„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A gátak meghibásodása pusztító árvizeket okoz a líbiai Derna kikötővárosában

Egy héten belül két természeti katasztrófa sújtotta észak-afrikai nemzeteket. Szeptember 11-én, hétfőn, néhány nappal azután, hogy egy nagy földrengés sújtotta Marokkó Magas-Atlasz-hegységét, a Daniel vihar partot ért Északnyugat-Líbiában, ami két gát összeomlásához vezetett, amelyek sár- és vízözöneket engedtek az ország partvidékére, ezreket megöltve és elpusztítva.

Derna kikötőváros nagy része, valamint más városok és falvak, mint például Benghazi, Bayda és al-Marj. A katasztrófa mértékének felmérése még folyamatban van, több mint 10 000 lakos továbbra is eltűntnek van nyilvánítva, és további ezrek kényszerültek elhagyni. A megáradt Wadi Derna folyó által átszelt Derna egész környékét elsöpörték.

A hellenisztikus időszak műtárgyainak otthona, Derna városa történelmi és kulturális jelentőségű, egykor a római, bizánci és iszlám hatások metszéspontjában található. A kezdetben ókori görög gyarmatként alapított multikulturális aspektus még mindig látható volt a köztereken és bazárokon, valamint a mecsetnek, templomnak és zsinagógának otthont adó történelmi városban. Az NBC által közzétett műholdfelvételek felfedik a katasztrófa mértékét, mivel egy hivatalos becslés szerint az egész város negyede teljesen megsemmisült.

Az Al Jazeera jelentései egy összeomlott utat is mutatnak Susa és Shahat között, ahol az UNESCO által védett cirénei régészeti lelőhely található. A hely a görögök thérai kolóniájának romjait őrzi, amely a hellén világ egyik fő városa, amelyet később romanizáltak. A Hyperallergic szerint a tisztviselők világszerte aggodalmukat fejezték ki a líbiai kulturális örökség sebezhetősége miatt az árvizek előtt.

2016-ban a Világörökségi Bizottság öt régészeti lelőhelyet vett fel a Veszélyben lévő Világörökség listájára. A helyek a következők: Cyrene régészeti lelőhelye, Leptis Magna régészeti lelőhelye, Sabratha régészeti lelőhelye, Tadrart Acacus sziklaművészeti lelőhelyei és Ghadamès óvárosa. Ezt a döntést az „országot sújtó nagyfokú instabilitás” indokolta, utalva a már keletkezett károkra és a további károk veszélyére is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
default

Nemzetközi segélyeket mozgósítottak az árvízkárosultak megsegítésére, de az erőfeszítéseket nehezítik a belső konfliktusok és megosztottságok. Az Al Jazeera összeállítása szerint több nemzetközi szervezet is fogad adományokat az áldozatok megsegítésére:

  • A Vöröskereszt és Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFRC)
  • Nemzetközi Orvosi Testület
  • Iszlám Relief
  • UNICEF
  • ENSZ Élelmezésügyi Világprogram (WFP)

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb