házépítési tudnivalókTudnivalók

Hőszigetelés és a hőtároló tömeg

A tégla évezredek óta az emberiség rendelkezésére áll. A könnyűszerkezetes építést is nagyon régen használja az ember, bár modern hőszigetelések kidolgozása ezekhez a rendszerekhez csak az elmúlt pár évtizedben lettek elérhetőek.

Ha valaki egy új házat épít mérlegelnie kell, hogy miből építsen.

Jelen cikkünkben a falazat paramétereiről írunk.

A falazat kiválasztásánál mérlegelnünk kell, mert ez nagyban befolyásolja a kifizetendő rezsi számlákat, valamint a komfortérzetünket is.
Két adat a legfontosabb: 1,  hőszigetelés, 2, hangszigetelés.

Van még egy paraméter, mely lehet fontos is, de megfelelő megoldással ez az érték elveszíti szerepét. Ez az tényező a hőtároló tömeg.

A hőszigetelési érték azért nagyon fontos, mert ez fogja meghatározni, hogy mennyi lesz a téli fűtés és ha van klímánk, akkor a nyári hűtésszámlánk költsége.

Napjainkban mindenki az U vagy a K értékről beszél. Összefoglaljuk, mit is jelent ez:

Az U és K érték hőátbocsátási tényezőt jelent. A hőátbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Például a mai 38 centiméter vastag üreges falazóelemeknek az U-értéke általában 0,4 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy az abból épített fal egy négyzetméterén 0,4 watt hőenergia távozik, feltéve, hogy a fal belső és külső oldala között 1 Kelvin (K) a hőmérsékletkülönbség. (Az 1 K hőmérsékletkülönbség megegyezik az 1 °C hőmérsékletkülönbséggel. Az eltérés mindösszesen annyi, hogy a Celsius-skálán a víz olvadáspontja a nulla fok, míg a Kelvin-skálán az abszolút nulla fok, azaz -273,16 °C a kiindulás.)
Egy könnyűszerkezetes családi ház 35 cm szigeteléssel ellátva 0,11W/m2K értéket ad, mely több mint háromszoros hőszigetelési értéket jelent a könnyűszerkezetes házaknak.

Érdemes még megemlíteni a hővezetési (görög lambdával jelölt) és a hőátbocsátási (U) tényező közötti eltérést, bizonyos táblázatok ugyanis vagy az egyiket, vagy a másikat tüntetik fel.
Jó tudni! A hővezetési tényező az adott anyagnak egy 1 méter élhosszúságú kockájára vonatkozik és annak szemben lévő lapjai közötti hővezetést határozza meg, mértékegysége W/mK.
hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméres keresztmetszetű hasábra adja meg ezt az értéket, így annak mértékegysége W/m2K.
Utóbbi a közvetlenül használható, hiszen csak a felülettel és hőmérsékletkülönbséggel kell beszorozni. Ahol viszont az előbbit (lamdba) adják meg, azt el kell osztani a fal tényleges vastagságával (elvégre kisebb fal több energiát enged át).

Léghanggátlás:

A hangszigetelési értékről nem kell sokat beszélni, ezt mindenki tudja, hogy mennyire fontos az, hogy a lakásunkba ne legyen hallható az utcán létrejött zaj. Ha valaki zajos helyen él, annak sokrétű egészségi problémákat okozhat, mely főként az idegrendszerünkre van hatással. Ezen a téren a

A léghanggátlás két helyiséget elválasztó fal olyan tulajdonsága, amely megakadályozza a falra beeső hangenergia túlnyomó részének átjutását a szomszédos helyiségbe. Vagyís minél nagyobb az értéke, annál jobb.

Ebben a versenyben a legjobb a zsalukő. A zsalukövet ritkán használják hazánkban házak építéséhez, mert a beton panel épületek miatt negatív a megítélése, pedig megfelelő hőszigeteléssel egy igen jó falat lehet belőle létrehozni.

Egy jól megépített IsoteQ, ProKoncept 40 cm-es falszerkezet, vagy egy 40 cm-es könnyűszerkezetes fal kicsit jobb értéket ad, mint a modern tégla falazóelemek. Ha a téglaházakat is hőszigeteléssel látjuk el, akkor egyenértékűek lesznek nagyságrendileg a technológiák.

Zöld színnel a legjobb értékekek kerültek feltüntetésre.

A porotherm 38-as téglánál a könnyűszerkezetes ház falazata közel 4x jobb, viszont csak kétszerese a hőtároló tömege a téglának. Láthatjuk, hogy ennek a téglának semmi köze nincs már a kisméretű társához, mely ugyan rosszabb szigetelő volt de jobb hőtároló.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Építőanyagok megnevezése:falvastagság vakolat nélkül hőszigetelés

U [W/m2K]

léghanggátlás

RW [dB]

hőtároló
tömeg
mt [kg/m2]
nyomó-szilárdság

N/mm2

nedvességtartalom 60 % relatív páratarttalom mellett

%

ProKoncept 40400,127502512nincs adat
Könnyűszerkezetes ház dupla belső gipszkartonnal, valamint 40 cm falvastagsággal400,115025technológia függőnincs adat
kisméretű
tömör tégla
381,3748186150,20
B30301,4944148100,27
Porotherm 30300,693950100,62
Porotherm 44 HS440,35343970,62
Silka 250251,8656222201,08
Zsalukő202,7767395141,60
Ytong p2-0,5300,4483427,22
tömör  vályogtégla381,27nincs adat2084

Hőtároló tömeg:

Szakemberek is hajlamosak arra, hogy a hőtároló képességet csak a falakra értelmezzék. Még a 7/2006 TNM rendeletben definiált “nehéz”, vagy “könnyű” kategórát is sokan csak falakra értik.

Ki kell hangsúlyozni azt, hogy a hőtároló képesség a helyiséget körbevevő szerkezetek összességéből adódik össze.

A falaknak jelentős szerepük van a hőtárolásban, ugyanakkor lehet úgy tervezni az épületszerkezeteket, hogy a szükséges hőtárolást más szerkezettel, akár a falak hatását teljesen kiküszöbölve biztosítsuk. A padlószerkezetek és födémszerkezetek kialakítása jelentős hatással van a nyári belső hőkomfortra.

A táblázatból jól kitűnik, hogy zsalukőből vagy kisméretű téglából lehet a legjobb hőtároló tömegű házat építeni. A kisméretű téglának a rossz hőszigetelése és a hatalmas munkaidő igény miatt már nincs piaci szerepe.

A könnyűszerkezetes házaknak csekély a hőtároló tömegük, ez baj?

A hőtároló tömeg arra szolgál, hogy meleg időben kellemes hűvös klímát biztosítson a házban, és a belső tereket ne engedje felmelegedni, hideg időben viszont tárolja a fűtéssel keletkezett meleget, és nem hűl ki olyan könnyen a ház.

Ha jól árnyékoljuk a házat, valamint jól tájoljuk azt, akkor nem jelent problémát a nyári felmelegedés.

A könnyűszerkezetes házak akkor melegednek fel nyáron, ha az ablakokat nyitva hagyjuk. Ha nincs nyitva az ablak, ajtó sokáig, akkor ez nem jelent problémát.

Gondoljunk a hűtőgépünkre!!!

Ha a hűtőládát kihúzzuk a konnektorból, mondjuk úgy, hogy -20 Celsius van a belső térben. Hagyjuk zárva az ajtót, majd nézzük meg 4 nap múlva. A hőmérséklet még mindig -1 fok alatt lesz. Ugyanezt ha kipróbáljuk nyitott hűtő ajtóval, akkor ajtónyitogatás mellett egy napon belül leolvad a hűtőgép.

Meg kell jegyezni, hogy a hűtőgép hőszigetelése cca: 5-7 cm!!! Egy modern könnyűszerkezetes készház falazata és födémszerkezete pedig 30 cm feletti.

A tesztet kipróbálhatjuk egy téglafalból készült hűtőgéppel is. Az eredmény az lesz, hogy 1/4-ed idő alatt fel fog melegedni a hűtőgép.

A könnyűszerkezetes házak hatalmas előnyét, hogy nagyon jó hőszigetelő, ki kell használni és nem az ajtót nyitogatni.

Javasolt egy 6-800ezer forintos hővisszanyerő berendezés és a rendazer kiépítse a könnyűszerkezetes házakba, mely 3-4 m2 ház alapterület árába kerül, így a belépő külső levegőt a belsővel felmelegítjünk, vagy lehűtjünk, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk.
Ezzel rengeteg energiát meg lehet takarítani.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close