napi hírmorzsák

A “Chapel of Sound” koncerttermet egy ősi barlang akkusztikája és megjelenése inspirálta

A modern építészet gyakran törekszik arra, hogy szimbiotikus kapcsolatot teremtsen egy ember alkotta építmény és a környezete között – de ritkán fordul elő, hogy annyira hasonlít a környezetére, hogy szinte teljesen álcázza azt. Ez a helyzet a The Chapel of Sound esetében is, amely egy nemrég elkészült szabadtéri koncertterem a Kínai Nagy Fal közelében, Peking mellett. A dinamikus OPEN Architecture cég által életre keltett, tornyosuló építmény lehet, hogy egy halom kőre hasonlít, de eleganciája és monolitikus mivolta minden, csak nem egyszerű. A tökéletesen egy hegyvidéki völgyben elhelyezkedő koncertterem úgy tűnik, mintha az alatta lévő földből nőne ki, szervesen illeszkedve a környező tájba.

Mégis, közelebbről szemügyre véve a Chapel Of Sound kezd önálló entitásként formát ölteni: egy szabadtéri amfiteátrum és szabadtéri színpad, amely az akusztikát hivatott gyönyörűen felerősíteni. Megjelenése ellenére a csarnok nem kőhalmokból, hanem egy igazán egyedi típusú betonból készült rétegekből épült. A felhasznált anyagot ugyanis is helyi kőből készült adalékanyaggal kombinálták. Ebben az értelemben az építmény szó szerint a környezetéből született, a terület jellegzetes természeti tájának szerves része. Az OPEN Architecture alapítói, Li Hu Hu és Huang Wenjing a Chapel of Sound építése során nagyon is tudatában voltak a völgy egyedülálló környezetének, és nagy gondot fordítottak arra, hogy a szerkezet otthonosan érezze magát. “A természet szimfóniája az, amit igazán szerettünk volna, hogy az emberek itt megtapasztaljanak” – mondta a páros nemrég egy hivatalos nyilatkozatban.

Az építmény kompozíciója réteges, szinte olyan, mint egy többrétegű torta. Bár az egy tömör építménynek tűnik, valójában két különálló héjból áll: egy belső és egy külső héjból, a kettő között pedig egy különálló tér található. A koncertterem belseje az, ami megkülönbözteti a többitől. A valóban szabadtéri, széles, kör alakú nyílás a mennyezeten lehetővé teszi, hogy a napfény beáramoljon a térbe, és megvilágítsa a fellépő művészeket. Ez az “üresség” lehetővé teszi más természeti elemek, például a szél és az eső bejutását is a térbe. Azért ne aggódjon, hogy elázik. Ahogy az eső esik, az okos vízelvezető rendszer gondoskodik arról, hogy senki ne legyen vizes.

A mennyezeten lévő nyílás csak egy a sok közül a szerkezetben. Számos ilyen nyílás található a sziklaszerű térben, amelyek mindegyike a koncertterem akusztikáját hivatott javítani és erősíteni, anélkül, hogy hagyományosabb hangelnyelő anyagokra lenne szükség. Az épület nyitott terei azt a kettős célt is szolgálják, hogy még jobban összekapcsolják a környezetével, kiegészítve a környező tájjal való egyedülálló szinkronitását. Bár a Chapel of Sound látszólag zenei helyszín, a kreatív OPEN Architecture duó szándéka szerint ez egy “szemlélődő tér” is, egy olyan hely, ahol a látogatók valóban kapcsolatot érezhetnek a környező területtel.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Jellegzetes monolitikus megjelenésével és barlangszerű belső terével, amely az elemeknek való kitettség ellenére a meghittség és a melegség érzetét kelti, a Peking külterületén nemrég megnyitott Chapel of Sound (jelentése; hangkápolna) minden bizonnyal még évekig a hegyoldal csodája lesz, és olyan természeti szépséggel nyűgözi le a látogatókat, amely messze túlmutat egy egyszerű sziklahalmon.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb