Lakberendezés és stílus

Walter Gropius 20. századi háza a németországi Jénában

Bár Walter Gropius a Bauhaus – a legendás tervezőiskola, amelyet 1919 és 1928 között a németországi Weimarban vezetett – megalapítása után is folytatta hivatásos építészi tevékenységét, csupán hat magánlakás szerepelt azon projektek között, amelyeket a 30-as évek közepén, az ország végleges elhagyása előtt valósított meg. Ezek egyike, egy villa a közeli egyetemi városban, Jénában, 1924-ben Felix Auerbach fizikaprofesszor és felesége, Anna Silbergleit megbízásából készült.

A művészet és a zene szerelmesei – új otthonukban lógott Edvard Munch 1906-os portréja Auerbachról, amely Silbergleit ajándéka volt – magukévá tették a Gropius által kifejlesztett moduláris rendszert, amely a villát úgy kezelte, mintha az egy háromdimenziós kompozíció lenne, amely egymásba nyíló kötetekből vagy “Baukasten im Grossen” (nagy építőkészlet), ahogyan ő nevezte őket. Így a fő lakótereket tartalmazó kétszintes térfogat egy magasabb, kiszolgáló funkciókat befogadó épülettel kapcsolódik egymáshoz, aszimmetrikus eltolódással a kettő között.

A német-amerikai építész és a Bauhaus alapítója, 1926-ban

A ház a korai Bauhaus egy másik törekvését is tükrözi: a szín használatát, mint az építészet lényeges elemét. Az egyik diákot, Alfred Arndtot (1896-1976), aki éppen akkor tette le a falfestő szakmunkásvizsgáját, bízták meg, hogy tervezze meg a villa belső terének színpalettáját. Az elméletet a gyakorlatba átültetve Arndt “konstruktívan” alkalmazta a színeket, nem korlátozta az árnyalatokat az egyes fal- vagy mennyezeti síkokra, hanem hagyta, hogy azok átfolyjanak a szoba felületein, így a nagyobb terekben az átmenetek és kontrasztok magával ragadó élményét teremtették meg. Arndt eredeti sémája, összesen 37, többnyire pasztellszínekből álló színséma az évek során elhomályosult.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Szerencsére a házat 1994-ben Barbara Happe és Martin Fischer – egy akadémikus házaspár, akiknek a design iránti elkötelezettsége ugyanolyan erős, mint az eredeti tulajdonosoké – megvásárolta, és aprólékosan helyreállította a leromlott állapotú villát, beleértve az eredeti szivárványszínek visszaállítását. Ez azért volt lehetséges, mert Arndt részletes tervei fennmaradtak, és az eredmény élénken cáfolja azt a közkeletű tévhitet, hogy a Bauhaus-belsők mind szürkék és fehérek voltak. Fischer és Happe 2003-as, a projektet dokumentáló könyvét – The Auerbach House by Walter Gropius with Adolf Meyer – nemrég frissítették és újra kiadták. Ahogy ők mondják: “Nem tudtunk többé fehérre festett szobákban élni”.

Egy Rikizo Fukao festmény és egy Le Corbusier szék a németországi Jénában található Auerbach-házban, Walter Gropius (1883-1969) 1924-ben épült villájában, amelyet Barbara Happe és Martin Fischer restaurált.
Egy Louis Poulsen függőlámpa egy Peter Halley akril vászon előtt az étkezőben.
Az építészeti formákat kiemelő színvilágot az akkori Bauhaus-tanítvány, az iskola belsőépítészeti tanszékének későbbi vezetője, Alfred Arndt építész tervezte.
A villa egymásba illeszkedő térfogata, Gropius “óriási építőkockák” megközelítésének korai példája.
A hálószobában egy új szőnyeg, amely a Bauhaus-tanítvány Gertrud Hantschk, Arndt későbbi felesége tervei alapján készült.
A ház eredeti padlóburkolatát reprodukáló új linóleum.

Forrás: www.interiordesign.net


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb