napi hírmorzsák

A fény mint tervezési eszköz: a természetes megvilágítás inspiráló módjai

A legtöbb ember számára a modern életvitel megköveteli, hogy a nap nagy részét belső terekben töltse – sőt, a Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint az átlagember élete mintegy 90%-át beltérben tölti. Ez azt jelenti, hogy lemaradunk a napfénynek való kitettséggel járó egészségügyi előnyökről, például a D-vitamin felszívódásáról, a cirkadián ritmus szabályozásáról, a magasabb energiaszintről és még a hangulat javulásáról is. Az egyik lehetőség tehát az, hogy növeljük a szabadban töltött időnk számát. Mivel azonban a legtöbb napi funkciót az épületekben végezzük, elengedhetetlen, hogy a természetes megvilágítást beépítsük a belső terekbe.

Természetesen a túl sok közvetlen napsugárzás káros hatásokat is okozhat – például vizuális kellemetlenséget és nemkívánatos hőnövekedést -, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően szabályozzuk annak otthonunkba való bejutását. Ennek érdekében néhány hagyományos megoldás az árnyékoló eszközök felszerelése vagy különféle ablakkezelések, például fóliák vagy hővisszaverő üvegezés hozzáadása, de számos más kreatív stratégia is létezik azonban a természetes fény hatékony szabályozására, és ezzel egyidejűleg a modern terek építészetének feljavítására, erős esztétikai és érzelmi értéket adva hozzá.

Ezt szem előtt tartva az alábbiakban bemutatunk néhány gyönyörű módot arra, hogy a természetes fényt erőteljes tervezési eszközként használjuk, miközben fenntartjuk a kényelmet és a funkcionalitást. A fókuszban lévő drámai hatástól kezdve az egyedi mintákon át a finom ragyogásig, ezt olyan inspiráló példák körképén keresztül tárjuk fel, ahol a fény a főszereplő.

Drámai fókuszpontok

A természetes fény tervezési elemként való kezelésének számos módja közül a tetőablakok azonnal felhívják a felhasználók figyelmét. A híres nyílások, például a Pantheonban található nyílászárók inspirálták őket, erős szimbolikus jelentéssel bírnak, és nagyon hasznosak olyan nagy terekben, amelyeket nem tudnak megfelelően megvilágítani az ablakok, drámai fókuszponthatást vagy kellemes szűrt fényt teremtve. Mielőtt azonban tetőablakot építenél be, érdemes néhány kulcsfontosságú szempontot szem előtt tartani.

Ezek között fontos figyelembe venni a helyiség méretét és rendeltetését; például a mindennapi tevékenységekhez, mint olvasáshoz vagy étkezéshez használt terek számára előnyös az extra közvetlen napfény, de az intimebb terek, például a hálószobák nem feltétlenül igényelnek fókuszált fényt (ezekbe ennek ellenére kisebb, szórt fényt beengedő tetőablakokat is beépíthetünk). Egy másik döntő tényező a tájolás: míg egy nyugati fekvésű tetőablakot erős délutáni napsütés ér, addig egy keleti fekvésű több fényt kap reggelente. Hasonlóképpen, az északi fekvés egész nap állandó fényt biztosít, míg a déli fekvés gyengébb és hűvösebb nappali fénybeáramlást eredményez.

Az optimális elhelyezés meghatározása után számos kreatív lehetőség áll rendelkezésre. Általában körök, négyzetek vagy organikusabb formák formájában a tetőablakok minden bizonnyal feltűnő tervezési nyilatkozattá válnak bármely helyiségben, hozzáadva az általános esztétikához, miközben keretezik a fény bejutását és az égre nyíló kilátást. Ezeknek azonban hermetikus tömítést kell tartalmazniuk, és megfelelő hőteljesítményű üveget kell használniuk a túlmelegedés elkerülése, a víz beszivárgásának megakadályozása és a hatékonyság biztosítása érdekében.

Meghatározott formák és minták

Legyen szó perforált falakról, rácsokról vagy különböző mennyezeti nyílásokról, a bonyolult és ismétlődő “fénybejáratok” hatékonyan szűrik a napfényt, hőkomfortot és természetes szellőzést biztosítanak. A funkcionalitás, a kényelem és az esztétika közötti megfelelő egyensúly eléréséhez azonban elengedhetetlen, hogy először is figyelembe vegyünk bizonyos tényezőket.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Akárcsak a tetőablakok esetében, a kívánt hatás eléréséhez szükséges optimális tájolás meghatározása kulcsfontosságú, mivel ez meghatározhatja a fény és az árnyékok mozgását és intenzitását. A szűrőfelület (például üveglap) hozzáadását is a felhasználás és a helyiség típusa szerint kell értékelni. Míg például a folyosók vagy a közös terek működhetnek olyan nyílásokkal, amelyek közvetlenül a külvilággal vannak összeköttetésben, a legtöbb magánhelyiségben általában a nyílások és a belső tér között elhelyezett üvegre van szükség hő-, adatvédelmi és biztonsági okokból.

Miután ezeket a feltételeket meghatároztuk, a technikát és az anyagokat illetően végtelen kreatív lehetőségek állnak rendelkezésre: a CNC-lézeres technológiával bonyolultan perforált fapanelektől a fény- és árnyékminták ritmikus lineáris sorozatát biztosító, szabadon hagyott gerendákig. A technikától függetlenül ezek az ismétlődő nyílások a bőséges napfényt irányítják, miközben jellegzetes, erősen meghatározott formákat vetítenek ki, így effektvilágításként is működnek, mivel csak maguk a fény és az árnyékok kerülnek kiemelésre, egyfajta színházi hatást keltve. Ezért ezek a nyílászárók azáltal tesznek egyedi kijelentést, hogy egyedi dimenziót, díszítést és mozgást kölcsönöznek az egyébként sima felületeknek, és a természetes fénynek mint erőteljes tervezési elemnek saját esztétikai értéket biztosítanak.

Meleg diffúz hatás

Ha csökkenteni szeretnéd a nappali fény intenzitását, és kényelmes, meleg hangulatot szeretnél teremteni, a fény egyenletes szűrése a felületen ideális megoldás – különösen olyan épületekben, ahol a vizuális átláthatóság nem alapvető követelmény. A tejszerű üvegpanelektől kezdve a szövetek széles skálájáig ez a megjelenés különböző anyagokkal érhető el. A választás előtt azonban részletesen tanulmányozni kell az épület tájolását és használatát, a belső terek kialakítását és a kívánt stílust.

Például a textúrázott üvegcsatornák és az átlátszóbbak keverése ugyanabban a keretben ideális a különböző szintű magánéletet biztosító terek zökkenőmentes elhatárolására. Másrészt a szövet válaszfalak jól működnek a fény szabályozásában, miközben fenntartják a közös környezetet egy kollaboratív munkaterületen. Néha mesterséges fénnyel kiegészítve mindkét anyag képes egész falakon vagy tetőablakokon finoman ködös fényhatást elérni.

Ezért ezeknek a szűrőfelületeknek a homlokzatburkolatként való használata egyedi és elegáns módja lehet a bőséges közvetlen napfény vizuálisan vonzó, szórt fénnyé alakításának. A fókuszált fénnyel ellentétben ez nyugodt és megnyugtató környezetet teremt, ideális szemlélődő környezetek vagy kiállítóterek számára. Az áttetszőség szintjétől függően azonban a hatás igen dinamikus is lehet, az embereket és tárgyakat változó intenzitású, mozgó, absztrakt sziluetté alakítva. Ily módon a természetes fényt hatékonyan és kreatívan kezelik a finom fényerő, a mozgás és a kétértelműség rétegeinek hozzáadásával.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb