napi hírmorzsák

Laplace és Piet Oudolf egy 18. századi hadikórházat alakított művészeti galériává a Hauser & Wirth számára

A Laplace építészeti stúdió és Piet Oudolf tájépítész alakított át a menorcai Isla del Rey történelmi épületének gyűjteményét a Hauser & Wirth galéria művészeti központjává. A Hauser & Wirth céget 1992-ben alapította Zürichben Iwan Wirth, Manuela Wirth és Ursula Hauser, akikhez 2000-ben csatlakozott Marc Payot partner és elnök. A globális kilátásokkal rendelkező családi vállalkozás az elmúlt 29 évben kibővült, és mára Hongkongban, Londonban, New Yorkban, Los Angelesben, Somersetben, Gstaadban, St. Moritzban, Southamptonban (New York), Menorcán és Monacóban is van székhelyük. A cég sokféle tevékenységgel foglalkozik, mint a művészet, az oktatás, a természetvédelem és a fenntarthatóság.

A Hauser & Wirth Menorca névre keresztelt galéria a Mahor partjainál fekvő kis szigeten található, Menorca déli részén, és a cég legújabb székhelyeként szolgál. Egy korábban elhagyott kórházban kapott helyet, amelyet az 1700-as évek elejétől a Brit Haditengerészet épített és foglalt el. A kétéves természetvédelmi projekt során a három épületet 1500 négyzetméteres kulturális központokká alakították át. A helyszín most nyolc kiállítási területtel, étteremmel, galériaüzlettel, szoborkerttel és biodiverzitású kerttel rendelkezik.

Laplace kifejtette, hogy a stúdió arra törekedett, hogy megőrizze a meglévő épület emlékét azáltal, hogy kiemeli annak “hegeit”, és úgy alakítja a szerkezetet, hogy úgy jelenjen meg, mintha mindig ott lenne. Hosszú, lineáris kiállítóterek foglalják el a két legnagyobb épületet. Ezeket a központban egy kortárs udvar határolja, amely a galériák bejáratát jelöli. A stúdió a restaurálás során hagyományos anyagokat és technikákat alkalmazott, beépítve a helyi falazatot, a terrakotta cseréptetőt és a terrazzo padlókat, amelyeket helyi forrásból származó kőből építettek.

A Hauser & Wirth Menorca belső terében eredeti fagerendákat helyreállították, az eredeti kőfalazatot pedig feltárták, egyenletlen, texturált felületeket létrehozva. A Laplace korábban már dolgozott a Hauser & Wirth-el- két új szárnnyal bővítette az angliai Somerset történelmi gazdasági épületeit, egy újabb Hauser & Wirth létrehozására. Ez a tapasztalat segített az új projekt megalapozásában.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Mivel Menorca az UNESCO bioszféra-rezervátuma – egy olyan terület, amelynek célja a biológiai sokféleség megőrzését elősegítő megoldások népszerűsítése, ezért a projekt fenntarthatóbbá tétele céljából egy erre a célra épített tározó került beépítésre, amely öntözés céljából összegyűjti a tetőről az esővizet. A kulturális központot körülvevő kerteket és tájat Piet Oudolf tervezte, aki korábban a Hauser & Wirth Somerset parkosítását is kidolgozta.

A Hauser & Wirth Menorca tájtervezése natív növényeket, például lila agapanthust tartalmaz többek között az évelők és a füvek mellett. Ezenkívül megőrizték a meglévő olajfákat a terület hátsó részén. A szigorú geometria szerint a négyzet alakú, kövezett táblák körül rendezett tömbökbe rendezett növényágyak vezetik a látogatókat a központban, és olyan művészek alkotásai közé viszik őket, mint Louise Bourgeois, Franz West, Eduardo Chillida és Joan Miró.

A Hauser & Wirth Menorca időszakos kiállításoknak és művészeknek ad otthont, számos közösségi műhely és művész által vezetett program mellett, amelyek középpontjában az oktatás és a fenntarthatóság áll.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb