„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Esettanulmánynapi hírmorzsák

A jövő építészete, keresztrétegelt faanyagból

A keresztirányú rétegelt faanyagot (CLT) a jövő betonjának nevezik. A CLT, mint a mesterséges fa rendkívül rugalmas formája, amely tömör fűrészelt fűrészáru rétegek összeragasztásával készül, átformálja az építészet és a tervezés mai értelmezését. Nagyfokú rugalmassággal rendelkező anyagként a CLT-nek a betonnal ellentétben nagy deformációkat kell átélnie ahhoz, hogy eltörjön vagy összeomoljon. Egy olyan anyag, amelyet melegsége és természetes tulajdonságai miatt választottak.

A CLT-t először az 1990-es évek elején fejlesztették ki Európában, de az IBC Nemzetközi Építési Szabályzatba csak 2015-ben került be. Az ICC bejelentette, hogy a 2021-es Nemzetközi Építési Szabályzat (IBC) részeként 14 kódváltozást hagy jóvá, amelyek lehetővé teszik a tömeges faszerkezetek akár 18 emeletes építését. E változások között szerepel három új építési típus – az IV-A, IV-B és IV-C – bevezetése. Ebben az összefüggésben a tömeges faanyag vagy fűrészelt fűrészáru, vagy szerkezeti ragasztott faanyag, és a IV. típusú építéshez kapcsolódik.

A rétegelt faanyag a deszkák egyetlen szerkezeti egységgé történő összeillesztésének eredménye. A CLT esetében a deszkák egymásra merőleges rétegekben történő egymásra helyezése lehetővé teszi lemezek vagy felületek – vagy falak – előállítását. Ez egy táblákból készült rétegelt lemez, amelyekkel nagyon nagy méreteket érhetők el. A tömeges faépítés és az előregyártott faépítészet térhódítása, valamint az építési szabályzatok közelmúltbeli, a magasabb faépületeket lehetővé tevő változásai várhatóan nemcsak pénzt takarítanak meg az építkezőknek, hanem új gazdasági növekedéshez és munkahelyekhez is hozzájárulnak. Az alábbi tervek az elmúlt hat évben épült projektek sorozatán keresztül vizsgálják a keresztirányú rétegelt fa felhasználását.

Freemen’s School Uszoda / Hawkins\Brown

A Hawkins\Brown építészek által tervezett uszoda egy 25 méteres, hatpályás versenymedencét biztosít, öltözőhelyiségekkel, valamint egy többcélú oktatási és rendezvényteremmel. Az új uszoda a legmodernebb faépítési és ‘offsite’ (helyszínen kívüli) gyártási módszereket alkalmazza, hogy fenntartható épületet hozzon létre, amely finoman illeszkedik környezetébe. A létesítmény az iskola eredeti uszodaépületét váltja fel, amelyet 2014-ben tűzvész pusztított el. Az uszoda a nyugati oldalról a campus keleti oldalára, a meglévő sportlétesítmények mellé került.

Bellevue First Congregational Church / atelierjones

A templomépület projektjének kihívása az volt, hogy egy tipikus, több bérlőből álló irodahelyiséget olyan térré alakítson, amely képes áhítatot kelteni. Ehhez az építészeknek életet kellett kelteniük a meglévő bézs színű ‘dobozt’ azáltal, hogy feltörték azt, és beengedték a diffúz északnyugati fényt. Történelmileg a fény jelentős szerepet játszik egy transzcendens tér megjelölésében, és ez a terv megragadja a természetes felületekről visszaverődő közvetett, vetett fény gazdagságát. Az új Bellevue First Congregational Church új, magasan emelkedő szentélyét ez a közvetett fény tölti meg, amely finoman változik a nap és az évszakok során.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Financial Park irodái / Helen & Hard + SAAHA

A Bjergsted Financial Park az SR-Bank új központi irodája Stavanger központjában. A bank egyedülálló pozícióját a térségben megerősíti a központi pénzügyi parkban és kulturális arénában való új elhelyezkedése. A nagyméretű épület fából való kivitelezése megkérdőjelezi az erős, robusztus bankról alkotott elképzelést, miközben új utat nyit a szerkezeti fa felhasználása terén. A 13 200 négyzetméteres föld feletti főszerkezet hét emeletig fából készül.

Közösségi központ / NORD Architects

A CLT fából épült kis közösségi központ megújítja a helyi városképet és kulturális tevékenységekre hívja az embereket. A Koppenhága egyik külvárosában található új közösségi központ a fenntarthatóság modern gesztusa – egy szelíd jel fából, amely összehozza az embereket. A plébániai központ egy új, barátságos gyülekezeti térrel gazdagítja Brønshøj városát, és új kapcsolatot teremt a városi tér és a templom között, amely korábban el volt zárva. Ez egy modern templom és plébániai központ, amelynek célja, hogy a közösség felé nyisson, világos, őszinte és barátságos légkörben.

CLT House / FMD Architects

A CLT House hidat képez az építészeti gondolkodás és a fenntartható építési módszerek között. A projekt magában foglalja a meglévő épület alapként történő átalakítását egy új felső emeleti kiegészítéssel, amely átível a helyszínen kialakított kerteken, és új központi maggal alakítja át az otthont ennek a többgenerációs családi otthonnak. A fűrészfogas tető ritmikus minősége az új hídszerkezethez egyszerre lírai és racionális.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb