Lakberendezés és stílus

Lakberendezési inspiráció: visszatérnek a dekoratív tapétaszegélyek

A tapétaszegélyeket másnéven bordűrnek nevezik, mely a francia bordure szó magyarítása, amely egyszerűen szegélyt jelent. Bordűrnek elsősorban a tapétát szegélyező dekoratív csíkot nevezik, de ruhának, szőnyegnek, csempének is lehet bordűrje. 

A 80-as és 90-es évek időszakában minden szobában a nyomtatott vagy virágos tapéta fedte a falakat, amelyet egy koordinált szegéllyel kereteztek. Ez volt a divat. Mindez azonban gyakran érzékszervi túlterhelést okozott, és a trend a minimalizmus térnyerésével párhuzamosan a 21. századra elhalványult. A tapéta körülbelül egy évtizede kezdett újra felbukkanni az elegáns belső terekben, de frissített mintákkal és bordűrök vagy a mennyezeti szegélyek nélkül. Az elmúlt évben azonban a tervezők és a lakástulajdonosok friss és egyedi módon kezdtek játszani a tapétaszegélyekkel.

“Tudjuk, hogy a színek használata az otthonokban egyre népszerűbbé vált az elmúlt hónapokban” – mondja Lucy Searle, a Homes & Gardens főszerkesztője az MSN-nek adott interjújában. “Folyamatosan beszélgetünk lakberendezőkkel, és ők nagyrészt a világjárványt hozzák fel ennek okaként – a lakástulajdonosok a világjárvány miatti bezártságot azzal töltötték, hogy igazán megvizsgálják otthonukat, és sokan valóban vizuális örömökre vágytak. A festék színt hozhat tömbökben, de a tapéta gazdag színeket hozhat a mintázattal és a textúrával együtt is”. -tette hozzá.

A lakberendezők szerint az emberek bátrabban bánnak a színösszeállítással és a minták keverésével, mint korábban, ami azt jelenti, hogy ahol korábban egy falat esetleg csak tapétáztak, most a szegélyek adják hozzá ezt az extra vizuális rétegezést. Ezt mutatja a maximalista stílusok ismételt megjelenése a lakberendezésben.

A londoni Susie Atkinson tervező nemrég bővítette online tapétakínálatát bordűrökkel, és elmondta az Apartment Therapy-nak, hogy imádja, ahogyan “részleteket és örömöt adnak a helyiséghez, egyszerű, megfizethető módon”. A szegélyek kevesebb elkötelezettséget jelentenek, mint az egész szoba tapétázása, ugyanakkor hozza azt a színt és érdeklődést a falakhoz, hogy kontrasztot teremtsen, vagy kiegészítse a szobát. A velük kapcsolatos lehetőségek tárháza végtelen.

A tapétázás eredetileg a 16. században indult, ragasztó helyett rézszegekkel akasztották a falakra, és a szegélyek azért jöttek divatba, hogy diszkréten eltakarják a szegeket. “A szegélyeket évszázadok óta használják a díszítésben – történelmileg gyakran a helyiség vagy a tapétázási technika tökéletlenségeinek elrejtésére, a design kiegészítésére, vagy, ahogy az utóbbi években gyakran gondolják, néha nem túl elegáns kiegészítőjeként” – mondta Kate Hawkins, a CommonRoom tapétázással foglalkozó vállalkozás alapítója a House & Gardennek.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Szerencsére a modern módszerek megszabadították a bordűröket a praktikus szándékuktól, és szinte bárhová felragaszthatók. A ma divatos bordűrök grafikusak és játékosak. Népszerűek a csíkok és a letisztult geometriai minták, de népszerűek az aprónyomtatványos virágminták is, amelyek a korábbi 80-as évek egyes mintáira emlékeztetnek.

Az Instagram tele van posztokkal, amelyekben a tapétaszegélyek ajtó- vagy ablakkereteket körvonalaznak, vagy egy egész bejáratot emelnek ki. Nemcsak a mennyezetek vonalvezetésére használják őket, hanem az asztalosipari részletek köré, például a lépcsők lépcsőfokai alá vagy egy szekrény párkányai mentén is elhelyezik őket. Egy tervező még a díszes ágya mintás koronájának kialakítására is vakolt szegélyt. Íme egy kis inspiráció:

Azok számára, akik egy kis stílust szeretnének hozzáadni otthonukhoz anélkül, hogy egy teljes átalakítást vállalnának, a mai szórakoztató és letisztult tapétás szegélyek megfizethető és kevésbé munkaigényes módot jelentenek a “wow” faktor bevitelére.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb