napi hírmorzsák

Lengyelország első off-grid mobil szállodája újrahasznosított hűtőszekrényekből készült

Sokat hallani a szállítókonténerek újrahasznosításáról. Ezeket mindenféle dologgá alakítják át (néha klassz végeredménnyel, néha nem annyira). Ritkán alakítanak át azonban hűtőkonténeres félpótkocsikat, különösen úgy, hogy a mobilitásuk megmaradjon. A Good Spot nevű új lengyelországi szállodaprojekt az ilyen pótkocsik helyi túlkínálatát használja ki, minimalista átalakítással lehetővé téve, hogy a vidéken barangolva kényelmes, hálózaton kívüli szállást biztosítsanak a kirándulni vágyóknak.

“Minden évben hatalmas mennyiségű, a piacról kivont izotermikus hűtős félpótkocsit importálnak hazánkba” – mondja a Znamy Sie építésziroda. “Lengyelország így évről-évre ezeknek a használaton kívüli teherautóknak a temetőjévé válik. A Good Spot-tal közösen készített projektünk az upcycling-ot, azaz az anyag értékének növelését és a hűtőházak rendeltetésének szállodai szobákra történő megváltoztatását foglalja magában. A pótkocsik teljes felújításával egy második, új életet adunk nekik!”

A Good Spot alapítói a Znamy Sie építészeti céget bízták meg elképzeléseik megvalósításával. Így született meg Lengyelország első mobil szállodalánca. Minden egyes lakókocsi egység egy elhagyatott, rozsdás, szeretetre szoruló lakókocsiként indult. És míg a szállítókonténerek vékony acélfalakkal rendelkeznek, és sok átalakítást igényelnek ahhoz, hogy melegben és hidegben is kényelmesek legyenek, ezek a pótkocsik már alapból jól szigetelt burkolattal rendelkeznek. Az építészek meglepő mennyiségű hasznos belső teret -körülbelül 100 négyzetmétert- tudtak megőrizni, miután a belső falakat burkolták, és egyedi építésű fabútorokat, köztük tárolóhelyeket, padokat, konyhapultokat és egy ágyplatformot adtak hozzá.

A nappali és hálórészek tágas ablakai sok természetes fényt engednek be, ami a világos fehér falakról visszaverődik, és a belső tereket még nagyobbnak tünteti fel, mint amekkorák valójában. Az egységek nem csak egy, hanem két alvóhelyet kínálnak, egyet-egyet a lakókocsi két végén. Mindegyiknek a közepén egy élénk kékre festett fürdőszoba található, amely WC-t és egy nagy esőzuhanyt kínál. A bejárathoz egy fémfolyosó vezet, amely kint teraszként is funkcionál. És természetesen a külsőt rozsdamentes acéllemezzel burkolták, hogy egy szögletesebb, klasszikus Airstream lakókocsi érzetét keltse.

Jelenleg csak egy egység van teljesen kész, de már most lefoglalható a Good Spot weboldalán. További három egység jelenleg építés alatt áll, és várhatóan hamarosan elérhetővé válik. Mindegyik egység kissé eltérő kialakítású lesz, és Lengyelországban olyan turisztikai területekre is el lehet majd vinni őket, ahol jellemzően nincsenek kényelmes szálláshelyek. A kialakítás célja, hogy “a tájkép zavarása nélkül illeszkedjen a természetbe – nem nyomja el, és nem versenyzik a környezettel”.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Good Spot alapítói, Przemysław Kwiatkowski, Paweł Kołtunowicz és Roman Sokołowski, akik a Hotel Service 24 céget vezetik, a koronavírus világjárvány előtt álltak elő az ötlettel, de most azt mondják, hogy a mobil szállás minden körülmények között a legjobb megoldás. A Good Spot lakókocsik ideálisak nyaraláshoz, de a távolról dolgozók is bérelhetik őket, hogy a természetben élvezhessék a nyugodt környezetet, és akár kisebb megbeszéléseket is tarthatnak.

A csapat elmondása szerint az egykori hűtőházakat háromcsillagos szállodai szobává alakítják át az egész lakókocsi futóművének, műszaki elemeinek, teljes szerkezetének megújításával. Ennek köszönhetően minden egyes szoba újjászületik, és több ezer kilométert képes újra megtenni az úton.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb