„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A 3D textíliák helyettesíthetik a betont és a cementet az építkezésben

Új háromdimenziós szövési technológiák forradalmasíthatják az építészetet, könnyebb, rugalmasabb épületekhez vezetve Hella Jongerius holland tervező szerint. A számítógépes szövőszékekkel készülő innovatív, 3D-s szövetek hajlékonyak és nagy teherbírásúak egyaránt.

“A textil a legkönnyebb és legerősebb konstrukció, ami létezik” – mondta a tervező.

A 3D-s szövés még nagyon gyerekcipőben jár, de poliészterből már alkalmazták orvosi implantátumok létrehozására és szénrostokból repülőgép testek kialakítására. A holland tervező szerint a technológia kibővíthető épületek létrehozására is. A többtengelyes szövésnek is nevezett technológia egy innovatív szövőszékekre támaszkodik, amelyek lehetővé teszik a szövet több különböző tengely mentén történő szövését, valamint 2D-s textilek létrehozását, amelyek aztán 3D objektumokká bonthatók ki.

A tervező “Woven Cosmos” kiállítása részeként a Pliable Architecture kollekciójában számos kísérleti prototípust mutat be arról, hogy milyen konstrukciók hozhatók létre az anyagból. A két év alatt létrehozott sorozat különféle szövetmodulokból áll, amelyeket lapos egységként szőnek egy fejlett digitális jacquard gép segítségével, de többdimenziós pop-up struktúrákra bontogathatók, nagy “mennyiséget” elérve minimális anyagfelhasználással.

Jongerius elárulta, hogy jelenleg egyetemi kutatókkal dolgozik annak érdekében, hogy a speciális szálak által termelt villamos energiát felhasználva a kétdimenziós szövetmodulokat 3D formákká alakítsa. Előrejelzése szerint ezt a fajta technológiát ki lehetne terjeszteni napenergiával működő, szénszálas erkélyek létrehozására, amelyek automatikusan kibontakoznak a napsütéses napokon.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Jongerius először a párizsi Lafayette Anticipations kiállításán kezdte el a multiaxiális szövést. Itt szőtt téglákat készített egy speciális, többtengelyű szövőszékkel, amelyet a Jongeriuslab stúdiójának csapatával fejlesztettek ki négy különálló kézimunka kombinálásával.

A nigériai amerikai tervező, Oluwaseyi Sosanya által készített automatizált 3D szövőgéppel ellentétben Jongerius verzióját teljes egészében kézzel működtetik, abban a reményben, hogy az több teret kínáljon a kísérletezéshez. A Seamless Loom elnevezésű gépet a Woven Cosmos részeként állítják ki, számos interaktív installáció mellett, amelyek a kiállítás során formálódnak, és a Jongeriuslab csapat tagjai minden nap jelen vannak, és dolgoznak a szövőszékeken.

Jongarius szerint a kiállítás szintén teret kínál a szövés gyógyítási lehetőségeinek, és a textilipar fenntarthatóbbá válásának megvizsgálására. “Ez a leginkább szennyező ipar, és az alacsony fizetésű országokban a munkafeltételek valóban szörnyűek”– mondta.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb