napi hírmorzsák

Játék a színekkel és árnyalatokkal: a színek ereje az épületek homlokzatán

“A szín az élet; mert egy szín nélküli világ halottnak tűnik számunkra.” – a kiváló festő, Johannes Itten ezekkel a szavakkal írta le a színek kivételes erejét a világ érzékelésében.

Érzékszervi eseményként a szín nemcsak azt határozza meg, hogy mit látunk, hanem azt is, hogy hogyan érzünk és gondolkodunk; bizonyítottan megváltoztatja a termelékenységet, inspirálja a döntéshozatalt, alakítja a perspektívánkat és befolyásolja a jólétünket. Különösen az építészetben materializálódnak és érik el maximális pompájukat ezek a hatások.

A tervezés végül is a kommunikáció vizuális formája, és a színpaletták – a fénnyel, árnyékkal, textúrával és csillogással párosulva – döntő szerepet játszanak egy épület üzenetének közvetítésében. Olyan hangulatot teremtenek, amely támogatja egy tér funkcióját, és teljesen átalakítja a felhasználói élményt. Ezt az erőt már a nagyok is felismerték: “A polikrómia ugyanolyan erős építészeti eszköz, mint a terv és a metszet” – mondta egyszer Le Corbusier.

Gauditól Bofillig az ikonikus építészek történelmileg nem féltek játszani a színekkel. Napjainkban a színes épületek világszerte továbbra is végtelen kombinációkkal, elrendezésekkel és kivitelezésekkel keltik életre a városokat. Természetesen a színek mind a belső, mind a külső terekben hódítanak, de a homlokzatokon adják meg igazán az alaphangot, és ott mutatkoznak meg először erőteljesen. A szín a homlokzat anyagszerűségének velejárója, és az anyag- és színválasztás gondos kombinálásával a színes homlokzatok végtelen kreatív és funkcionális lehetőségeket kínálnak a kortárs tervezésben.

A színt stratégiailag lehet használni a térbeli sorrendek hangszerelésére vagy a tektonika megjelenítésére, támogathatja a fényt és az árnyékot, optikai és haptikus élménnyé teheti a felületeket és még sok minden mást. “A szín az egyik legrégebbi építészeti tervezési elem – szín nélküli építészet nem létezik”. – mondta Steffanie Wettstein, a Haus der Farbe igazgatója

Az építészek számos kihívással szembesülnek a színek kiválasztásakor, és gyakran számos kérdés merül fel: Hogyan lehet a színt a környező kontextushoz illeszteni? Hogyan állítsunk össze egy értelmes színpalettát? Hogyan reagálnak a színek egymásra, a térre és a fényre? Hogyan befolyásolják az anyagok a színválasztást?

Nyilvánvalóan sok minden függ a projekt konkrét elképzelésétől, funkciójától és kontextusától, de egy dolog biztos: az építészeknek nem szabad félvállról venniük a kiválasztási folyamatot. Színes burkolataikat alaposan át kell gondolniuk, figyelembe kell venniük olyan tényezőket, mint az érzékelés és a fakulásállóság, és nagy teljesítményt kell elérni anélkül, hogy figyelmen kívül hagynák az esztétikát.

A színes homlokzatok esztétikai és funkcionális lehetőségei

A homlokzatok különböző módon használhatják ki a színeket. Egyesek merész esztétikát teremtenek telített tónusokkal, míg mások a meleg megjelenést választják finom, tompított árnyalatokkal. Egyetlen színt jeleníthetnek meg végig, vagy felfedezhetnek sok színt egyedi kombinációkban és kivitelben (matt vagy fényes, sima vagy texturált).

Ráadásul a színek érzékelése az árnyék, a fény, a csillogás és más környező színek hatásától is függ – amikor például két szín egymás mellett van, kölcsönhatásuk egyidejű kontraszthatást hoz létre, amely ennek megfelelően megváltoztatja az érzékelésünket. A különböző anyagok is meghatározhatják a megjelenést, akár a felületük, akár a fénnyel való kölcsönhatásuk, vagy akár a textúrájuk miatt, mivel a durva vagy sima felületek másképp szórják a fényt.

Az esztétikán túl a színek stratégiai alkalmazásuk esetén fontos funkciókat is betölthetnek, különösen az energiahatékonyság szempontjából. Egy sötét külső fal elnyeli a napsugárzás energiájának 70-90%-át; ez az épületre jutó hőnyereség az anyagok hőtágulásához, majd repedezéséhez vezethet. Az olyan megoldásoknak köszönhetően azonban, mint a Sto X-Black homlokzati festékcsaládja, lehetőség van ennek a napenergia-nyereségnek a csökkentésére a hővisszaverő technológia segítségével.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A világos színű homlokzatok ezzel szemben hajlamosak az időjárás okozta szennyeződésre, ami elősegíti a csúnya mikroorganizmusok elszaporodását az épületburkolaton. A Sto ezt a problémát a homlokzat gyorsabb szárítására tervezett intelligens technológiai kivitelekkel kezeli.

A maximális tartósság biztosításához és az idő múlásával fellépő fakítási problémák elkerülése érdekében mindig kiváló minőségű pigmentek használatára lesz szükség, különösen azért, mert a homlokzatok változatos éghajlati viszonyoknak és számos más külső veszélynek vannak kitéve. Természetesen az épületek külső felületei hajlamosak a romlásra, és az évek során károsodhatnak, így a restaurálási és felújítási folyamatok elengedhetetlenek a meglévő fáradt homlokzatok javításához.

Az esztétika és a teljesítmény együttes kezelése érdekében a jó formatervezésnek kéz a kézben kell járnia a kiváló minőségű megoldásokkal. A Sto magáévá tette ezt a küldetést, és egy sor olyan terméket és szolgáltatást fejlesztett ki, amelyek középpontjában a színek állnak, és amelyek célja, hogy az építészeket a teljes tervezési folyamat során segítsék.

A Sto Color System tervezési eszközként szolgál, amely 1400 építészeti felhasználásra szánt színből áll (vagy bármilyen színhez illeszthető), és a márka homlokzati, belső, padlóbevonatok és akusztikai anyagok mindegyikében megtalálható.

A Sto intelligens technológiájú homlokzatburkolatokkal a tervezők egy sor homlokzatbevonattal dolgozhatnak, amelyek különböző árnyalatokban kaphatók, és védelmet nyújtanak a globális környezeti feltételek szélsőségeivel szemben. Ide tartozik például a Dryonic technológia, amely megvédi a homlokzatokat az algák és gombák elszaporodásától, valamint az X-Black technológiával ellátott bevonatok, amelyek szabályozzák a hőmérsékletet a sötét tónusú homlokzatokkal rendelkező épületek esetében.

E megoldások közül néhányat felfedezve az alábbi galériánkban olyan homlokzati kialakításokat mutatunk be, amelyek egyedi és kreatív módon használják a színeket:

A szín kétségtelenül döntő szerepet játszik az építészetben. Képes érzelmeket kiváltani, felhívni a figyelmet bizonyos tulajdonságokra, tükrözni egy tér funkcióját, javítani az energiahatékonyságot és fokozni az esztétikát. A lehetőségek valóban határtalanok, és az építészeknek nem szabad félniük attól, hogy ambiciózusak legyenek, újítsanak és kreatívak legyenek.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb