„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókKiemelt cikkeink

Könnyűszerkezetes házak összehasonlítása

A Magyar piacot legyen szó bármilyen termékről is, általában az ár határozza meg.

Ez így van sajnos az építőipar tekintetében is. Csak kevesek döntenek a minőség és megbízhatóság mellett napjainkban is, mert az árak erősebben dominálnak a döntéshozatalban.

Az építőiparban az általános első kérdés az építtetni szándékozók részéről, hogy mennyibe kerül egy négyzetméter családi ház.

  • Ez a kérdés olyan mintha azt tennénk fel egy autókereskedőnek, hogy mennyibe kerül egy autó, anélkül, hogy ismernénk a motor paramétereit, a felszereltséget, mint például, ABS, légzsákok száma, ablakemelők, ülésfűtés, klíma.
  • Ugye milyen érdekes a kérdés, hiszen az autót soha nem az ára alapján hasonlítjuk össze. Mivel egy Dacia és egy BMW nem hasonlítható össze, még akkor sem, ha azonos felszereltséggel rendelkeznének.

Egy könnyűszerkezetes családiház sem hasonlítható minden esetben össze, mert technológiai különbségek is lehetnek egy adott felszereltség esetén is. Egy könnyűszerkezetes ház készülhet fa vázszerkezettel, vagy acélszerkezetből is. Nyilvánvaló, hogy az acélszerkezetes nem ugyanannyi összegbe kerül, mint a favázas, de a minimális felárért rengeteg pluszt is kaphatunk.

Ha több könnyűszerkezetes családiház költségvetést szeretnénk összehasonlítani, akkor mindig kérjük azt azonos műszaki tartalomra. A rétegrendek, a vázszerkezet, a felszereltség és a technológia legyen egyforma vagy hasonló, de  a cserepezés, és a nyílászárók is hatalmas árkülönbséget mutathatnak. A burkolatok költsége, a festés vagy tapétázás hatalmas árkülönbségeket szülhet.

Ha az ár alapján dönt, akkor átveri saját magát és a pénztárcáját, mert a látszólag jobb bekerülési ár, hosszútávon sokkal többe is kerülhet, mely majd az üzemeltetésnél a használatnál és a karbantartásnál derül ki. Arról nem is beszélve, hogy azt a burkolatot, tapétát és fürdőkádat fogjuk látni és használni egy emberöltő alatt.

Egy könnyűszerkezetes családiház több generációt is kiszolgálhat, akár nulla közeli rezsiköltséggel, de lehet ez a ház az Ön rémálma is, ha az elején nem jól dönt.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány kategóriát a Magyarországon 2012-ben kínált műszaki paraméterekből.

 4 minőségi osztályba soroltuk a magyar könnyűszerkezetes házakat Legegyszerűbb kivitelű könnyűszerkezetes családiházak a Magyar piacon. Nem ajánlott!

 

Kicsit jobb felszereltségű és műszaki tartalmú könnyűszerkezetes házak. Sajnos ez a legelterjedtebb.

Kiváló minőségű,
jó műszaki tartalommal készített, megbízható könnyűszerkezetes ház.

Ajánlott!

Prémium minőségű,
extrákkal felszerelt könnyűszerkezetes ház.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Különösen ajánlott!

Megjegyzések az egyes minőségi kategóriákhoz: 

Fontosabb műszaki tartalmak megnevezése.

Olcsó, gyenge minőség.Nem ajánlható, mert több elemében még az alapvető szabványt sem teljesíti. Néhány elemében nem teljesítik a szabványt sem.Sajnos ebből van a legtöbb a piacon.  Megbízható és jól használható műszaki paraméterekkel rendelkezik.Olcsó üzemeltetési és karbantartási költségek. Kiemelkedő technikai megoldásokkal és minőségi anyagokból készül.A legfrissebb technikákat alkalmazza. Hosszútávon felértékelődése várható.  Aki egy megbízható családiházat szeretne családjának, az az utolsó két oszlopból választ.Léteznek persze még ennél jobban felszereltebb házak is, de ezek a legelterjedtebbek.
Bruttó ár négyzetméterre vetítve alapozással:  150 ezer forint alatti négyzetméter ár 150-200 ezer forint közötti négyzetméter ár 200-240 ezer forint közötti négyzetméter ár 240 ezer forint feletti négyzetméter ár Nem lehetnek csodák az árakban. 150 ezer forint alatt nem lehet házat építeni, aki ezt állítja ajánljuk, hogy nézzen meg sok-sok referencia munkáját!!!!
Alapozás:  C8-C12 betonból készült alapozás, lábazat. 4-6 cm aljzat hőszigeteléssel C8-C12 betonból készült alapozás, lábazat. 6-8 cm aljzat hőszigeteléssel C12-C16 betonból készült alapozás, lábazat. 8-10 cm aljzat hőszigeteléssel C16-C20 betonból készült alapozás, lábazat. 12 cm feletti aljzat-hőszigeteléssel Az első két oszlopban szereplő nem is felel meg a Magyarországon érvényben lévő Eurocode szabványnak.
Falszerkezet: 5 cm x 12 cm-es fa váz szerkezetU=0,26 Wm2K vagy rosszabb  5 cm x 15 cm-es fa váz szerkezetU=0,19-0,26 Wm2K  5 cm x 20 cm-es fa váz szerkezet vagy acél vázszerkezetU=0,14 – 0,19 Wm2K 5cm x 20 cm-es faváz, plusz légrés, vagy acél vázszerkezetU= 0,15 Wm2K vagy jobb

 

Az első oszlopban lévőt már elég ritkán használják.Egy kiemelt szigetelésű ház legalább: U=0,19 Wm2K értékű falazattal rendelkezik.
Falban lévő hőszigetelés:  10-12 cm üveggyapot 15 cm üveggyapot 15-20 cm üveggyapot, vagy 20 cm kőzetgyapot 15 cm kőzetgyapot A kőzetgyapot használat költségesebb és jobb tűzvédelmet ad, soha nem tud összeroskadni
Külső hőszigetelés:   5-6 cm polisztirol szigetelés 6-8 cm polisztirol szigetelés 10-15 cm polisztirol szigetelés 16-25 cm polisztirol szigetelés. 15 cm alatt nem érdemes kiviteleztetni
Födémszigetelés: 15 cm üveggyapot 15 cm üveggyapot 20 cm üveggyapot vagy kőzetgyapot Minimum 25 cm kőzetgyapot A szabvány szerint sem lehetséges 20 cm alatti szigetelést elhelyezni, tűzvédelem miatt a kőzetgyapot szigetelés ajánlott
Külső nyílászárók:  2 rétegű üvegezés, U=1,4W/m2K  2 rétegű üvegezés, U=1,1W/m2K  3 rétegű üvegezés, U=0,8 W/m2K 3 rétegű üvegezés, U=0,8W/m2K, vagy ennél jobb passzív ház nyílászárók 3 rétegű üvegezés nélkül nagy a hőhíd kialakulásának a kockázata, a jól szigetelő falak mellett
Szellőztetés:  Ablakon keresztül, ahol kiengedjük a megtermelt hőt Ablakon keresztül, ahol kiengedjük a megtermelt hőt Ablakon keresztül, ahol kiengedjük a megtermelt hőt Hővisszanyerős szellőztető berendezés, energiatakarékos megoldással Ha van szellőztető berendezés, tisztább a belső levegő és olcsóbb a rezsiköltség
Belső burkolatok: 1500-2000 Ft/m2-es áru burkolatok 2100-2500 Ft/m2-es áru burkolatok 2600-3600 Ft/m2-es áru burkolatok 3600Ft/m2-es ár feletti burkolat  alapesetben 3.000 forint alatt nehéz jó minőségű burkolatokat vásárolni
Szerelvények: 2-3000 forintos csaptelepek, 8-10 ezer forintos mosdók, wc-k, stb… 4-7000 forintos csaptelepek, 12-13 ezer forintos mosdók, wc-k, stb… 8-12.000 forintos csaptelepek, 14-18 ezer forintos mosdók, wc-k,stb… 12-15.000 forintos csaptelepek, 20 ezer forint feletti mosdók, falban rejtett tartályú wc-k, stb… Itt nem érdemes spórolni, hiszen egy mosdót vagy wc-t akár 20-30 évig is használunk és nincs is sok belőle
Fűtésrendszer: Egyszerű kombi falikazán, radiátoros vagy padlófűtés, egy helyen szabályozható termosztáttal Ionizációs kombi falikazán, radiátoros vagy padlófűtés, egy helyen szabályozható programozható termosztáttal Kondenzációs, hőtárolós kazán, radiátoros vagy padlófűtés. Napkollektor kapcsolódási lehetőség kiépítése. Több helyen szabályozható programozható termosztátokkal. Kondenzációs és hőtárolós gázkazán, napkollektor rásegítéssel. Minden helyiségben szabályozható fűtésrendszer. Nem ritkán opcióként geotermikus hőszivattyús fűtésrendszer, vagy elektromos sugárzófűtés napelemes táplálási lehetőséggel. Az első két oszlopban bemutatott rendszer nem ajánlott. Napjainkban minimum kombi kondenzációs kazán beépítése kötelező.(napelem és a geotermikus rendszerek feláras rendszerek!)
Villamos hálózat:  Dupla szigetelésű kábelezés, egyszerű és kis mennyiségű szerelvényekkel, helyiségenként 1-2 lámpa kiállással. Dupla szigetelésű kábelezés, nagyobb mennyiségű szerelvényekkel, helyiségenként több lámpa kiállással. Egv relé beépítés, dupla szigetelésű kábelezés, védőcsőben elhelyezve, bőséges és jó minőségű szerelvényhasználat, ledes technológiához kialakított lámpahelyekkel Egv relé beépítés, dupla szigetelésű kábelezés, védőcsőben elhelyezve, bőséges és jó minőségű szerelvényhasználat, ledes technológiához kialakított lámpahelyekkel, internet kiépítés, televízió és riasztóhálózat kiépítés Egyre több fogyasztó van a lakásban, szükség van a nagy mennyiségű dugaljra, valamint ledes világítást érdemes kialakítani

 

 



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb