modulház

Modulház és modulház között nagy különbségek vannak. Miért kerül az egyik 280, a másik 420 ezer forintba négyzetméterenként? Megmutatjuk!

Napjainkban a modulházak és a mobilházak, valamint a tinyhouse kifejezések nagyon trendi felkapott kifejezések, de nagyon fontos, hogy nem minden cégnél bírnak ugyanazon jelentéssel.

Ezt a cikket azért írom, mert napi 50-100 megkeresést kapunk, hogy mobil- vagy modulházat szeretne a Kedves Építtető és a korábban már felkeresett cégek nagy része annyira félrevezeti a piacot, hogy állandó magyarázkodás után jutunk el odáig, hogy legalább a fogalmakat tisztázni tudjuk.

A jelen poszt végén bemutatunk egy általunk épített, éppen átadás alatt lévő moduláris házat, melyet 2021. május első és második hetében két időpontban élőben meg lehet tekinteni egy nyílt napunk keretében. Erre előzetesen regisztrálni kell a nyiltnap_modulhaz@kp.hu mail címen, ahova kérem küldje el a nevét, telefonszámát, hogy a kollégáink egyeztethessenek Önnel.

Először is tisztázzunk pár dolgot, melyben a cégek nagy része mondjuk ki, hogy szándékosan hazudik és félrevezeti a megrendelőket, hogy minél több darab épületet tudjon értékesíteni.

Nincs olyan fogalom a magyar jogtárban, hogy mobilház, modulház vagy tinyhouse, sőt a jogalkotó még abban sem tesz különbséget az engedély kiadásakor, hogy az könnyűszerkezetes, azaz készház, tégla vagy más technológiából valósul meg. Ez olyan lenne, mintha azt mondanák, hogy HONDA személygépkocsit lehet forgalmazni ami sportkocsi, de ami terepjáró azt nem. Vagy éppen azt, hogy Daciaval nem lehet bemenni Debrecenbe.
Egy a lényeg, hogy a felépítendő családi ház vagy minősített szerkezet kell legyen vagy a tervezőnek és a felelős műszaki vezetőnek igazolni kell, hogy az egyedi szerkezet ami a helyszínen készül az megfelel a követelményeknek, tehát nem előregyártva üzemben egy ház, mert az már nem helyszínen készülő. Ha a ház gyárban készül, akkor annak teljesítménynyilatkozattal kell rendelkeznie, ez azt jelenti, hogy NMÉ vagy ETA dokumentációjának kell, hogy legyen. Így minden beépített anyag minősített összetevő kell, hogy legyen és egyben is minősíteni kell.
Kicsit összetettebb ez mint egy konyha ahol vannak fűszerek és zöldségek, valamint húsok és sokféle megoldás létezik a finom ízek eléréséhez.
Az építőiparban teljesen máshogy fog viselkedni egy épület szerkezeti elem, ha egymással azokat összeszerelik, pl a jó tűzállóságú anyagok rossz kombinációja például nem biztos, hogy jól fog jól működni, hogy egy példát említsünk: Ha egy kiszellőztetett légrést alkalmazunk a homlokzatunkon, az nagyon jót tesz a nyári felmelegedés ellen, de ha tűz üt ki a házban az egy kéményként kezd el működni és elviheti pillanatok alatt a tüzet olyan helyekre, ahol már éghető anyagból készül a ház, pl. a fa tetőszerkezetbe.
Tehát a minősített szerkezetek nem csak statikailag vannak ellenőrizve, hanem a legtöbb esetben akusztikailag, illetve tűzvédelem tekintetében is.

Az alábbi videó egy elrettentő eset, amikor a nem éghető homlokzati panelekben a huzat hatására a 10. emelettől a 60. emeletig 10 percen belül tovább terjed a tűz egy hibás LED vezeték miatt. Itt is a szellőztetett burkolati elem mögötti huzat és a nagy magasság okozza a tűz elvezetését.

Tehát az interneten fellelhető Aliexpress és Alibaba által hirdetett több száz gyártó termékei egyáltalán nem felelnek meg hazánkban, de az EU egyetlen egy országában sem. Arról nem beszélve, hogy a villamos rendszere nem felel meg az itthoni követelményeknek, az ablakok hőátbocsátási tényezője egy 10 éves házépítésnél sem lettek volna megfelelőek, a falak és a padló, födém hőszigetelése sem felel meg a mai EU-s követelményeknek és akkor még a statikáról nem beszéltünk. Szélteher, hóteher, hasznos tömeg….
Persze Kína messze van és mindent megígérnek. Mi voltunk több üzemben és aki rászánja az időt és bejön az irodánkba annak szívesen megmutatjuk, hogy mit is akarnak ott eladni 2-3 hetes szállítási határidős ígérettel.
Ja és a legjobb, hogy ma reálisan hajóval, majd vasúttal 8-10 hét a szállítás és a 2-3 konténer behozatala bőven 3 millió forint felett lesz a reklámozott 100-200 ezer forinttal szemben. Tehát az Alibaba és Aliexpress-es házak mire valaki még össze is szereli őket és tegyük fel nem maradt Kínában a több száz alkatrészből egy sem, akkor ott is 220-240 ezer forint felett leszünk bőven egy négyzetméter tekintetében, plusz az áfa és plusz a vám. Természetesen sok tényezőnek nem fog a ház megfelelni, így a használatbavételi eljárás nem fog végbemenni és lesz egy házunk, mely jó esetben kap egy fennmaradási engedélyt. Aki ezt végig akarja járni, annak nagy türelmet és sok sikert kívánunk, de a kudarc előre borítékolható.
Egyik barátunk egy étterembe vásárolt egy nagyon szép belsőépítészeti berendezést pár hete a londoni bárjába, de a Covid miatt nem jön a gyártó szerelni, ha jönne sem engedi be a török csapatot az angol hatóság, így a 2000 fontos szerelési díj helyett most 15 ezer fontról alkudoznak helyi kivitelezőkkel.

De nem kell Kínába menni, mert hazánkban is a cégek 80-85%-a olyan moduláris házakat gyárt, mely nem felel meg maximum a kerti szerszámtároló vagy a melléképületekkel szemben támasztott követelményeknek, ahol energetikát nem kell kalkulálni.

Napjainkban, ha PIR szigeteléssel ellátott szerkezettel szigetelnek, akkor 15 cm kell a megfelelő hőszigeteléshez, de inkább 20 cm az ideális és akkor még a hangszigetelésünk pont értékelhetetlen lesz. Persze ez majd akkor derül ki, ha megérkezik a csoda modul ház, de akkor már késő lesz mérgelődni. Tessék előtte utánajárni mindennek!
Ha jól hőszigetelt moduláris házat szeretnénk, akkor abban legalább legyen 10 cm kőzetgyapot szálas szigetelés és 15 cm polisztirol hőszigetelés, plusz a palánkolás kívül és belül, mely 2×12 mm, de inkább belül 2×12 mm, kívül 1×12 mm, így a falvastagságunk létminimuma 28 cm felett lesz.

Ha azt ígérik, hogy SIP panelből készül majd a családi ház és a modulház fala, mely OSB burkolattal van ellátva, akkor lépjen tovább, mert azt legalább belülről 1 réteg tűzgátló gipszkartonnal kell még borítani, kívülről pedig még kell rá kőzetgyapot vagy polisztirol hőszigetelés és vakolatrendszer. Az OSB3-ból és polisztirol magból készült SIP panel úgy ég mint az olaj! Ugye nem akarja a családját és a vagyonát kitenni egy lakástűznek?
Ma már elérhető magyar gyártású modern SIP panel is, mely garantáltan tűzálló, de az nem OSB3 lapból, hanem MGO, azaz magnézium-oxid lap közé fújt PIR habból készül és a falvastagsága 20 cm! Ennek a hőszigetelése bőséggel kielégíti a követelményeket. De az ára magasabb az OSB+EPS+OSB kombinak.

NE FELEDJÜK, HOGY A PADLÓ ÉS A FÖDÉM FELÜLETE HASONLÓ, MINT A FALAINK FELÜLETE!
Nem csak a falaknak kell jó hőszigeteléssel ellátottnak lenni, hanem a padlóban is kell legyen legalább 25 cm kőzetgyapot vagy 20 cm EPS, esetleg ezzel egyenértékű 15 cm PIR hab. A mennyezetben minimum 25 cm kőzetgyapot kell, hogy megfeleljen, persze ez is kiváltható 20 cm PIR habbal, de a hangszigeteléssel gond lesz egy eső esetén és a külső zajok miatt. Sokkal jobb megoldás 15 cm kőzetgyapot és legalább 10 cm PIR szigetelés.
AZ ÉPÜLET FALAINAK AKÁR 20%-ÁT IS KITESZIK A KÜLSŐ NYÍLÁSZÁRÓK!
Az ablakok és a bejárati ajtó is fontos, hogy kiváló szigeteléssel rendelkezzen mind vízzárás, mind hőszigetelés tekintetében. Az ablak 3 rétegű üvegezéssel legyen ellátva és argon gázzal töltött legyen.

A fentiekből mindenkinek egyértelműnek kell legyen, hogy ha a reklámozott modulház vagy a mobilház 10-15 cm összes külső falvastagsággal rendelkezik az jó lesz az Adriára egy campingbe egész évre, ahol 10 Celsius alatt szinte soha nem hűl le a levegő, de nem lesz alkalmas arra, hogy azt engedélyeztessük Magyarországon és abban éljen a családunk! Gyakorlatilag egy 10 cm-es vázszerkezetbe nem, hogy a szigetelés nem lesz elegendő, ha a létminimum statikai váz sem fér el!!!

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Nézzen meg egy rövid videót a Kp Sales House Kft PuzzleHome moduláris ház építéséről

A legnagyobb hazugság pedig, hogy ez csak egy moduláris ház vagy modulház és ehhez nem kell építési engedély. Jól jegyezze meg, hogy kell engedély minden esetben, igaz ma már nem engedélynek hívják, hanem egyszerű bejelentésnek, ami nem is annyira egyszerű, mint ahogyan gondolják a laikusok.

Kicsit lentebb megtalálja a linket, hogy hazánkban mihez nem kell építési engedély.

Mi is kell egy egyszerű bejelentéshez???
Egy földmérőnek ki kell tűzni a telekhatárokat, valamint el kell készítenie a geodéziát, mely a terület szintvonalas térképe, ami bemutatja a szinteltéréseket, azaz a terepmodellt, ezután tud dolgozni az építész mérnök. Az építész az elképzeléseink alapján megrajzolja a ház alaprajzát, homlokzati rajzait, metszeteit, utcaképet, melyeknek meg kell felelnie a helyi építési szabályzat előírásainak és a településképi kézikönyvben foglaltaknak, ezután a legtöbb esetben a helyi hatósággal egyeztetni kell azt. Ezután statikus elkészíti a számításokat és a statikai leírást, ezt követően egy gépésztervező elkészíti a gépészeti műszaki leírást és az energetikát, a villamos tervező pedig a villamos szakági anyagot. Ez moduláris háznál és mobilháznál is kell, mert nem létezik egyik fogalom sem hazánkban csak az építmény.
Egy 100 m2-es háznál ez a költség minden költségével 700 ezer forint és 1,2 millió forint között lesz.
Egy fele ekkora moduláris vagy mobilháznál is vannak alapköltségek, tehát egy 50 m2-es ház esetében a felénél magasabb költségekkel kell számolni, cca. 450-700 ezer forint között.

Pl. Cégünknél egy 100 m2-es ház összes tervezési díja nettó 800 ezer forint, melyből 400 ezer forintot beszámítunk a házépítésbe.

Aki tehát azt mondja, hogy nem kell építési engedély, mert nincs alapja, meg nem kell engedély, mert el lehet majd vinni, hiszen moduláris azzal ne kiviteleztessünk, mert a szakma alapjaival sincsen tisztában.

Természetesen, ha talajcsavarozással készül a családi ház vagy moduláris házunk, akkor is el kell végezni az egyszerű bejelentést.

A legtöbb esetben szükség lesz még talajmechanikai vizsgálati jelentésre, mert tudni kell, hogy a talaj milyen minőségű, hol kezdődik a teherbírása, agyagos, homokos, állékony, hol van a talajvíz és még sok más kérdésre is választ ad ez a vizsgálat.
Komolyabb cégek ezt kérik, a kapugaranciát vállalók nem kérik, mert ők már két év múlva nem lesznek a piacon, illetve új cégnévvel indulnak és nem lesz garancia semmire.

Sok esetben a talajmechanikai vizsgálat pénzt takarít meg, mert a statikus optimálisan tudja az alapanyagokat betervezni, míg ennek hiányában túl kell méretezni az alépítményt.

MIRE NEM KELL ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY???
Azt, hogy mire nem kell építési engedély itt pontosan megírtuk már korábban, ezért kérjük kattintson a linkre: https://kp.hu/epitesi-engedely-nelkul-vegezheto-epitesi-tevekenysegek-2017-01-01-tol/

Tehát összefoglalva látható, hogy mi is a különbség a hőszigetelés – falvastagságokban, födémben és padlóban, valamint a statikában, de ez még nem mindegy. Egy moduláris házban is fontos, hogy a szobában legyen 4-5 konnektor, a nappaliban ennek akár a triplája, milyen lámpatestek kerülnek fel, milyen burkolatokkal készül a ház és sorolhatnánk még. A legeslegfontosabb pedig az, hogy van-e benne hűtő-fűtő inverteres klíma vagy csak egy egyszerű fűtőpanel, mely a havi fizetésünk nagy részét felemészti.

A PuzzleHome moduláris és mobilházaink legegyszerűbb kivitelében is 28 cm-es a külső falvastagság, a prémiumban 38 cm, a padló vastagságunk a legegyszerűbb verzióban 15, míg a legjobb szigetelésűben 22 cm, a födém szigetelés alapesetben 25 cm kőzetgyapot, a prémiumban 35 cm, míg ha az utóbbi lapostetős, akkor 25 cm kőzetgyapot és 15 cm PIR szigetelést helyezünk el a födémben.
A burkolataink pedig 6000 forint az olcsóbb, míg 8000 ft a prémium házainkban négyzetméterenként.
A nyílászáróink középhuzattömítéses prémium VEKA ablakok, melyek cérnahegesztéssel készülnek, 82 mm-es műanyag keretben 3 rétegű argon gázzal töltött üvegezéssel.
Már a maximum házaink is invereteres felsőkategóriás hűtő-fűtő rendszerrel szereltek.
A házaink legfontosabb tulajdonsága, hogy nem használunk hagyományos gipszkartonozást, melynek az ára 500 forint négyzetméterenként, helyette egy tűz- és vízálló, ütésálló, UV álló modern magnézium-oxid lapot vagy Rigips GlasrocX lapot építünk be, melynek négyzetméter ára 3000 forint feletti.
Tehát a mi műszaki tartalmunk kiemelten energiatakarékos házat eredményez és teljes mértékben családi ház benyomását kelti, minden paramétere teljesíti az összes előírást, sőt azokat mindenhol bőségesen túlteljesíti. A piaci termékek többsége közelebb áll a lakókocsihoz vagy a felvonulási építéshez, mint a családi házhoz.
Ezért van az, hogy 280 ezer forintos nettó áron is lehet mobilházat vagy moduláris házat rendelni és 420 ezer forintért is, de nem ritka azon külföldi cégek palettája sem akik 2500 € (800 ezer forint) felett mérik a prémium termékek négyzetméter árát.
Ha kiszámoljuk korrekten, akkor az olcsó mobil és modulház a drága, mert annak a műszaki tartalma semmit sem teljesít és évek alatt a fűtés és hűtés számlát drágább lesz, mint a kezdeti nyereség és még nem is fogjuk jól érezni magunkat a házunkban.
A PuzzleHome kulcsrakész lapostetős moduláris házak maximum kivitelben 340-380 ezer forint körüli nettó négyzetméter áron, míg a prémium kivitelben készülő házaink 390-430 ezer forint körüli nettó négyzetméter áron elérhetőek. A magastetős házak ára cca. 5-7%-kal magasabb, mivel azt külön kell legyártani és külön kell szállítani a magasság miatt.
Természetesen megvásárolhatóak házaink csak vázkész állapotban, félkész, kívülről kész és teljesen kulcsrakész kivitelben is.
A külső falbukolat lehet szendvicspanel, dryvit vaklatrendszer vagy átszellőztetett légréssel készülő Resopal burkolat, igény esetén Thermowood faburkolat.

Pár képet bemutatunk, hogy hogyan néz ki egy Kp Sales House Kft által gyártott moduláris családi ház a valóságban és a cikk elején írtam is, hogy ezt a házat a héten és a jövő héten meg is lehet élőben tekinteni.

 • Először is készítettünk egy 40 cm mélységű talajcserét, azaz elvittük a termőföldet, majd a helyét megtömörítettük úthengerrel.
 • Ezután 50 cm vastagságban darált betont dolgoztunk be, melyet egy 3 tonnás úthengerrel egy napig két rétegben tömörítettünk, majd a felső rétegben 0-20 mm-es murvával kiékeltük és azt is úthengereztük.
 • 2 méterenként 3 darab 10 cm-es előregyártott mederkövet helyeztünk az alvázszerkezet alá.
 • Az üzemben legyártott alvázkereteket a helyszínre szállítottuk és bedaruztuk, majd egymáshoz hegesztettük őket.
 • A padlóba elhelyeztük a 100 mm-es PIR habos szendvicspaneleket, majd a falak közé elhelyeztük a saját gyártású EnergyFriendHome falszerkezetünket, mely egy vékonyfalú tűzi horganyzott “C”és”U” profilváz.
 • A külső és belső falakra tűz- és vízálló, ütésálló Rigips GlasrocX lapot csavaroztunk, közé pedig 100 mm-es Rockwool kőzetgyapot szigetelést helyeztünk, a belső oldalon párazáró fóliával zártuk a lapolás alatt.
 • A tetőszerkezetet kezelt fából készítettük el.
 • A cserepezés a Terrán cserépgyár prémium terméke, a bádogozás szinterezett alumínium lemez.
 • A külső falakra 200 mm-es saját gyártású EU-CELL grafitos hőszigetelést helyeztünk el, majd ezt dryvit vakolattal láttuk el és megkezdtük az épület külső színezését.
 • Az ablakok Vekaplast SOFTLINE ablakok 3 rétegű üvegezéssel készültek melegperemes kivitelben, középhuzattömítéssel. A redőny motoros aluredőny, mely vakolható tokos kivitelű.
 • A belső szendvicspanelen megszereltük a vízrendszert, majd 40 mm-es EPS 100 szigetelést helyeztünk el és két réteg magnézium – oxid lappal lapoltuk, melyre vinyl burkolatot készítünk.
 • A villamos rendszer szerelése az álmennyezetben a CD váz és a hőszigetelés és párazárás közötti légrésben történt.
 • A fűtésrendszer MIDEA felsőkategóriás Breezless klímájával oldottuk meg, mely minden helyiségben külön és távfelügyelettel is szabályozható, de ez mellett tartalékfűtésként NOBO Norvég fűtőpaneleket is elhelyeztünk.
 • A burkolás minden helyiségben vinyl burkolat lesz ragasztott megoldással.

  Tehát a külső falvastagságunk: 33 cm-es, melyből 30 cm a hőszigetelés, a padló vastagsága 18 cm, melyből 14 cm a hőszigetelés, a mennyezetben 35 cm hőszigetelés került beépítésre!
 • Mivel a fürdőben és a konyhában nem lehetett ablakot elhelyezni, itt 4 méteres belmagasság készült és a dupla tető közép épített ablakok biztosítják a természetes fényforrást.

Nézze meg a kivitelezésről készült pár képünket:

Modulház telepítés előtti talajcsere és réteges tömörítés
2 méterenként elhelyezésre kerültek a mederkövek, melyekre kerül ráemelésre a moduláris ház alvázszerkezete
Miután a 3 sor mederkő elhelyezésre és szintezésre kerül, bedaruztuk a modul elemeket, melyek 4 mm-es vastagságú zártszelvényből készültek
A saját gyártású vékonyfalú tűzi horganyzott acélszerkezet vázkitöltésként elkészült
Hagyományos ácsolt tetőszerkezetet készítettünk
Közben elkészítettük a falak palánkolását Rigips GlasrocX anyaggal ez az anyag vízálló, UV álló és tűzálló, valamint ütésálló, tehát az OSB burkolattal és más építőanyagokkal nem hasonlítható össze. Érdekességként megemlítik, hogy az anyag négyzetméter ára 2021. áprilisában 3000 forint.
Kívülről 20 cm-es EPS 80 grafitos szigetelést helyeztünk el. Az EU-Cell hőszigetelő anyagot is mi állítjuk elő.
A belső oldalon elkészült a szendvicspanel padlózata, melyen acél fegyverzet van alul és felül is. A falakba 100 mm-es Rockwool kőzetgyapot szigetelés került beépítésre, majd hőtükrös párazáró fóliával burkoltuk, melyre 12 mm-es tűzálló, ütésálló, vízálló Rigips GlasrocX burkolatot palánkoltunk. Itt az igazi különbség más gyártók háza között, hiszen sima fehér gipszkartonnal összehasonlítva 6x-os áron lehet az alapanyagot beszerezni. Ha fontos a családunk biztonsága, akkor viszont ez a megoldás a jó választás!
A külső falakon elkészült az EU-Cell EPS 80 grafitos 200 mm-es hőszigetelés, az alsó 30 cm-en saját gyártású alacsony vízfelvételű EPS lapot használtunk
A cserepezést és a bádogozást a vakolatrendszer hálózása, drhyvitozása, majd a színezés követte. A cserepezést a Terrán cserépgyár Sinus antracit cserepével végeztük el.
Beépítésre kerültek a redőnyök és az ablakok is. Az ablakok Veka Softline 82 mm-es profiljával készültek, az üvegek 3 rétegűek és argon gázzal töltöttek.
Kívülről pár darab bádogozás és lámpa hiányzik és kész a moduláris ház
Mi valóban nem használunk hagyományos gipszkarton, így a falak tűzállóak, vízállók, statikailag ellenállóak lesznek. Tud ennél jobbat?
A Megrendelő gondolkodott, hogy használati díjat kér a reklámért és nem festeti ki a házat, annyira nagy reklámértéke van a lapokon elhelyezett feliratoknak 🙂
A nappali belső GlasrocX burkolata is elkészült, a padlón pedig a szendvicspanelen 40 mm-es lépéshanggátlás után 2 réteg tűz- és vízálló, ütésálló magnézium-oxid lapot helyeztünk le egymáshoz képest eltolva, ezután azonnal burkolható a felület.
Geberit tartály elburkolása előtétfallal
A fürdőben, konyhában 5 méteres belmagasság készült és felső bevilágítással oldottuk meg azt, hogy a szomszéd felől nem lehetett ablakot beépíteni.

Hamarosan kezdődik a festés és glettelés, burkolás. Ha elkészülünk vele, arról is beszámolunk majd itt.

Ha szeretne egy valóban prémium minőségű családi házat, melyet EnergyFriendHome készház technológiával vagy PuzzleHome modulházként szeretne megépíteni, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb