napi hírmorzsák

Milyen kicsi lehet egy otthon? Bepillantás a világ legkisebb házaiba

Az építészetben alapvető kérdés a védettség. Az életvitel és a térrel való interakció módja, amelyben mindennapjainkat töltjük, örök vita a szakterületen, amely elkötelezett a jobb életminőség biztosítása, de az új életmódok kifejlesztése mellett is. Ha más szempontokat is hozzáveszünk, mint például az ingatlanspekuláció, a nagy lakássűrűség a városi központokban, a nomadizmusra való törekvés, vagy akár a puszta vágy, hogy kövessünk egy trendet, a kis méretű házak körüli vita még aktuálisabbá válik. Így hát feltesszük magunknak a kérdést, hogy mekkora a legkisebb terület, ami a lakhatáshoz szükséges?

A minimális lakható lakásról szóló viták aligha új jelenségek. Már az 1929-es CIAM-on a Die Wohnung für das Existenzminimum (A lakás a minimális létminimumért) téma a biológiai és pszichológiai szükségletekre a minimális élettéren keresztül próbált megoldásokat javasolni. Majdnem egy évszázaddal később a minimális lakhatás gondolata még mindig vitatott téma, amellyel foglalkozni kell, különösen azért, mert gyakran nem képes kielégíteni az egyén kívánságait vagy a jólét kritériumát.

Itt összegyűjtöttünk 14 példát olyan kisméretű lakóprojektekre, amelyek úgy tűnik, hogy megfelelnek lakóik elvárásainak, és amelyek a világ legkisebb házait képviselik, 15 és 1 négyzetméter között. Íme:

Kis városi házak

A városi sűrűség folyamatos növekedésével egyre valószínűbb, hogy házak helyett inkább kis méretű lakásokkal találkozhatunk. Vannak azonban kivételek, mint például az élősködő építészet vagy a különböző életmódokkal való kísérletezés, mint például az alábbi két példa:

Parasite House / El Sindicato Arquitectura (12m²)

Studentboende: Tengbom (10m²)

Egy másik fontos kérdés, hogy mennyire lehet keskeny egy ház, hogy kitöltse a maradék tereket, vagy akár csak nagyobb nyitott területet biztosítson. Két nagyszerű példa erre a japán Lucky Drops projekt, amely egy hosszú, keskeny trapéz alakú, 3,2 méteres alsó és 0,7 méteres felső aljzattal, valamint a világ legkeskenyebb háza, amelyet Jakub Szczesny tervezett, és amelynek legszélesebb pontja mindössze 122 centiméter.

Lucky Drops / Atelier Tekuto

A Keret-ház / Jakub Szczesny

Kis vidéki házak

A jó életminőség elérésének egyik nagyszerű példája a kis léptékű lakóprogramokban a városon kívüli kunyhók építése. Ez a természettel való intenzívebb kapcsolat miatt lehetséges, ami nagyon fontos a felhasználók kényelme és jólléte szempontjából, mivel az embernek veleszületett hajlama van arra, hogy kapcsolatot keressen a természettel.

Továbbá, elgondolkodva azon, hogy mi is határozza meg valójában a házat, és milyen programokat tartunk ehhez lényegesnek, a konyha vagy a fürdőszoba területének félretételével – amelyek könnyen lehetnek különálló, inkább közösségi, mint magánhasználatra tervezett építmények – a terek még kisebbekké válhatnak, ahogyan azt az alábbi két példa is mutatja.

Getaway Cabin No. 3 – “The Clara” / Wyatt Komarin + Addison Godine + Rachel Moranis (15m²)

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Charred Cabin / DRAA (15m²)

Elsewhere Cabin / Sean O’Neill (15m²)

Etno Hut / Ema Butrimaviciute (14m²)

12 Viking Seaside Summer House / FREAKS Architecture (12m²)

Vacation House / Hristina Hristova (9m²)

Diogene / Renzo Piano (7,5m²)

Seelenkiste – Spirit Shelter Finding Arcadie / allergutendinge (8m²)

Kudhva Wilderness Cabins / Új brit design (5m²)

Az egy négyzetméteres ház

Van Bo Le-Mentzel építész megalkotta a világ valószínűleg legkisebb házát. A mindössze egy négyzetméteres építményt úgy tervezték meg, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, hogyan határozzák meg az otthon fogalmát, hiszen “a parkokat kertnek, a várost pedig nappalinak nyilváníthatod” – ahogy az építész fogalmaz.

Elég könnyű ahhoz, hogy egy járműben szállítható legyen, és helyet kínál ülésre, munkára, fekvésre és alvásra. A koncepció Le-Mentzal saját tapasztalataiból született, mivel élete egy részét menekültként töltötte, sokat költözött, és szociális segélyektől vagy lakhatástól függött.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb