Környezetvédelem, energiatakarékosság

Példaértékű az osztrák környezettudatosság

Ausztria környezeti állapota

Ausztriában a kilencedik környezetellenőrzési jelentés a hazai helyzetről összességében jó bizonyítványt állított ki. Minek is köszönhető ez? Az elmúlt években megnőtt a megújuló energiák felhasználásának mértéke. A vizek állapotának (=tisztaságának) megőrzésében, a hulladékgazdálkodásban, a biotermesztésben komoly előrelépés történt. Az elkövetkező években főleg a káros anyagok okozta szennyezések további visszafogásában, a fajgazdagság megőrzésében és a klímavédelemben várható előrelépés. A hazai vizek minősége kiválónak mondható. A hulladékkezelésben jó jel, hogy káros anyagok a környezetbe nem (vagy alig) kerülnek. A finom porból álló légszennyezettségi értékek viszont több mérőállomáson a határértékeket túllépték. A gáznemű légszennyező anyagok közül a nitrogénoxid-szennyezések okoztak gondot, viszont más légszennyező anyagok vonatkozásában (pl. kéndioxid, ólom) kedvező a helyzet. A légszennyezés egész országra kiterjedő visszafogásának jót tett a tartományok között nemrégen létrejött egységes légszennyezés-védelmi törvény. Ettől főleg a szennyezett régiókban várják a levegőminőség tartós javulását. Mint a legtöbb országban, így Ausztriában is a klímavédelem kérdése központi helyet foglal el a környezeti stratégiában. Az klímafelmelegedés csökkentése érdekében „szénmentes társadalom” kialakítására törekszenek. A klímavédelmet az energia-kérdéssel együtt („kéz a kézben”) kezelő stratégia megvalósítására törekszenek. A megújuló energiák fokozott mértékű felhasználásával és a tökéletesebb energiahatékonysági intézkedések bevezetésével az ország energiafüggőségét egyrészt nagyban csökkenteni tudják, másrészt értéktermeléssel, zöld munkahelyek (green jobs) megteremetésével a gazdaság fellendítését is szorgalmazzák.

A biotermesztésben élen járnak

Ausztria az európai biotermesztésben betöltött vezető szerepét 2010-ben tovább erősíti. Jelenleg több mint 21 900 bioüzemet tartanak számon, melyek összesen 545 000 hektáron gazdálkodnak, ezzel pedig a mezőgazdasági földterületnek 19,5 %-án folyik biogazdálkodás. Az EU-ban összességében a mezőgazdasági földterületnek jelenleg csak 4 %-án gazdálkodnak biológiai módon. A múlt évihez képest az osztrák bioüzemek száma 9 ezerrel, a biogazdálkodású földterületek nagysága 26 500 hektárral gyarapodott. Más szóval a művelt földterület egyötödén folyik biotermesztés, s a földterület százalékos aránya még ebben az évben 20 %-ra nő. Ezzel pedig Európában Ausztria lett az első számú „bio-ország”. Kétségtelen, az előkelő helyezésben Ausztria sajátos természeti adottságai erősen közrejátszanak, minthogy az alpesi legelőterületek nagy része is bioterületnek számít, pontosabban a terület egyharmada kapott bioigazolást, de az elkövetkező években ezek számarányának tetemes növekedésével számolnak. Meggyőződésük szerint a biotermesztés további terjedése a környezetvédelem céljait is szolgálja.

Természetvédelmi célok

Ausztriában az ország területének 27%-a áll természetvédelem alatt, ebből 16%-nyi terület a nemzeti park, Natura-2000 vagy természetvédelmi terület. A biodiverzitás szempontjából a mező- és erdőgazdaságban nagy előnynek számít a bioművelésben részesített és a lombos vegyes erdők területarányának a növekedése. A sokoldalú faj- és biotópvédelmi, az agrár-környezetvédelmi intézkedések és a védett területek hálózatának a kiépítése ellenére nem sikerült kellően biztosítani a hazai fajgazdaság fenn(meg)maradását. Ez utóbbit ugyancsak károsan érinti a települések terjedése (naponta átlag 11 hektárt vesznek el építési, úthálózat-bővítési colokra). 2010-ig több mint 100 veszélyeztetett növény- és állatfaj életterében a fajgazdaság tartós javítására célirányos feladatokat jelöltek ki, mert a természeti örökséget ugyanúgy meg akarják őrizni, mint a kulturális értékeket.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Dr. Kölcsei Tamás


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. Csak annyit ez mind szép de ott az állattartás a hús éves ott a sok vegyszer a sok kemikália a sok szer amiket használnak pl chlor vagy hypo vagy ciff vagy a mosogatoj egyik sem bio sem környezetbarát és mi van a dohányzással az alkohol fogyasztással és a kávé a kakaó az ecet az erős fűszerek mind karos mind fölösleges mi d mérgező ott a sok autó egyik büdös Eb-n mint s másik a sok hotel a sok víz fogyasztás villany áram energia fogyasztás mértéktelenség a sok bevándorló de nem az a baj hogy élnek hanem hogy hogyan szemét mindenhol pályaudvarok környéke koszos büdös pl Salzburg elképesztő és nem tesznek érte na akkor most mi van a boltok kínálata a sok ehetetlen vegyszeres tartósított termék mirelit mindenhol már a kenyér is a gyorsan sütött pék áruk mind mérgező ehetetlen karos és az előállítása mennyibe kerül na akkor most ki tesz a kornyezetett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb