napi hírmorzsák

Wittgenstein kunyhója: furcsa lakások emelkednek ki a norvég fjordokból

A spanyol művész, Dionisio González a fantáziadús építészeti látványtervek mestere, olyan építményeket tervezett, amelyek egy kicsit túl vadak és fantáziadúsak ahhoz, hogy valóságosak legyenek. A skiccek egy retro-futurisztikus, elsősorban fémből készült lakásokat ábrázolnak, amelyek mesterséges szigeteken állnak a festői norvég fjordokkal a háttérben.

A “Wittgenstein kunyhója” névre keresztelt sorozathoz a művész Ludwig Wittgenstein osztrák-brit filozófus 1914-ben épült kunyhójából merített ihletet. A norvégiai Skjoldenben, az Eidsvatnet-tó meredek partján épült kunyhó céltudatosan úgy volt elhelyezve, hogy a lehető legeldugottabb legyen, és Wittgenstein zavarmentes búvóhelyeként szolgált; legfontosabb művei közül néhányat ott írt. Ahhoz, hogy megközelíthesse, csónakkal kellett átkelnie a tavon, vagy jégen kellett gyalogolnia. Gonzálezt lenyűgözte, ahogyan a lakás mintha szemben állna a vízzel és az azt körülvevő impozáns hegyekkel.

Minden egyes terv egy sajátos menedékhely, amely nehezen megközelíthető, de olyan remeteséget biztosít a benne lakóknak, amilyenről a legtöbben csak álmodni mernek. Ha a víz megemelkedne körülöttük, az épületek egy része víz alá kerülne, de továbbra is működőképes maradna. Némelyik úgy néz ki, mintha űrhajók zuhantak volna le a semmi közepére, mások pedig mintha az 1960-as évek avantgárd építészeti kísérletei elszabadultak volna.

González 2020-ban kezdett el dolgozni a Wittgenstein’s Cabin sorozaton, amikor a globális világjárvány miatti aggodalmak sokunkat arra késztettek, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan érezzük magunkat az elszigeteltségtől: egyesek számára biztonságos, mások számára kétségbeejtően magányos. A távoli helyen való élet vágya gyakran ellentétben áll az erőforrásokhoz, szolgáltatásokhoz és más emberekhez való hozzáférés iránti igényünkkel, valamint a környezeti szempontokkal. Az a tény, hogy ezek az épületek olyan idegenül hatnak az érintetlen fjord környezetben, feszültséget kelt, ellentétben Wittgenstein kis faházának alázatosságával.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A spanyolországi Sevillában élő művész beutazza a világot, hogy érdekes épületeket fotózzon, amelyeket később illusztrációval és digitális tervezéssel módosít és megszépít. Olyan területek lakhatásának megtervezésére összpontosít, amelyeket hajlamosak figyelmen kívül hagyni, mint például a nyomornegyedek, a favellák és a természeti katasztrófáknak kitett területek. Célja, hogy olyan ösztönző, kreatív megoldásokat alkosson, amelyek pozitív társadalmi hasznot hoznak. Az eredmények talán nem túlságosan reálisak, ami a tényleges építkezést illeti, de méltóságot és gravitációt kölcsönöznek ezeknek a tereknek. González tervei szeszélyesek és szoborszerűek, emlékeztetve minket arra, hogy a világ lakhatóbbá tétele még az éghajlatváltozás ellenére is szórakoztató lehet.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb