékeny új generációjáról, akik mindannyian az építészet magasan intellektualizált és konceptuális felfogásában osztoznak. A China Dialogues 21 interjúval, amelyeket több mint 120, a 2000-es évek eleje óta országszerte felbukkant, gyönyörűen kivitelezett projektekről készült fotó és rajz kísér, az ország vezető építészeinek gondolkodási folyamatát tárja fel, szokatlanul őszinte módon betekintést nyújtva ötleteikbe, szándékaikba és elképzeléseikbe.

Amateur Architecture Studio, Wa Shan Guesthouse, Xiangshan Campus, China Academy of Art, Hangzhou, Kína, III.fázis, 2006-2013
Atelier Deshaus, Shanghai Modern Art Museum, Shanghai, Kína, 2016

A China Dialogues példátlanul széles, mély és átlátható módon mutatja be a kínai építészek legeredetibb épületeit, és azt, hogy hogyan jutottak el a megvalósulásig. A kínai kortárs építészet a közelmúltban bontakozott ki teljesen, és ma már jelentős, sajátos regionális jellemzőkkel bíró műveket képvisel. Belogolovsky interjúi feltárják a kiválasztott irodák munkájának alapjául szolgáló gondolatokat, és ezek a fókuszált beszélgetések rávilágítanak arra, hogy a kortárs építészek stratégiái hogyan közelednek egymáshoz az egyedi terek létrehozásának keresésében, annak ellenére, hogy az egyes építészek között jelen van a sokféleség tényezője.

Vector Architects, Yangshuo Sugar House Hotel on the Li River, Guilin, Kíra, 2017
Studio Zhu Pei, Jingdezhen Imperial Kiln Museum, Jingdezhen, Jiangxi Province, Kína, 2020
MAD Architects, Harbin Opera House, Harbin, China, 2015

A századfordulóig Kínát a közvélemény általában az ideológiailag orientált eklektikus építészet országának tekintette, az elmúlt két évtized azonban számos tehetséges fiatal építészt hívott meg arra, hogy új képi világot és jelentéstartalmakat vetítsen a mai építészetre. Az interjúk során összegyűjtötték, hogy az épületek és terek készítését és létrehozását befolyásolja az, hogy hol van, a helyi technológiák és építési folyamatok megértése, amivel arra törekszik, hogy tükrözze azt, ami az építész körül van, és nem feltétlenül azt, hogy ki ő maga.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Li Xiaodong Atelier, Liyuan Library, Beijing, Kína, 2011
Neri & Hu, Aranya Art Center, Qinhuangdao, Kína, 2019
Atelier FCJZ, Forbidden City College, Chongqing, Kíra, 2020

Az építészek a történelem, a művészet és a technológia által inspirált építészet jövőjének témáit érintik, és a digitális eszközök és a technológiai fejlődés, mint Kína jövőbeli urbanizációjának építészeti partnerei egyaránt a digitális eszközök használatára helyezik a hangsúlyt. Az építészetnek kísérletezőnek és progresszívnek kell lennie, ami arra késztet bennünket, mint fogyasztókat, hogy valami újat és mást keressünk, mint amit általánosságban ismerünk és megszoktunk, ezért minden generáció számára szükségessé teszi, hogy valami újat hozzon létre, ahogyan azt a kortárs kínai építészet gyökeresedésének módjai is szemléltetik.

Archi Union Architects, In Bamboo, Daoming, Sichuan Province, 2017

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb