„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A jövő nyílászárója: fából készült üveg

Igen, fából lehet üveget készíteni.

Az átlátszó fa egy kutatók által kifejlesztett új anyag, a hagyományos üveg életképes alternatívájaként szolgál különféle alkalmazásokhoz, beleértve az ablakokat is.

Harminc évvel ezelőtt egy németországi botanikusnak szerette volna látni a fás szárú növények belső működését anélkül, hogy felboncolná őket. Ebből a kísérletből valami egészen más nőtte ki magát; a növényi sejtekben lévő pigmentek fehérítésével Siegfried Fink átlátszó fát hozott létre, és technikáját egy niche fatechnológiai folyóiratban publikálta. Az 1992-es írás maradt az utolsó szó az átlátszó fáról több mint egy évtizeden át, mígnem nemrég egy Lars Berglund nevű kutató rábukkant – az átlátszó műanyagok robusztusabb alternatívájának létrehozása iránt érdeklődve.

Az innovatív anyagot azóta is kutatják. Úgy hozták létre, hogy eltávolítják a fából a lignint, és átlátszó polimerrel töltik fel, így egy átlátszó és tartós terméket eredményez. Az eljárás során a fát savval kezelik, hogy eltávolítsák a lignint, amely a fa átlátszatlanságáért felelős. Ezt követően a fát kémiai oldatba áztatják, amely átlátszó kompozitot képez a szerkezetén belül, lehetővé téve a fény átjutását jelentősebb szórás nélkül.

Az ezzel a módszerrel előállított átlátszó fa számos előnnyel rendelkezik a hagyományos üveggel szemben. Hőhatékonyabb, könnyebb és erősebb, mint az üveg, így vonzó választási lehetőség az energiatakarékos ablakokhoz és más átlátszó szerkezetekhez. Ezenkívül az átlátszó fa fenntartható és környezetbarát, mivel megújuló erőforrásokból származik, alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az átlátszó fa kifejlesztése új lehetőségeket nyit meg ennek a természetes anyagnak az építészeti és mérnöki alkalmazásokban való hasznosítására, ahol elengedhetetlen az átlátszóság és az erő. A fa egyedi tulajdonságait a modern anyagtudományi technikákkal kombinálva a kutatók sikeresen átalakították az átlátszatlan anyagot átlátszóvá anélkül, hogy a szerkezeti integritást veszélyeztették volna.

Forrás: www.kp.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb