Esettanulmánynapi hírmorzsák

Kiyoaki Takeda úgy tervezte a Tsuruoka-házat, hogy embereknek és növényeknek egyaránt otthont adjon

A japán Kiyoaki Takeda Architects stúdió Tokióban elkészült egy növényekkel borított házzal, amely boltíves födémekkel, növények termesztésére szolgáló talajjal vannak feltöltve. Kiyoaki Takeda, a Kiyoaki Takeda Architects alapítója azután tervezte meg a Tsuruoka-House projektet, miután a Nature tudományos folyóiratban olvasta, hogy az ember által készített tárgyak tömege mára meghaladta az összes élő biomassza tömegét.

Takeda építészeti választ akart adni erre a riasztó statisztikára, és úgy döntött, hogy olyan házat tervez, amely több rétegen keresztül kerteket foglal magában, amelyek mind a növényeket, mind az élővilágot támogatják. “A Tsuruoka House egy olyan építészet, amely nemcsak az embereket, hanem más életformákat is megpróbál befogadni” – magyarázta Takeda. “Azzal, hogy megnyitjuk a kertet más elérhető életformák előtt, helyet biztosítunk számukra, ahol lakhatnak, és együtt teremtjük meg a közösséget, a “kert” “környezetté” válik.”

Ahelyett, hogy csupán az épület alapját körülvevő kertet hozna létre, Takeda úgy döntött, hogy a kerteket függőlegesen egymásra helyezi, hogy növelje a növények számára rendelkezésre álló helyet. A tipikus zöldtetőkkel ellentétben, amelyek vékony talajréteggel rendelkeznek, amely csak fűfélék, sedum vagy mohák termesztésére alkalmas, a Tsuruoka-House boltozatos födémjei olyan talajjal vannak feltöltve, amely mélyebb gyökerű növényeket és fákat képes támogatni.

Az épület első emeletének és tetejének födémjei boltozatos profilokkal rendelkeznek, amelyek üreges magjukban talajt tartalmaznak. A boltozatok formája lehetővé teszi, hogy az esővíz természetes módon az alsó részekbe szivárogjon, ahol aztán a főszerkezetbe integrált csatornákon keresztül elvezetik. Robusztus szerkezetre volt szükség a komposzt súlyának, a növekvő növényeknek és az esőnek a kezeléséhez, amely átitathatja a talajt és növelheti annak sűrűségét.

Az építészek úgy reagáltak a kihívásokra, hogy olyan túlfolyócsöveket építettek be, amelyek heves esőzéskor lépnek működésbe. A talajt is rétegezték, így a sűrű felső réteg megtartja a növények által igényelt nedvesség nagy részét, míg az áteresztőképesebb alsó szint megkönnyíti a vízelvezetést. A vastag talajréteg egyéb előnyöket is biztosít, többek között védelmet nyújt a nyári hőség ellen, télen pedig képes tárolni és fokozatosan leadni a padlófűtésből származó hőt.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A lakóterekben a boltíves mennyezet szabálytalan formája vizuálisan is érdekessé teszi a tereket, mivel a maximális 3,5 méteres magasságtól néhol mindössze két méteresre változik. Ezeken a helyeken az építész csavarokat és egyéb rögzítőelemeket épített be függőágyak, függőlámpák vagy ültetők felfüggesztésére.

Míg a növényzet nagy része a tetőn és az első és a földszintet körülölelő beültetett területeken található, a két szinten lévő lakóterek padlójába integrált szögletes ültetők is vannak. A nagy tetőkertben egy pergola és egy szabadtéri konyha található, amely a szomszédos folyóra és a környező környékre néz.

Amint beérik, a növények beburkolják a házat, és elzárják a belső tereket a kilátástól, zöld gátat képezve, amely a belső hőmérséklet szabályozásában és az épület körüli levegőminőség javításában is segít.

Forrás: www.dezeen.com // www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb