Hírek

Még mindig ki tudják használni a készházat építtetők a kedvezményes lakásáfát, igaz, az idő egyre sürget!

Még mindig ki tudják használni a készházat építtetők a kedvezményes lakásáfát, igaz, az idő egyre sürget.

Nem véletlen, hogy idén levegőt venni sincs idejük a szerelt technológiás házak kivitelezőinek, holott a jövő évi megrendeléseik jelentősen visszaestek – számolt be a Magyar Nemzet.
– Minden bizonnyal megközelítjük, sőt el is érhetjük a válság előtti csúcsév, 2008 eredményét, amikor mintegy kilencszáz házat adott át a készházas szakma. A kivitelező cégek naptára teljesen betelt, már csak a jövő évre tudnak házépítést vállalni – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Kárpáti József, a Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat, a Makész elnöke.
Az márpedig az időtényezőt különösen fontosnak tartja, hiszen a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa – jelen állás szerint – 2020. január 1-jével ismét visszaáll 27 százalékra. Mivel Kárpáti József elmondása szerint egy ház bekerülési költségét már nem érdemes negyvenmillió forint alatt számítani, ez bizony súlyos milliókat jelent a megrendelőknek.
Nem véletlen, hogy bár az idei évben „levegőt venni sincs idejük” a készházas csapatoknak, a Makész elnökének tapasztalatai szerint a legtöbb cégnél negyedére-ötödére estek vissza a megrendelések az előző évi mennyiséghez viszonyítva. Kárpáti József a sok millió forintot kitevő áfakülönbözet alóli mentesülés érdekében azt javasolta, hogy aki még ősszel le tud szerződni egy megbízható vállalkozással, és előre, december 31-ig befizeti lényegé­ben a teljes ház bekerülési költségét, az még a kedvezményes áfával tudja megfizetni a ház árát.
– Bevett módszer ilyen esetben, hogy ügyvédi közreműködéssel zároltatják az összeget a cég számláján, amelyet a kivitelező csak az ügyfél házának építéséhez tud felhasználni – mutatott rá a szakmai tagozat elnöke, hozzátéve azonban, hogy ez a lehetőség a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) és a hitellel építkezők számára nem működik, hiszen ott a bank csak az építkezés folyamán, a készültséggel arányosan utalja ki a szükséges összegeket.
A sok megrendelés miatt a néhány hónapos, fél éven belüli kivitelezési idők jócskán kitolódtak, amire a tagozatvezető bevallása szerint nem büszke a szerelt technológiás szakma. Versenyelőnye csupán azért van a készházaknak, mivel a hagyományos házak kivitelezése is jelentős csúszásokat szenved.
Sokak számára még mindig meglepő, de az árakban sincs lényegi különbség, azaz a könnyűszerkezetes házak négyzetméterára nagyjából megegyezik a téglaházakéval. Kárpáti József úgy számolt, hogy a minimális hőszigetelési követelményeknek megfelelő, 100 négyzetméter alapterületű földszintes ház bekerülési költsége négyzetméterenként mintegy 350-380 ezer forint.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close