napi hírmorzsák

Perforált agyag falba csomagolták a családi házat, mely funkcionális és esztétikai szerepet is betölt

Amellett, hogy egy háznak menedékként kell szolgálnia, kapcsolódnia kell a városhoz, kapcsolatot kell létrehoznia azzal a környezettel, amelyben található. Ugyanakkor egy bizonyos rejtélyes elképzelést kell kifejeznie arról, hogy mi zajlik a falai és burkolatai mögött, a magánélet fenntartása érdekében. A MUKA Arquitectura által Spanyolország Griñón városában tervezett és kivitelezett Lighthouse Residence projektje új nézőpontot kínál arra vonatkozóan, hogy a házban folyó tevékenységnek mennyire kell az utcáról láthatónak lennie, és a ház működésének a többi szomszédoktól árnyékolva kell lennie.

Az építészek az épület településen belüli elhelyezésével és a felhasználó-lakás interakciók kialakításával kapcsolatos kérdéseket egy hagyományos anyaggal, vörös anyaggal oldották meg. Míg az emberi élet, lényegét vagy alapvető szükségleteit tekintve, nem sokat változott az elmúlt évszázadok során, a társadalmi kérdések jelentősen megváltoztak, és egyre összetettebbé váltak. Ezeknek az új kondicionáló tényezőknek a formája a mi összetett, kortárs otthoni életmódunkkal szemben egy egyszerű, felfüggesztett, meghatározott élekkel és határokkal rendelkező, agyagból készült dobozt kínál. Megszervezi a telket, a lakáshasználatot, a használók magánéletét és mindenekelőtt a fény áramlását.

A perforált falakat, paneleket és paravánokat évszázadok óta használják arra, hogy szabályozzák az épületekbe bejutó fény mennyiségét, és hogy a lakóknak magánéletet biztosítsanak, legfőképpen a meleg éghajlatú országokban, mint India. A perforációk funkciói nagyrészt ugyanazok maradtak, de az anyagok és a gyártási módszerek jelentősen megváltoztak. Már nem kézzel vágják vagy faragják, a számítógép-vezérelt technológiák fejlődése azt jelenti, hogy a részletes mintákat ma már gyorsan és egyszerűen belevésik a különböző anyagokba, belső vagy külső használatra.

A perforált falak segíthetnek egy épület külsejének jellegzetes személyiséget kölcsönözni, az esztétika mellett ugyanakkor fontos funkciót is betöltenek; csökkentik a közvetlen napfény hatását, lehetővé teszik a szellő mozgását, és extra fokú magánéletet és biztonságot nyújtanak. Ázsia, a Közel-Kelet és Észak-Afrika épületén ezen rácsszerkezetek bonyolultsága a tulajdonos gazdagságát vagy fontosságát jelzik. A legbonyolultabb gyakran templomokban, mecsetekben vagy más istentiszteleti helyeken találhatók. A perforált felületek e hagyományos alkalmazásai inspirálták és tájékoztatták a kortárs építészeket, akik új funkcionális és esztétikai lehetőségek felfedezésében érdekeltek, csakúgy, mint a Lighthouse Residence esetében.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az agyag és az üresség közötti feszültség lehetővé teszi, hogy a fény vibráljon és formálódjon. Ahogy a hang a fúvós hangszerekben, ahol a levegő a lyukakon keresztül áthaladva modulálja a dallamot, a földből kinyert és kemencékben ősidők óta használt vörös anyag az ember és az anyag közötti kapcsolaton keresztül számos élményt kínál a felhasználónak, kibővítve a ház tulajdonságait, amely összeköt bennünket az emberi lény legmélyebb részével.

Forrás: www.dezeen.com & www.architonic.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb