Hírek

Mérgek a lakásunk levegőjében

Otthonainkban ma már folyamatosan ki vagyunk téve olyan por hatásának, amelyek egészségkárosító és a szervezetünkben felhalmozódó anyagokat tartalmaznak.

Ezek között különösen veszélyesek a hormonhatású vegyületek, amelyek kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek. Sajnos ez a helyzet egész Európát jellemzi, azonban reménykeltő, hogy magunk is tehetünk egészségünk megvédése érdekében.
A hazai tévék egyik legismertebb házaspárja, Sarka Kata és Hajdú Péter hálószobájának porösszetételét vizsgálta a Levegő Munkacsoport. A porszívóval vett mintát svédországi laboratóriumokban elemezték. Sokféle szennyező anyagot találtak a mintában, közülük néhányat igen magas koncentrációban.
A vizsgált hálószobai porban többféle ftalát lágyítószert is talált a laboratórium, különösen a DINP nevű ftalát mennyisége volt kiemelkedősen magas (879 mg/kg, azaz a minta közel 0,1%-a!). Ezek a vegyületek a PVC-padlóban, a lágy műanyag használati tárgyakban, sőt egyes kozmetikumokban is előfordulnak.

Már számos ftalátról bebizonyosodott, hogy károsítja az emberi hormonrendszert, korai pubertást okoz, rontja a férfiak szaporodási képességét , sőt hozzájárulhat a mellrák kialakulásához is. A ftalátok azonban különösen a fejlődő gyermekekre, illetve a magzatokra jelentenek kockázatot, ezért az EU-ban már korlátozták ezeket a vegyületeket a gyermekkel kapcsolatba kerülő termékekben. A DINP például tiltott olyan termékben, amely 36 hónaposnál fiatalabb gyermekek szájába kerülhet. A Greenpeace egyik tanulmánya szerint, ha pormintában 210 mg/kg felett mérünk ftalátot, az már aggodalomra ad okot, hiszen az ekkor veszélyes mértékben felhalmozódik az emberi szervezetben . A vizsgált minta több mint 900 mg/kg ftalátot tartalmazott.
A minta viszonylag magas koncentrációban tartalmazott ólmot is, amelynek idegrendszert romboló hatása bizonyított. Kiemelkedően mérgező metil-higanyt és a hormonrendszert károsító, felületaktív anyagként használt nonilfenolt is kimutattak a mérések. Előfordult továbbá két, feltehetően műszaki cikkekből, szőnyegekből, függönyökből és bútorokból kijutott kockázatos égésgátló anyag, a tetraBDE és pentaBDE. Ezek károsíthatják a hormonrendszert, ezért a használatuk már tilos az EU-ban , a pentaBDE pedig szerepel a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló Stockholmi Egyezmény tiltólistáján is.

A Sarka Kata és Hajdu Péter otthonában vett mintában a jelenlétük nem meglepő, hiszen nemzetközi kutatások szerint is főleg házi porból származik a gyermekekben kimutatható brómozott égésgátló. Ezen anyagok felhalmozódnak az emberi szervezetben, ugyanakkor nagyon lassan, akár több mint tíz év alatt bomlanak le, így hosszú időn keresztül fejtik ki károsító hatásukat.
Szerencsére a veszélyt csökkenthetjük a rendszeres pormentesítéssel, ami különösen fontos, ha kisgyerek is van a lakásban.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A sima felületeket is érdemes rendszeresen HEPA szűrős porszívóval porszívózni, ecetes vízzel lemosni. Fontos továbbá, hogy a lakásban ne söprögessünk, mert azzal csak felkavarjuk a port, amit így belélegezhetünk. A bútorokról és más felületekről pedig ne tollsöprűvel, hanem nedves ruhával távolítsuk el a port.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb