Lakberendezés és stílus

Utat a maximalizmusnak: a Z generáció szerint a “kevesebb unalmas”

A 2020-as évek kezdetével a Z generáció érezhetően merész perspektívákkal és még merészebb esztétikával követeli helyét a világban. A Z generáció büszkén kísérletezik az identitásával, mivel a véleményvezérelt interneten és a zavaros zártságon nőtt fel. Kulturális változást hoznak a művészetet, a médiát, a divatot és a belsőépítészetet uraló organikus formákkal, színes elemekkel és ütköző mintákkal. A trend kiszorítja az egykor uralkodó minimalizmust, kiabálva Venturi Less is a Bore című könyvét.

Folyamatosan harsány dizájn-témák bukkantak fel a közösségi média algoritmusain, egyre nagyobb követőtábort gyűjtve. Jellemzői egy visszatérő trend, a maximalizmus feltámadását jelzik. Ahogy a neve is sugallja, a maximalizmus az árnyalatoktól és textúráktól kezdve az anyagokig és formákig mindent maximalizál. A belsőépítészetben hiper-személyes térként nyilvánul meg, amely robbanásszerűen árad a vizuális ingerektől. Ms. Pink a Quirk & Rescue-tól megfelelően tükrözi a maximalista gondolkodásmódot, amikor azt mondja: “Egy jó dologból sosem lehet túl sok”.

A maximalista enteriőrök a több a több művészetének mesterei azáltal, hogy kontrasztos elemeket tartalmaznak átfogó palettákon. A növények, festmények, gyűjtemények és ajándéktárgyak felhalmozása teszi teljessé a megjelenést, miközben személyiséget kölcsönöz a térnek. Manapság a legtöbb eklektikus szoba a Memphis mozgalomból és a posztmodern stílusokból merít ihletet. A maximalizmus a dizájn dekolonizált szemléletét is elősegíti azáltal, hogy visszahozza azokat az elemeket, amelyek a korábban hatalmon lévők számára túlságosan “giccsesek” voltak.

A cancel-kultúrával vagy a vírusként terjedő internetes trendekkel ellentétben a Z generáció nem találta fel a maximalizmust. Akárcsak maga a dizájnstílus, a maximalizmus története is tele van hatásokkal. Az irányzat a 16. századi Európáig vezethető vissza, amikor a gazdagok a túlzások iránti ízlésüket a gazdagon berendezett kamrákról készült festményeken keresztül hozták nyilvánosságra. Néhány évtizedes ismeretlenség után a stílus a viktoriánus korszak otthonaiban az önkifejezés és az identitás egyik formájaként jelent meg újra. A maximalizmus a gazdasági fellendülések és visszaesések, valamint a csillogó újdonságok hajszolása nyomán a “minimalizmus” ellenmozgalmával együtt folyamatosan változott.

A maximalizmus egyértelműen a Z generáció egyik lázadása az idősebb generációk módszerei ellen, mint például az építészeti munkakultúra felforgatása. A zárlatok is eltolták az ingát a minimalizmustól, a vibrálóbb és stimulálóbb környezetek felé. Ez idő tájt jelent meg a TikTok, mint ablak a különféle életstílusokra, meghívva az embereket a belsőépítészeti trendek kipróbálására. A több szabadidő és az online források révén a barkácsolt lakásfelújítások népszerűsége egyre nőtt. A maximalizmus kitört a monoton otthonok falain keresztül, frusztrált lakói vizuális izgalomra vágytak.

“A Z generáció igazán magáévá teszi az individualizmust, és a közösségi médiaplatformok remek forrást jelentenek a hozzájuk szóló belsőépítészeti stílusok felfedezéséhez” – mondják a TikTok-ról elhíresült maximalisták, Josh és Matt. Tankönyvi példák nélkül, a maximalizmus a felfedezés és az önfelfedezés kivezető útja. A stílus a jelentőségteljes elemek kurátori felhalmozására és a személyiség díszes megjelenítésére ösztönöz. A színeket, mintákat és formákat egymásra rétegezve hozzák létre az egyénre jellemző, egyedi tereket. A maximalizmus révén az otthonok a személyes érdeklődési körök, hobbik és értékes emlékek múzeumává válnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A ma látható maximalizmus a kortárs társadalmi értékek hatására követi a korábbi irányzatok mintáját. Az ezredfordulós minimalizmus korszakát követve a 2020-as évek maximalizmusa még mindig hordozza elődeinek környezettudatos érzelmeit. Bár úgy tűnik, hogy az irányzat az anyagias életmódot dicsőíti, a Z generációs maximalisták a fogyasztásellenes filozófiát visszhangozzák.

A fenntarthatóság hangsúlyozása üdítően újszerűvé teszi az ismerős trendet, ami annak köszönhető, hogy az online alkotók stílusosan terjesztik a csökkentésre, újrafelhasználásra és újrahasznosításra vonatkozó tippeket. Josh és Matt szívesen osztja meg a melbourne-i maximalista lakásuk vintage-leletei és upcycling dekorációját. “Ebben a kritikus időszakban felelősnek érezzük magunkat, hogy felvilágosítást adjunk arról, hogyan lehet a maximalizmus fenntartható és körkörös megközelítést alkalmazni” – mondta a duó.

Amíg minden egyes dekorációs darabot tudatosan, a fenntarthatóságot szem előtt tartva választanak ki, a maximalisták fenntarthatják alacsony ökolábnyomukat. A bútoroknak és a burkolatoknak tartósnak kell lenniük és forgalomban kell maradniuk, minimalizálva a keletkező hulladék mennyiségét. A tikTok maximalizmus dicsőíti az újrahasznosított tárgyakat, és az online közösségek szívesen cserélgetik egymással a darabokat. Mivel a maximalizmusnak nincs szabálykönyve, az egyes designelemek sosem mehetnek ki a divatból.

“A fenntarthatóság eszméje nem ragaszkodhat egyfajta lakberendezési stílushoz” – mutat rá Josh és Matt “Ahelyett, hogy megtalálnánk a legfenntarthatóbb stílust, inkább azt kell megtalálnunk, hogyan lehet bármilyen stílust fenntarthatóbbá tenni”. A maximalizmus lényege a kreativitás. Filozófiája csak motiválja a maximalisták új hullámát a fenntartható alternatívák megújítására. A decentralizáltabb rendszerekkel és az információkhoz való hozzáféréssel a Z generáció biztosan előremozdítja majd a designipart, a fenntarthatósággal az élen.

Forrás: www.archdaily.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb