„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

15 enteriőr, amely a közvetett világítás hatékonyságát szemlélteti

A világítás gyakran a számok játéka – túl sok, és a belső terek elveszítik élüket (szó szerint), túl kevés, és a félhomályos légkör miatt a tér unalmasnak tűnhet. Fontosságát a belsőépítészetben nem lehet eléggé hangsúlyozni: ha jól csinálják, nemcsak a tér építészeti jellemzőit emeli ki, hanem a lakók is jól érzik magukat.

Ahogyan Carmelo Zappulla, a Lighting Studio External Reference munkatársa az Architonic magazinnak adott nemrégiben megjelent interjújában kifejti; a fény kulcsfontosságú eszköz az érzelmi elemek hozzáadásához és a tér “megelevenítéséhez”. Ebből következik, hogy egy rosszul sikerült világítási koncepció katasztrofális következményekkel járhat egy egyébként tökéletesen megtervezett helyiségre nézve.

Rengeteg mesterséges világítási lehetőség közül választhatunk, és hogy melyik működik a legjobban, azt általában a belső tér jellege és a kívánt térhatás határozza meg. Az egyik leggyakoribb a közvetett világítás. Ez a technika olyan lámpatesteket használ, amelyek a fényt olyan felületekre irányítják, amelyek fényvisszaverőként működnek, és lágyítják a kibocsátott sugarakat, hogy elkerüljék az oszlopszerű, terjedelmes sugarakat az egyenletesebben eloszló ragyogás javára.

Bár gyakran a környezeti fény közé csoportosítják, a közvetett fény az akcentusvilágítás egyik típusa is lehet. Míg az előbbit a teret megvilágító fő fényforrások leírására használják, az utóbbi olyan lámpatestekre utal, amelyek kiemelik a helyiség bizonyos részeit, vagy tudatosan az érdekes pontok felé irányítják a néző tekintetét. A közvetett világítás minimalizálja az árnyékokat és a visszaverődő tükröződést, így különösen alkalmas olyan helyiségekben, ahol tükröződő felületek vannak, például számítógépek, tükrök vagy televíziók.

A közvetett megvilágítás hatékonyságának illusztrálására az ArchDaily adatbázisából öt különböző belsőépítészeti tipológiára vonatkozó példát gyűjtöttünk össze, amelyek megmutatják, hogy a megvilágítás ezen formája hogyan emelheti ki a különböző tereket a négy falon túlra.

Wellness

A szállodai, kereskedelmi vagy privát spa és wellness területek a leggyakoribb belső terek közé tartoznak, amelyek kihasználják a közvetett fény szórt ragyogását. A lámpatestek itt gyakran organikus formákat, például gömböket vagy hullámokat vesznek fel, visszhangozva a kibocsátott sugarak nyugtató és vizuálisan vonzó hatását. Máskor a rejtett LED-csíkokat arra használják, hogy kiemeljenek bizonyos építészeti jellemzőket, mint például a texturált falak és medencék, vagy hogy a könnyű navigáció érdekében azonosítsák és elkülönítsék a relaxációs zónákat aktív társaiktól.

Aquatio Cave Luxury Hotel & SPA / Simone Micheli tervezésében
Hotel MINHO felújítása és bővítése / ,i
Manja Spa / PLAYGROUP Studio + AHCPL

Kulturális

A nyilvános kulturális terekben, például múzeumokban, könyvtárakban vagy művészeti galériákban a közvetett fény ugyanolyan hasznos. A fényforrások úgy történő elhelyezésével, hogy a fénysugarak visszaverődjenek egy felületről a bemutatott tárgyakra, vagy megvilágítsák azok hátterét, a fénytervezők a közvetlen reflektoroknál finomabb módon vonzzák a nézők tekintetét. Az így létrejövő hatás titokzatos minőséget kölcsönöz az adott tárgynak, amely ideális a hatásos műalkotások vagy régi könyvek kiemelésére anélkül, hogy a hőkárosodás vagy a nyílt ragacsosság kockázatát kockáztatná.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Bent dan Light / BK Belsőépítészet és építészeti tervezés
A vízcsepp könyvtár / 3andwich Design / He Wei Studio
A Kávémúzeum / M+DA ARQUITECTOS

Lakóépület

Ami a lakóterek belső tereit illeti, a fürdőszobák és a konyhák két kiemelkedő jelölt a közvetett fényakcentusok számára, a tükröződő felületek sokasága miatt. A nyilvánosabb wellness-részlegekhez hasonlóan a magánfürdőszobák is profitálnak a további felületről visszaverődő fény hízelgő jellegéből, amely meleg és pihentető légkört teremt, nem is beszélve a gyakran javuló tükör megjelenéséről. A konyhákban a tervezők a közvetett fényforrások célzott használatával vizuálisan feldobhatják az olyan funkciókat, mint a sziget vagy a nyitott szekrények és lebegő polcok.

Apartman JC II / João Tiago Aguiar Arquitectos
Sonoma Residence / Cooper Joseph Studio
AXII lakás / ADOM-STUDIO

Iroda

A munkahelyek vitathatatlanul a legképernyősűrűbbek, és így ugyanúgy profitálnak a közvetett fényforrásokból, mint a konyhák vagy a fürdőszobák. Egy másik tulajdonság, ami miatt ez a fajta világítás különösen alkalmas a nagy stressznek kitett környezetekben: a nyugtató érzelmi hatás. Az íróasztalok felett vagy az asztalokon elhelyezett szükséges feladatvilágításnak a közös helyiségekben vagy a pihenőhelyiségekben található indirekt fényforrásokkal való kiegészítésével a munkáltatók egyértelműen meghatározott zónákat kínálhatnak a munkatársaknak a napi feladatoktól való elvonulásra, és növelhetik az általános jólétet és a boldogságot, ami magasabb termelékenységi szinteket eredményez.

Inspe Office / replus design iroda
Young Space / Daniele Claudio Taddei
A tér retorikája / Cai-In Interior Design

Kiskereskedelem

A kiskereskedelmi belső terek is gyakran használják ki a közvetett fény megnyugtató hatását – a látogatókat elidőzésre invitáló meleg légkör megteremtésével ez a fajta világítás-tervezés lehetővé teszi az üzletben dolgozók számára, hogy hosszabb ideig beszélgessenek a leendő ügyfelekkel, és részletesen kifejtsék egy adott termék előnyeit. Ráadásul a közvetett fény ugyanúgy hízeleg az élettelen tárgyaknak, mint tükörképeinknek, így tökéletes kettős ütőerő a ruházati boltok és öltözők számára.

MKR üzlet Sevillában / Guillermo Vázquez Consuegra
RtA Soho Store / Dan Brunn Architecture
Haight Clothing Store / AIA Estúdio + Raphael Tepedino AIA Estúdio + Raphael Tepedino

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb