„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

8,8-as földrengés Japánban, Tsunami riadó a fél világban (rengeteg video)

A Richter-skála szerinti 8,8-asm egyes hírek szerint 8,9-es  erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét magyar idő szerint péntek kora reggel.
A földrengés után cunamiriadót rendeltek el, tíz méteres hullámok érkezhetnek, melyek sebessége 800 km/h.

Tsunami japánban 8,8-as földrengést követően from www.kp.hu on Vimeo.

Az első hullám már elérte Japánt, magyar idő szerint fél 11-kor Tajvant, háromnegyed 11-kor a Fülöp-szigeteket, majd Indonéziát, Hawaiit és a Csendes-óceán keleti partjait is elérheti.
A cunamiközpontok jelzése szerint három szökőárhullám keletkezhetett, a harmadik lehet a legnagyobb.

A Tsunami terjedése 2011-március 11-i Japán földrengés következtében

Oroszország és Amerika is hatalmas veszélyben van. Rengeteg Csendes Óceáni sziget alacsonyabban fekszik, mint a szökőár magassága.

“Az amerikai meteorológiai szolgálat Csendes-óceáni cunami központjának vezetője, Robert Cessaro szerint “a földrengés tíz kilométeres mélységben történt, más szóval nagyon sekély esemény volt. Ebből azonnal tudhattuk, hogy cunami lesz. Ez most nagyon nagy lesz.” (BBC)”

“A BBC jelentése szerint a Fülöp-szigetek kormánya felhívta a partvidékeken lakókat, hogy meneküljenek a szárazföld belseje, illetve magasabban fekvő területek felé.”

“A japán tőzsde 1,7 százalékkal zárt lejjebb, és menekülnek a befektetők a jenből is a földrengés hatására. A hongkongi Hang Seng 1,5 százalékos csökkenést mutat, a kínai tőzsde 0,7 százalékot értékelődött le. A határidős amerikai és európai részvényindexek jelentős csökkenést mutatnak, a romló hangulat a dollárt és a svájci frankot támogatja. A piaci hullámok a forintot is elérhetik.”

140 éve nem volt ekkora földrengés Japánban. De Japán a világon a legfelkészültebb erre. Itt most nem is a földrengés a legnagyobb probléma, hanem az okozott szökőár.

“Ahogy azt a Richter-skála szerinti 8,8-as erősség is jelzi, a Japánt megrázó földrengés igen erős volt. Chilét tavaly hasonló erejű földrengés rázta meg, abban félmillió lakóépület rongálódott meg, 25-30 milliárd dollár kár keletkezett. Az utolsó nagyobb japán földrengés a 7,2-es erősségű, 1995-ös volt, ami romba döntötte Kobe városát. Akkor 6433-an vesztették életüket, a kár értéke 100 milliárd dollár volt. A 2004 karácsonyi, 300 ezer halálos áldozatot követelő szökőárt egy 9,2-es erősségű földrengés okozta.”

“Oroszországra, Pápua Új-Guineára, Fidzsire, Guatemalára, Salvadorra, Costa Ricára, Nicaraguára, Panamára, Hondurasra, Ecuadorra, Kolumbiára és Perura is kiterjesztették a cunamiriadót.”

“A földrengés Japán keleti partjainál keletkezett, a szökőár viszont a nyugati partokat is elárasztotta. Ez azért van, mert a cunami nem hullámként, hanem áradásként működik, úgy kell elképzelni, mint amikor a lavorban egységesen megemelkedik a vízszint – azaz, körülöleli a szigeteket.”

“Egy Tokióban élő brit állampolgár beszámolója szerint félelmetes pillanat volt, amikor megremegett a föld. “Az épület nem rázkódott, hanem hullámzott, mintha a tengeren lennénk. Nagyon félelmetes volt, igazán megrémültem” – írta. (BBC)”

Magyar idő szerint 10. óra 45 perc: Kan Naoto japán kormányfő azt közölte, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe. Edano Jukio kormányszóvivő elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.

Tsunami Japan 2011-03-11 from www.kp.hu on Vimeo.

Magyar idő szerint 11. óra 02 perc: Már nem csak a Fukushima atomerőművel vannak gondok, a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint táz ütött ki az Onagawa atomerőmű turbinablokkjában. Az Onagawa erőmű Mijagi prefektúrában van, amit elsőként ért el a szökőár.

Ez történik egy földrengésbiztos házban egy 8,8-as erősségű földrengés esetén:

Földrengés egy házban from www.kp.hu on Vimeo.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Földrengésbiztos családi házak:

Földrengésbiztos ház from www.kp.hu on Vimeo.

Magyar idő szerint 12.00-kor: A 8,8-as erősségű rengés négy atomerőművet érintett Japánban, ezekben összesen 11 reaktor üzemel. A helyi kormány az események után nukleáris vészhelyzetet rendelt el, bár a hivatalos közlések szerint nincs semmilyen sugárveszély az országban.

13. 00-kor: A hatóságok legutóbbi összesítése szerint hatvan halottja van a szökőárnak Japánban. (AP)

Földrengés egy irodaházból nézve from www.kp.hu on Vimeo.

14.47 magyar idő szerint: A kaliforniai katasztrófavédelem figyelmeztetése szerint hat láb, azaz 1,8 méter magas hullámokkal érhet partot a szökőár az állam északi partvidékén. A legnagyobb hullámokra Oregon határvidékén, Crescent Citynél számítanak. (Reuters)

19.47 magyar idő szerint:Banri Kajeda japán kereskedelmi miniszter szerint a japán hatóságok hamarosan dönthetnek a radioaktív gőz kiengedéséről a fukusimai atomerőműben jelentkező nyomás csökkentéséhez, jelentette az AFP. Már órák ezelőtt több ezer embert evakuáltak a környékről.

20.10 magyar idő szerint: Az NHK tévé felvételei szerint a 70 ezres Keszenuma város nagy része még mindig lángol, a tűzoltók egyelőre nem bírnak a lángokkal.

Japon tsunami from www.kp.hu on Vimeo.

Földrengés és tsunami Japánban from www.kp.hu on Vimeo.

Magyar idő szerint este 8 óra:

Elképzelhető egy kis szivárgás az atomerőműben!

Jukio Edano japán kabinetfőnök szerint elképzelhető egy kisebb radioaktív szivárgás a megsérült fukusimai atomerőműnél, de ez mindenképpen elenyésző lesz és a tenger irányába fújó széllel is számolnak. “A lakosok biztonságban vannak, miután háromkilométeres körzetben mindenkit kitelepítettünk, tízkilométeres körzetben pedig mindenkinek otthon kell maradnia”

Már ezerszeres a sugárzás, mint a normális érték az atomerőmű környezetében

A Fukusima erőműnél a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték a helyszínen lévő japán biztonsági bizottság szerint. A reaktort üzemeltető Tepco vállalat azt közölte, hogy már elszökhetett némi sugárzás. Naoto Kan miniszterelnök azt mondja, az erőmű tíz kilométeres körzetében mindenkit evakuálni kell. Korábban csak három kilométeres körzetet ürítettek ki, a tíz kilométeren belül élőknek csak azt mondták, maradjanak otthon.

Magyar idő szerint éjfélkor:

A Fukusima atomerőmű valójában két külön létesítmény, eddig az 1-es számúval voltak gondok. Most már arról érkeztek hírek, hogy a Fukusima 2-ben is leállt a hűtés három reaktorban. Egyben megerősítették, hogy az egyes erőműben már történt szivárgás.



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb