napi hírmorzsák

Jun Ong új drámai fény-installációja egy régi raktárból ‘tör elő’ Kuala Lumpurban – VIDEÓ

A Kuala Lumpur központjában található The Godown művészeti központ látogatói szemtanúi lehetnek egy új “csillag” születésének egy négyemeletes raktárépület közepén. A “STAR/KL” címet viselő, 111 egyedi darab LED-kötélből, akrilcsőből és acélból álló csillagrobbanást Jun Ong malajziai művész alkotta meg a város éves “Art in the City” rendezvényének részeként. Ez Ong 2015-ös áttörést jelentő fényművészeti installációjának folytatása, egy 12 oldalú csillag, amely úgy tűnt, hogy áthatol a betonépület padlóján és mennyezetén Butterworthben, Panangban.

Ez a reinkarnáció 2021. november 26-án kezdte meg életét, és 2022. március 26-ig minden éjjel felvillan és ragyogni fog egy környezeti hangzásvilág kíséretében. Ez idő alatt a fények fokozatosan elhalványulnak, amíg ‘ki nem halnak’.

Az installáció célja, hogy megtapasztalhassunk egy a saját valóságunkon túli élményt. A metaforikus emlékmű gondolatokat és reflexiókat hagy maga után, hiszen az alkotó szerint a természetben az elmúlást is ünnepelni kell- ez esetben a csillag pusztulását. “A felvillanás után idővel az installáció megvilágítása csökken, a ‘Csillag’ szétoszlik és tovább él a hipertérben, amíg új gazdatestet nem talál” – mondta Jun Ong. Hamarosan Ong alkotásának egyetlen emlékei a fényképek és videók lesznek, amelyek az emberiség kollektív emlékezetében, és az interneten élnek tovább.

Egy helyi médiumnak adott interjújában Ong elmondta: “Mindig is vonzódtam a művészetet csináltam, de élvezem azt a sokféle módot is, ahogyan mi, emberek lakhatunk és megtapasztalhatunk egy teret. Számomra a fény izgalmas médium, mivel egyszerre kiszámítható és kiszámíthatatlan. A munkáim e két terület között helyezkednek el, és a megvalósítás folyamata az, ami izgalomba hoz”.

Ugyanakkor a fény kihívást jelent Ong számára a mindennapi életben- “Ironikus módon vékony szaruhártyám van, ami azt jelenti, hogy a szemem nagyon érzékeny a vakító fényre” – jegyzi meg. “Ezért a lakásom általában sötét, és csak néhány szemmagasságú/alacsony környezeti fényű lámpát használok. Soha nem kapcsolom be a mennyezeti lámpákat. Számomra a lakhelyem a visszavonulásom. Sötétséggel kezdem, majd lassan fényt használok a sötétség feloldására”.– tette hozzá.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ong eredetileg építészetet tanult a Melbourne-i Egyetemen és a Westminsteri Egyetemen, de azóta a fényművészet felé fordult. Korábban olyan márkákkal dolgozott együtt installációkon és projekteken, mint a Nike, az Adidas, a Gucci és a Philips Lighting. Társával, Kyle E.-vel közösen alapította a POW Ideas-t, egy malajziai székhelyű tértervezési stúdiót, de munkái az egész világot bejárták már.

A STAR/KL projekt naponta 18 és 22 óra között látogatható, amíg márciusban végleg el nem éri csillagközi végét, és “a földi, kozmikus és emberi gondolkodás új aspektusait adja nekünk”. Tekintsd meg, hogy készült a drámai installáció:

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb