„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

MGO lap - MGO SIP - magnézium-oxid lap

Magnézium-oxid lapok előnye és hátránya

Mit kell tudni a magnézium-oxid lapokról, másnéven MGO lapokról?

Az MGO (magnézium-oxid) lapok építőipari anyagként egyre népszerűbbek, mivel számos előnnyel rendelkeznek. Az egyik legfontosabb előnyük a kiváló tűzállóság, amely jelentős biztonsági előnyt nyújt az épületek számára. Emellett jó vízállósággal is rendelkeznek, így alkalmasak nedves környezetekben való használatra is. Az MGO lapok ellenállnak a penésznek és a rovaroknak, ami hozzájárul a hosszú élettartamukhoz és az egészséges beltéri környezet fenntartásához.

Ezek a lapok könnyűek, mégis erősek, ami megkönnyíti a szállítást és a telepítést, valamint csökkenti az épületszerkezet terhelését. Az MGO lapok jó hangszigetelő tulajdonságokkal is bírnak, ami hozzájárul a lakókomfort növeléséhez. Környezetbarát anyagként kevésbé terhelik a környezetet, mivel gyártásuk során kevesebb szén-dioxid kibocsátással járnak, és újrahasznosíthatók.

Hátrányaik közé tartozik, hogy az MGO lapok ára magasabb lehet más hagyományos építőanyagokhoz képest. Egyes esetekben az MGO lapok hajlamosak lehetnek a nedvesség hatására történő duzzadásra és repedezésre, ha nem megfelelően vannak telepítve vagy kezelve. Továbbá, a gyenge minőségű MGO lapok előállítása során a gyártási folyamat hibái miatt előfordulhatnak strukturális problémák.

Az MGO lapok telepítése speciális rögzítési technikákat és szerszámokat igényelhet, ami növelheti a telepítési költségeket és időtartamot. Az is fontos, hogy megfelelően védjék őket az időjárás viszontagságaitól a szállítás és a tárolás során, hogy elkerüljék a minőségromlást.

Összességében az MGO lapok számos előnyt kínálnak, különösen a biztonság, tartósság és környezetbarát tulajdonságok tekintetében, de fontos figyelembe venni a potenciális hátrányokat és problémákat is a megfelelő alkalmazás érdekében.

Az MGO lapok hátrányai, veszélyei:

Az MGO lapokkal kapcsolatos egyik jelentős probléma a kloridos változatokhoz köthető. A kloridos MGO lapok, amelyek magnézium-kloridot tartalmaznak, különböző építési problémákat okoztak. Ezek közül a legjelentősebb a korrózió kérdése. A magnézium-klorid jelenléte miatt ezek a lapok hajlamosak nedvesség hatására sókivirágzást okozni, ami a környező fémszerkezetek gyorsabb rozsdásodásához vezethet.

A kloridos MGO lapok több esetben jelentős károkat okoztak épületekben, különösen a párás környezetekben. Ezek a lapok nedvességet vonzanak, ami sókivirágzást és korróziót okoz, ezáltal veszélyeztetve az épületszerkezetek integritását. Például az egyik legismertebb probléma Dániában jelentkezett, ahol az ilyen lapok használata miatt számos épületben súlyos szerkezeti károkat tapasztaltak. A sókivirágzás miatt a falak, padlók és mennyezetek repedezni kezdtek, valamint a fémszerkezetek gyorsan korrodálódtak.

Továbbá, a kloridos MGO lapok gyakran nem felelnek meg a szigorú építési előírásoknak és szabványoknak, ami szintén hozzájárul a problémákhoz. A lapokban található klorid-ionok higroszkóposak, azaz nedvességet vonzanak, ami tovább rontja a lapok tartósságát és stabilitását.

Ezek a problémák vezettek oda, hogy egyes országokban szigorúbb szabályozásokat és teszteléseket vezettek be az MGO lapok használatával kapcsolatban. Az építőiparban ma már nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy csak kloridmentes vagy alacsony kloridtartalmú MGO lapokat alkalmazzanak, ezzel minimalizálva a korróziós és egyéb szerkezeti problémákat.

Az alábbi képen az MGO lap nedves környezetében történt használatával beindult korróziót láthatjuk.

Az alábbi képen az MGO lap káros hatását látjuk, melyen a faszerkezetes készház faszerkezete átázott, mert izzad az MGO lap. Azaz a kívülről felvett párát átadja a belső térbe és ezáltal a fa meg fog penészesedni, ami épületkárokat okoz, a keletkező sósav pedig korrodálja a csavart, kapcsot és le fog esni pár év alatt a lapburkolat a falakról, mely életveszélyes és hatalmas anyagi károkat fog okozni.

Az alábbi dokumentum a CCMS-től származik, mely a Canadian Construction Materials Centre (CCMC): Ez a kanadai építőanyagok központja, amely a Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council of Canada) része. A CCMC felelős az építőanyagok, termékek és rendszerek vizsgálatáért és tanúsításáért. Ennek célja, hogy biztosítsák azok megfelelőségét a kanadai építési kódexeknek és szabványoknak. A CCMC által kibocsátott jelentések és tanúsítványok segítenek a tervezőknek, építészeknek és építtetőknek abban, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak az építőanyagok kiválasztásában és alkalmazásában.

Az alábbi dokumentumot Dino Zuppa vezérigazgató írta a CCMC részéről.
https://www.linkedin.com/in/dino-zuppa-369a12115/?originalSubdomain=ca

CCMC MgO Lapokkal Kapcsolatos Értesítése

A dokumentum alább le is tölthető eredeti nyelven.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tisztelt Építési Hatóságok,

A CCMC-t nemrégiben tájékoztatták más országokban tapasztalt, egyes magnézium-oxid (MgO) táblák idő előtti meghibásodásáról. A MgO táblák Kanadai megnövekedett használata és a CCMC Kanada építési hatóságai, tartományi/területi kormányai és építőipara támogatásában betöltött szerepe miatt az alábbi technikai információkat nyújtjuk a helyi építési engedélyek termékelfogadásához.

Különösen két forgatókönyvet fogunk tárgyalni: (i) nem CCMC által értékelt MgO táblák használata és (ii) CCMC által értékelt MgO táblák használata és az ehhez kapcsolódó alkalmazások, feltételek és korlátozások. Nem CCMC által értékelt MgO termékek jóváhagyása esetén kérjük, vegye figyelembe az alábbi információkat, vagy kérje a gyártót, hogy szerezzen be egy CCMC értékelési jelentést. CCMC értékelési jelentések használatakor fontos, hogy a jelentésekben megadott feltételeket, korlátozásokat és alkalmazási követelményeket világosan megértsék és betartsák.

Megjegyzés: Az MgO táblák túlnyomórészt három különböző típusban fordulnak elő: magnézium-oxiklorid-hidrát, magnézium-oxiszulfát-hidrát vagy magnézium-oxifoszfát-hidrát. Ez a tájékoztató főként a magnézium-oxiklorid-hidrát táblákra vonatkozik. A CCMC nem értékelte a magnézium-oxiszulfát-hidrát és a magnézium-oxifoszfát-hidrát termékeket, ezért ezeknek az MgO termékeknek a teljesítménye jelenleg nem ismert a CCMC számára. Ezenkívül a CCMC dániai és ausztrál partnerei csak a magnézium-oxiklorid-hidrát táblákkal kapcsolatban nyújtottak információkat és megjegyzéseket. Ha az építési hatóságok olyan innovatív építési termékeket fogadnak el, amelyeket a CCMC nem értékelt, az építési hatóságoknak javasolt megfelelő gondossággal eljárni és figyelembe venni a jelen tájékoztatóban szereplő információkat, vagy kérni a gyártótól egy CCMC értékelési jelentést.

Főbb pontok

  1. A CCMC a World Federation of Technical Assessment Organizations (WFTAO) tagságán keresztül partnerséget alakított ki Dániával és Ausztráliával, hogy jobban megértsék az MgO táblák használatát, ahol az MgO táblákkal kapcsolatos kihívásokat jól dokumentálták.
  2. Dánia arra a következtetésre jutott, hogy az MgO táblák nem teljesítenek jól 84% relatív páratartalom feletti páratartalom esetén, különösen külső használatra. Dánia megállapította, hogy az ő klímájuk és tesztfeltételeik mellett az MgO táblák károsították a fa tartószerkezeteket és a fém tárgyakat ezekben a körülményekben. Ausztrália arra a következtetésre jutott, hogy bőséges bizonyíték áll rendelkezésre, amely azt mutatja, hogy az MgO táblák nem érintkezhetnek közvetlenül fémekkel, kivéve a rozsdamentes acél rögzítőket.
  3. A Kínai Magnezit Gyártók Szövetségével folytatott beszélgetések megerősítették, hogy Kínában széles skálán gyártanak MgO táblákat változó minőségellenőrzési szintekkel.
  4. Az építési hatóságoknak javasolt további gondosságot gyakorolni a nem CCMC által értékelt MgO termékek jóváhagyása során, vagy kérni a gyártót, hogy szerezzen be egy CCMC számot. A dániai és ausztráliai eredmények alapján a nem értékelt MgO termékeket nem szabad használni nedves körülmények között, ahol a relatív páratartalom meghaladja a 84%-ot, és nem szabad közvetlenül érintkezniük fémekkel, kivéve a rozsdamentes acél rögzítőket.
  5. Az építési hatóságokat arra kérjük, hogy alaposan vizsgálják meg a nemrégiben módosított CCMC 14038-R – „MEGCRETe MgO Board using MBP-IP Technology” (nem szerkezeti külső burkolat) jelentés feltételeit és korlátozásait, amikor értékelik a termék javasolt telepítését a CCMC jelentés szerint.
  6. Az építési hatóságokat arra kérjük, hogy alaposan vizsgálják meg a nemrégiben módosított CCMC 13417-R – GreenE-Board™ (belső hátlap és padló alátét) jelentés feltételeit és korlátozásait, amikor értékelik a termék javasolt telepítését a CCMC jelentés szerint.
  7. Az építési hatóságoknak emlékeztetniük kell arra, hogy a CCMC értékelései termékspecifikusak és „tervezett használatra” vonatkoznak. A CCMC csak az adott használatra értékelte a terméket, ahogyan azt a CCMC értékelési jelentésekben megfogalmazták. Bármilyen más termék és/vagy használat, amelyet a CCMC jelentéshordozói forgalmaznak, nem része a CCMC értékelésének.
  8. A CCMC nem értékelte egyetlen MgO termék használatát sem, amely közvetlenül érintkezik különböző fémekkel, kivéve a rozsdamentes acél rögzítőket, sem pedig bármilyen javasolt védőmembránt a fém MgO táblák hatásai ellen. A CCMC folytatja az MgO táblák kutatását a CNRC szakértőivel, külső szakértőkkel, a WFTAO-val és a CCMC jelentéshordozóival együttműködve. Az eredményeket megosztják az építési hatóságokkal Kanada-szerte, és tükrözni fogják a CCMC értékelésekben. Ez a kutatás magában foglalja a táblák hatásainak vizsgálatát a fa tartószerkezetekre a kanadai klímákban. Amíg ez nem készül el, óvatosság ajánlott bármilyen MgO tábla használatának jóváhagyásakor nedves vagy párás környezetben.
  9. A CCMC jelentéshordozói, a Rethinking Construction (CCMC 14038-R) és a Southern Cross Technologies (CCMC 13419-R) értesítést kaptak erről a közleményről.

A nem CCMC által értékelt MgO táblák használata Információk Dániából: A CCMC dániai partnerei figyelmeztetnek a nem értékelt MgO táblák nedves környezetben történő használatára. A problémát a táblákban található kloridionok okozzák, amelyek korróziót idézhetnek elő. Ez a kockázat megnövekszik a nedvesség és/vagy magas páratartalom jelenlétében. Ha fém (például horganyzott acél) részek, rögzítők vagy szegélyek érintkeznek a táblákkal, gyors korrózió veszélye áll fenn. Ezenkívül a horganyzás és más cinkbevonatok nem bizonyultak megfelelőnek a rögzítők MgO táblák általi korróziójának megelőzésére. A fa állványok túlzott nedvességet szívnak magukba, és „beteges” megjelenést mutatnak a táblákkal való érintkezés után. Ezeket az MgO táblákat nem értékelték a Dániai tervezett használatra, és a hatóságok jelenleg nagy mennyiségű nem értékelt MgO tábla cseréjével foglalkoznak, mivel ezek gyors korróziót okoztak a fém rögzítők/elemek esetében, amikor ezeket külső burkolatként használták.

Információk Ausztráliából: Hasonlóan, az ausztráliai CCMC partnerek aggályaikat fejezték ki az MgO tábláknak tulajdonított bimetál reakciókkal kapcsolatban, amelyeket nem értékeltek a tervezett használatra. Figyelmeztetnek, hogy feltételeket és korlátozásokat kell szabni a használatára. Jelenleg kudarcok tapasztalhatók magas épületeknél a táblákból kioldódó magnézium-klorid só korróziós hatása miatt más fém szerkezetekre. Az oxidáció hatásai az olyan fémekre, mint a lágyacél (amelyet gyakran használnak építkezéseken), nyilvánvalóak és a pusztulás gyors. Most már van egy bizonyítékokból álló testület, amely alátámasztja azt a nézetet, hogy a nem értékelt MgO táblák negatív módon reagálnak a fémekkel. Ezt a reakciót a nedvesség jelenléte idézi elő. Ez a nedvesség lehet külső nedvesség, mint a szél által hajtott eső vagy hó felhalmozódása, vagy belső nedvesség a páratartalom vagy egy külső forrásból származó szivárgás következtében. Következésképpen fontos biztosítani, hogy a tábla védve legyen minden olyan helyzettől, ahol érintkezhet bármilyen nedvességgel. Fontos továbbá, hogy a tábla el legyen szigetelve az épület összes többi fém szerkezetével való közvetlen érintkezéstől, és rozsdamentes acél rögzítőket kell használni. Az ausztrál hatóságok azt javasolják, hogy az ő joghatóságuk alatt, tekintettel a termékhelyettesítés magas fokára, a hamis marketingre és a hibás telepítési gyakorlatokra a piacon, szigorú értékelési és kellő gondossági rendszert kell alkalmazni az MgO termékek használatára.

A nem CCMC által értékelt MgO táblák helyi jóváhagyása: A Dánia és Ausztrália tapasztalatait figyelembe véve biztosítani kell, hogy az MgO táblák ne kerüljenek közvetlen érintkezésbe acél tartószerkezetekkel vagy más fém elemekkel (pl. nem rozsdamentes acél Z-elemek, fémcsatornák, téglakötések stb.), és ne használják őket nedves vagy párás körülmények között a korrózió megnövekedett kockázata miatt.

Nem CCMC által értékelt MgO termékek jóváhagyása esetén kérjük, vegye figyelembe az ebben a tájékoztatóban megadott információkat, vagy kérjen a gyártótól egy CCMC értékelési jelentést. CCMC értékelési jelentések használatakor fontos, hogy a jelentésekben megadott feltételeket, korlátozásokat és alkalmazási követelményeket világosan megértsék és betartsák. Fontos továbbá, hogy hivatalos CCMC jelentéseket, ne pedig reklámanyagokat használjanak a termék teljesítményének megértéséhez az építési kódexekkel és a tervezett használattal összefüggésben.

CCMC 14038-R MEGCRETe MgO Board MBP-IP technológiával (nem szerkezeti külső burkolatként való használatra): Ez a jelentés, amelyet nemrégiben módosítottak, a Rethinking Construction tulajdonú „MEGCRETe MgO Board MBP-IP technológiával” teljesítményével foglalkozik, mint az építési kódexben meghatározott nem szerkezeti külső gipszkarton burkolat alternatív megoldása. A MEGCRETe MgO Board egy magnézium-oxiklorid-hidrát tábla. Mivel ez a külső burkolat nem szerkezeti és nem alkalmas a külső falak merevítésére, a fal szerelésében az belső gipszkarton van kijelölve az NBC 2015 9.23.13.1.(2)(a)(iii) bekezdésének megfelelő oldalirányú terhelések ellenállására. Felhívjuk figyelmét, hogy a termékre vonatkozó feltételek és korlátozások olyanok, hogy ezt a táblát rozsdamentes acél rögzítőkkel, konkrétan SS316, SS304 vagy SS305 típusúakkal kell rögzíteni. Ez a követelmény vonatkozik minden későbbi rögzítőre is, amelyek áthatolhatnak az MgO táblán (pl. burkolati rögzítők). A „MEGCRETe MgO Board MBP-IP technológiával” panelt elsősorban külső burkolatként értékelték, ahol a szükséges merevítést a belső gipszkarton biztosítja. A „MEGCRETe MgO Board MBP-IP technológiával” panel belső burkolatként is telepíthető, ha a szükséges merevítést a külső faforgácslemez burkolat biztosítja, egy hagyományos fa keretszerkezet részeként. A külső burkolatként történő értékelés magában foglalta (i) az építési elemekkel szembeni ellenállás és tartósságot, amely egyenértékű a külső gipszkarton burkolatéval, és (ii) a hosszú távú teljesítményt a burkolati membránnal és külső burkolattal történő védelem után. Ezért a belső használat tartóssága védett belső környezetben már kezelve van. Azonban, más szempontok, amelyek fontosak lehetnek a felhasználó számára, mint például az ízületek szalagolása/kitöltése, festhetőség, nem kerültek értékelésre.

CCMC 13417-R GreenE-Board™ (nem szerkezeti belső hátlap és padló alátétként való használatra) Ez a jelentés, amelyet nemrégiben módosítottak, a Southern Cross Technologies „GreenE-Board™” teljesítményével foglalkozik, amelyet nem szerkezeti belső hátlapként és padló alátétként használnak. A GreenE-Board egy magnézium-oxiklorid-hidrát tábla. A CCMC véleménye szerint a „GreenE-Board™”, ha belső hátlapként és merev padló alátétként használják az ebben a jelentésben és a CCMC 13417-R-ben megadott feltételek és korlátozások szerint, megfelel a 2015-ös Nemzeti Építési Szabályzatnak: 1.2.1.1.(1)(b) bekezdés, A rész, mint egy alternatív megoldás, amely legalább a minimális teljesítményszintet biztosítja a B részben meghatározott célok és funkcionális nyilatkozatok által meghatározott alkalmazható megoldások területén: 9.29.10.4. cikk, Nedvességálló háttér és 9.30.2.2. cikk, Anyagok és vastagság. Ez az értékelés csak a 2015-ös Építési Szabályzat 9. részére vonatkozik (3 szintes vagy annál alacsonyabb épületek, amelyek alapterülete nem haladja meg a 600 m²-t stb.). A termék használható belső hátlapként csak fa tartószerkezeteken kerámia csempék telepítéséhez zuhanyzók, fürdőkádak és más belső területek körül, ahol nedvességálló háttér szükséges, vagy merev padló alátétként bizonyos korlátozásokkal. A termék nem vízhatlan, és a fal telepítéseknél vízhatlan membránnak kell lennie a termék és a fa keretelemek között. A terméket csak SS316 rozsdamentes acél rögzítőkkel kell telepíteni és rögzíteni. Megjegyezzük, hogy semmilyen más rögzítőt nem találtak alkalmasnak erre a használatra. A CCMC nem értékelte vagy tesztelte ezt a terméket külső vagy belső burkolatként. A termék használható panel típusú alátétként rugalmas padlóburkolathoz, parkettához, kerámia csempéhez, filcelt szintetikus szálas padlóburkolathoz vagy szőnyeghez. A terméket olyan alátétre kell telepíteni, amely megfelel a 2015-ös NBC B részének 9.23.15. albekezdésében, az Alátét, és a gyártó utasításainak megfelelően. A terméket nem szabad panel típusú alátétként használni olyan alátétre, amely fából készült vagy amelynek szélei nem támasztottak. Ezt a terméket nem értékelték belső gipszkartonként, külső burkolatként, sem más termékekkel kombinálva.

További információk A CCMC mandátuma A tartományok és területek kérésére, amelyek Kanada-szerte az építési szabályozásért felelősek, a CCMC-t 1988-ban hozták létre az építési hatóságok és az építőipar számára Kanada hivatalos értékelési szolgáltatásaként. Ezt a kapcsolatot egy a Kanada szövetségi kormánya és a tartományi és területi kormányok (PT) közötti Egyetértési Memorandum hivatalosította. Szintén a PT-k kérésére, a CCMC-t a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács (NRC), egy szövetségi kormányzati szervezet, központjában helyezték el Ottawában, szoros együttműködésben a Kanadai Kódok és kutatási szakértőkkel. A CCMC mandátuma az, hogy technikai véleményt nyújtson, miszerint egy termék vagy rendszer megfelel a Kanadai Építési Kódexek követelményeinek, mint egy „alternatív megoldás”, és hogy igazolja, hogy egy termék megfelel egy elismert termék- vagy anyagszabványnak. Szövetségi kormányzati szervezetként és az NRC részeként a CCMC minden értékelését pártatlanul, semlegesen és tudományos bizonyítékok alapján végzi, elsősorban és legfőképpen a kanadaiak egészségének és biztonságának védelme érdekében. A CCMC minden értékelésre ugyanazt az objektív, tényszerű és szigorú folyamatot alkalmazza, és szakértő, pártatlan véleményt nyújt a Kódex és Szabványok megfelelőségéről, anélkül hogy kereskedelmi érdeke fűződne az értékelt termékekhez. Szövetségi kormányzati entitásként a CCMC minden technikai értékeléséért vállalja a felelősséget.

Rendszeres kommunikáció Kanada építési hatóságaival A CCMC értékeli partnerségét az építési hatóságokkal Kanada-szerte. A CCMC fokozta az építési hatóságok felé történő kommunikációját az Önök egyesületein keresztül, és a jövőben még többet fog tenni ezen a területen. 2017-ben a CCMC tervezi egy Építési Hatóság Segélyvonal bevezetését, amelyet rendszeres technikai frissítésekkel támogatnak, és meghívjuk az építési hatóságokat, hogy közvetlenül forduljanak a CCMC-hez a CCMC értékeléseivel kapcsolatos tisztázás érdekében, amikor zavar van a piacon félrevezető információk miatt, amelyek weboldalakon vagy más marketingforrásokban jelennek meg. További információkért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a ccmc@nrc-cnrc.gc.ca címen, és konzultáljon a CCMC termékértékelési nyilvántartásával.

Köszönjük, hogy a CCMC-vel, Kanada hivatalos nemzeti értékelési szolgáltatásával dolgozik. Dino Zuppa vezérigazgató, CCMCKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb