„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A 2024-es tervezési trendek a fenntartható akkreditáció felé rohanást jelzik

A bizonytalan 2023 után Max Fraser, a Dezeen magazin szerkesztőségi igazgatója azt vizsgálja, mit hozhat 2024 a design számára.

Jóslatai arra vonatkozóan, hogy mit fogunk látni jövőre a dizájn terén, az anyagintelligencia térnyerésétől a fenntartható akkreditáció iránti rohamig terjednek.

Kollektív anyagi intelligencia

Az anyaginnovációk fejlődési üteme folytatódik, különösen az állítólagosan fenntartható erőforrásokból, valamint a hulladékáramokból megmentett anyagok, például a bakteriális erjesztésből készült szövetek és a kézzel készített biotextíliák terén.

Az ilyen alkotások projektekben való felhasználására irányuló étvágy 2024-ben növekedni fog, mivel a tervezők arra törekszenek, hogy nagyobb anyagi érzékenységgel hozzanak létre termékeket. Ez együtt jár azzal a törekvéssel, hogy csökkentsük fogyasztásunk bolygónk rendszereire gyakorolt hatását, mivel egyre inkább az éghajlati válságra összpontosítunk.

Az egyre tájékozottabb ügyfelek és vásárlók, valamint a (remélhetőleg) szigorodó szabályozások egyre nagyobb átláthatóságot fognak követelni az anyagok eredete körül, és egyre inkább indokolni akarják majd a felhasználásukat, valamint biztosítékokat kérnek a nyomon követhetőség és a teljes életciklusra gyakorolt alacsony hatás tekintetében.

Egyre több tervező fog válaszolni a szállítói szállítások lerövidítésével

Egyre több tervező reagál majd az ellátási láncok lerövidítésével, és a regionálisan megfelelő, a gyártás helyéhez közelebb gyűjtött vagy bányászott anyagokat választja.

Ez 2024-ben valószínűleg még inkább elterjedt elvárássá válik, amit az új bioanyagok és gyártási technológiák már most tapasztalható vállalkozói hulláma is támogat. A kihívást az jelenti, hogy ezt a szűk körű kísérleti munkából átültessük a szélesebb körű csatornákba.

Az esztétikai tökéletlenség nagyobb megbecsülése

A termékek egyformasága jól működik az olyan termékek esetében, mint a televíziók, telefonok és mosógépek. Amikor azonban a természetes anyagok tömegtermelő rendszerekben való felhasználásáról van szó, szintén az egyformaság és a tökéletesség gondolkodásmódja érvényesül. 

Ez azt jelenti, hogy a szín, a textúra vagy a szemcsézettség következetlen árnyalatai, amelyek a fához, gyapjúhoz, bőrhöz vagy kőhöz hasonló anyagok velejárói, leküzdendő akadállyá válnak.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy egy fa furcsaságainak, egy kőzet barázdáinak vagy egy állatbőr hibáinak eltávolítása csak felesleges pazarlást eredményez. Erre világított rá a Formafantasma Cambio kutatási projektje, amikor a formatervező stúdió a fa kitermelésének, előállításának és forgalmazásának globális hatását vizsgálta.

A finn Artek bútormárkával együttműködve a tanulmány egyik eredménye az volt, hogy a gyártó átértékelte szigorú fakiválasztási kritériumait. A márka, amely korábban kizárólag természetes jegyek nélküli, szabályos szemcsézetű helyi nyírfát használt, lazított a kritériumokon, és elfogadta a tökéletlenségeket. 2023-ban jelentek meg először az olyan jellemzők, mint a rovarfúrások, csomók, sőt még a kéreg is, Alvar Aalto ikonikus 60-as szék dizájnján, egy Artek-kollekció részeként.

Egy neves márka ilyen megközelítése jelzi a bútoripar többi részének, hogy a “tökéletlen” esztétikai érzékenységet el kell fogadni, ha csökkenteni akarjuk a feldolgozási és gyártási hulladékot. Ez 2024-ben még nyilvánvalóbbá válik, amit az a gazdasági érv is segít, hogy a vásárlók kifejezetten keresik ezeknek a tárgyaknak az egyedi jellemzőit.

Nyers és egyanyagú termékek

A tervezők továbbra is arra fognak törekedni, hogy csökkentsék a gyártás során felhasznált különböző típusú anyagok összetett kölcsönhatását. A motiváció az olyan termékek létrehozása, amelyek alkotóelemei könnyebben szétszerelhetők és szétválaszthatók javítás vagy újrahasznosítás céljából.

Ezeket a szándékokat közölni kell a felhasználókkal, és az elkerülhetetlen esztétikai változást ünnepelni kell.

Ahogy a körforgás elvárássá válik, úgy fog kialakulni a “körforgás esztétikája” is, amelyben a termékeket a hatékony és egyedi anyaghasználatukért, a szabadon hagyott rögzítésekért és az anyaghűségükért fogják dicsérni.

Ezt példázta nemrégiben David Taylor a Hem számára készített alumínium Knuckle lámpája, amely a nyers, hajtogatott, bevonat nélküli alumínium megtestesítője, és a Dezeen Awards 2023-as díjátadóján az év világítási tervének nyertese.

A fenntarthatóság ötven árnyalata

A “fenntartható” szó túlzott használata a társadalom minden területén már évek óta eljutott arra a pontra, hogy maga a szó jelentése is átláthatatlanná vált. Tegyél egy kirándulást bármelyik vásáron vagy dizájnhéten, és azzal a benyomással fogsz távozni, hogy túlnyomják ezt a kifejezést.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Sok okos márka felismeri ezt, és szívesen kommunikálja, hogy milyen messzire mennek el annak érdekében, hogy csökkentsék a bolygóra nehezedő terheket, biztosítsák a jó hírű ellátási láncokat, egészséges munkakörnyezetet teremtsenek mindenki számára, és olyan gazdasági hozamot érjenek el, amely a közösségek és a részvényesek számára is előnyös. Ennek érdekében a B Corp-ok rohamléptekben haladnak.

“B Corp minősítés hirtelen mindenhol jelen van, és ez nem rossz dolog”

A B Corp tanúsítás az egyik legszigorúbb és legelismertebb tanúsítási rendszer minden törekvő vállalkozás számára, amely alaposan értékeli az összes fent említett kritériumot és még többet is. 

Az olyan gyártók, mint a Modus az Egyesült Királyságban, a Fredericia és az Astep Dániában, valamint az Andreu World Spanyolországban mind átlépték a határt 2023-ban, és azt jósoljuk, hogy 2024-ben még többen átmennek a teszten.

Vásárok – a döntő év

Ez egy újabb rázós év volt a vásárok számára, amelyeknek nehéz volt visszatalálniuk a járvány előtti dicsőséghez. A jelentős költségek és a kiállítással járó óriási erőfeszítések miatt a márkák megkérdőjelezik, hogy milyen gyakran tudnak részt venni. A vásároktól elvárt megtérülés – nevezetesen a marketing, a látogatottság és végül a megrendelések révén – egyre nagyobb nyomást jelent, miközben a résztvevők is egyre válogatósabbá váltak, hogy melyik kiállításra látogatnak el.

A standépítés során keletkező túlzott mennyiségű hulladék továbbra is kihívást jelent. Annyira elvonja a figyelmemet a szűz anyagok vég nélküli felhasználása a márkaegó méretű displayek építéséhez, hogy már alig vesszük észre a terméket. Nagyobb márkaalázatra lenne szükség, hogy a korábban említett körkörös esztétika a vásárok további fejlődésével megtalálja a helyét a standtervezésben.

Továbbra is küzdünk azért, hogy a meglehetősen zord kiállítási központokat élvezetessé tegyük, miközben csökkentjük a környezeti terhelést. Az olyan kisebb, mozgékonyabb kiállítások, mint az Alcova és a Material Matters, valószínűleg egyre inkább felgyorsulnak majd, mivel jobban el tudják érni a minőségi tartalom és a különálló élmény közötti éles pontot. Azoknak, amelyek sikerrel járnak, az időszerű inspirációt és a felelősségteljes törekvéseket kell majd ötvözniük.

AI – hype vagy valóság?

Miközben a generatív mesterséges intelligencia hatása körüli felhajtás, spekuláció és baljóslat folytatódik számos iparágban és kormányzati szinten, arra számítok, hogy 2024-re némileg leülepszik a por.

A mesterséges intelligencia által ígért csodák – beleértve az adatok elemzését a tervezési döntésekhez, az ismétlődő feladatok automatizálását, valamint a tervek szimulálását és tesztelését – ellenére talán nagyobb lesz a szkepticizmus azzal kapcsolatban, hogy vajon beváltja-e az idén látott fanfárokat.

A mesterséges intelligencia egyik vezető szakértője, Gary Marcus úgy véli, hogy a technológiával kapcsolatban számos komoly, megoldatlan probléma van, amelyek korlátozhatják annak hasznosságát. Az Airbnb társalapítója, Brian Chesky szerint azonban a tervezőknek el kellene fogadniuk a mesterséges intelligenciát, különben “a világot nélkülük fogják megtervezni”. Hozzátette: “De óvakodom a technológia fetisizálásától is”.

A termelés polarizáló megközelítései kiszélesednek

Ha arról van szó, hogy minden egyes műveletet teljes mértékben átvizsgálnak, és saját kezdeményezésű gondossággal és tisztességgel járnak el, akkor 2024-ben sok márka megtalálja majd a mojo-ját, különösen a fürgébb családi vállalkozások, amelyek egyértelműen az örökségüket tartják szem előtt.

A növekvő költségek, a makacs infláció, az ingadozó ellátási láncok, az adósságtörlesztés, a részvényesi elvárások és a tétova lakossági fogyasztás nyomása sürgős küzdelmet indít el az új piaci szegmensek kiaknázása érdekében, ami azonban akadályokat szab. 

Mindezeket az érintkezési pontokat közvetlenül vagy közvetve tovább súlyosbítják és súlyosbítani fogják a kétségbeejtő emberi konfliktusok és környezeti katasztrófák, amelyeknek világszerte tanúi voltunk az elmúlt években.

Az üzleti modellek megváltoztatása e zavarok áthidalása érdekében hosszú távú jövőképet és stabilitást igényel, és ez a két dolog jelenleg kevésnek tűnik. Azok, akik hajlandóak fejleszteni vállalkozásukat, megérdemlik a sikert.

Ha ehhez hozzávesszük az éghajlati válsággal kapcsolatos, továbbra is erőtlen kormányzati megközelítést, nehéz elképzelni egy olyan világot, amely egy újabb új, de nem létfontosságú termék megjelenése miatt nagy izgalmat tudna kiváltani. Itt az ideje, hogy a formatervezési ipar kiterjessze együttműködését más iparágakkal. Megérett a lehetőség arra, hogy a létfontosságú kihívásainkra vonatkozó, változásokat hozó megoldásokon dolgozzunk.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb