Zöld hírek

Olvadozó sífelvonó hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozásra a kanadai síparadicsomban

A téli sportok szerelmesei, akik a Silver Queen sífelvonóval érkeznek a hegycsúcsra, hogy síeljenek, snowboardozzanak és nézelődjenek a coloradói Aspen Mountain tetején, ebben a szezonban megdöbbentő látványban részesülnek: egyetlen, a hóban oldalára dőlő, egyértelműen üzemképtelen sífelvonókocsi áll. A felszereléssel megrakott kabin piros-fehér festése egy megolvadt műanyag tócsává olvad. A Chris Erikson művész által készített “Melted Gondola” című alkotás arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás többek között a síipar végét is jelenti.

Az Aspen Snowmass 1946-47-es megnyitása óta a coloradói Aspen átlaghőmérséklete 16 Cº fokkal emelkedett – magyarázta a projektet megrendelő Aspen Skiing Company. Ez azt jelenti, hogy összességében az Aspen Snowmass síparadicsom 1980 óta 30 téli napot veszített. Az idei szezonban, a 75. évfordulójuk részeként az Aspen Mountain tetején állították fel a Melted Gondola művészeti installációt, hogy az embereket elgondolkodtassák a következő 75 évről, és felhívják a figyelmet arra, hogy sürgősen és agresszívan kell foglalkozni az éghajlatváltozással.

A Protect Our Winters (POW) nonprofit szervezettel partnerségben indított kampány James Dive és a The Glue Society “Hot with the Chance of a Late Storm” című művéből merít ihletet, amely egy hasonlóan olvadó fagylaltos kocsi, amelyet az ausztráliai Sydney tengerpartján állítottak fel. A Protect Our Winters sportolók, tudósok, kreatívok és üzleti vezetők közössége, amely a pártatlan éghajlat-politika előmozdításán dolgozik. “Mozgalomra van szükségünk ahhoz, hogy nagyszabású politikai változást érjünk el az éghajlatvédelem terén” – mondja Auden Schendler, az Aspen Skiing Company fenntarthatóságért felelős vezetője.

A POW és az Aspen Skiing Company azt reméli, hogy a szobor érzelmi reakciót vált ki a hegyre érkező bámészkodókból. Sok látogató egész évben várja a hegyi kirándulást, és a rövidebb hószezonok nagy csalódást okozhatnak. Mivel Aspen évről évre folyamatosan melegszik, egy olyan jövő lehet a láthatáron, amelyben a síelés és a téli sportok már nem lehetségesek.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az installációt még inkább megragadóvá teszi a közelmúlt két coloradói eseményének drámai szembeállítása: egy ritka téli erdőtűz, amely legalább négy ember halálát okozta és közel 1000 házat pusztított el Boulder térségében, valamint a 10 centiméteres hó, amely eloltotta azt. A tűz keletkezésének napján a térségben szokatlanul erős szél volt a hónapok óta tartó szárazság után. A tüzek egy olyan városi területen lángoltak, amelyet tűzveszély szempontjából egykor sokkal biztonságosabbnak hittek, mint az erdős területeket, leégett egy Target bevásárlóközpont és egy szálloda.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb