„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építési tanácsadás

Hogyan szellőztessük a lakásunkat energiatakarékosan

Egyre többen döntenek úgy, hogy a régi rossz szigetelésű lakásukat becsomagolják egy olcsó szigetelőanyagba, de ezzel megváltoztatják az épület szellőzését, főként ha ez párosul ablakcserével is.
Jó tudni, hogy az olcsón, akciósan hirdetett polisztirol alapú termékek legnagyobb része nem szellőzik semmit sem. de a régi háőzunk, ha nem is a téglán keresztül tette ezt, de az ablakokon, ajtókon volt légvándorlás.
Egy régi épületre, mely hagyományos módon épült a legjobb a kőzetgyapot külső szigetelés felvitele. De ez drága, és ritkán alkalmazzák.

A jobb szigetelés és légzárás következtében egészen más életkörnyezet alakul ki.

A természetes légcsere hiányának negatív hatása a téli időszakban hatványozottan jelentkezik, mivel a külső hideg miatt az ablakokat zárva tartjuk, mert szeretnénk elkerülni a felesleges többletkiadást. Ha kinyitjuk a nyílászárókat, a nagy mennyiségű beáramló hideg levegő felmelegítésére fordított többletenergiával elveszítjük azt, amelyet korábban a korszerűsítéssel megtakarítottunk.

ABLAKNYITOGATÁS
Ezt felismerve, az emberek többsége ebben az időszakban általában naponta csak egyszer-kétszer tárja ki az ablakokat, majd a túlzott hideget érzékelve, ismét becsukja azokat. Ez azon túl, hogy nem nevezhető korszerű, energiatakarékos szellőztetési megoldásnak, nem biztosítja a megfelelő komfortot sem.
Sokszor egyébként nem is érezzük kellemetlennek a lakás levegőjét, és észre sem vesszük, hogy a nappaliban felakasztott higrométer mutatója a 70-es szám fölé kúszik, pedig az esetek többségében itt kezdődik a baj, hiszen a túlzott nedvesség a levegőben előbb vagy utóbb különböző problémákhoz vezet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A PÁRATARTALOM SZABÁLYOZÁSA
Amikor a lakáson belüli komfortról beszélünk, a hőmérséklet mellett a másik fontos tényező tehát a belső levegő páratartalma. Ha fázunk, vagy melegünk van, akkor teljesen természetes, hogy állítunk a termosztát gombján, vagy csavarunk a radiátorszelepeken.
De hogyan szabályozható a lakásban a páratartalom? Ha túl alacsony, akkor kitesszük a szárítani való ruhát a nappali közepére, és máris emeltük a páratartalom szintjét a lakásban. De ha túl magas, akkor megjelennek a párásodás és a penészesedés problémái. Elszínezik a fal felületét, veszélyeztetik az épület állagát, légúti betegségeket, allergiás tüneteket, ízületi gyulladást, és egyéb kórokat okozhatnak.
A problémát megelőzendő, otthonunk szellőzését átgondoltan oldjuk meg! Gondoskodni kell a lakás levegőjének optimális páratartalmáról, a főzéssel, fürdéssel, mosással, ruhaszárítással, sőt, akár a lélegzéssel termelt pára szabályozott elvezetéséről.

SZELLŐZÉSI RENDSZEREK
A páratartalom csökkentéséhez friss levegőt kell bevezetnünk a lakóterekbe, valamint a páradús, egyéb szennyezőkkel terhelt levegőt el kell távolítanunk a lakásból. Célszerű olyan páraszabályozott szellőzési rendszert alkalmazni, amely csak ott és akkor szellőztet, ahol és amikor ténylegesen szükséges. Erre ma már léteznek korszerű, hatékony szellőzési megoldások, amelyek már meglévő épületben is kialakíthatók utólagosan.
Páraszabályozott légbevezetőknek a nyílászárókba történő beépítésével automatikusan, de szabályozottan juttathatunk friss levegőt otthonunkba. A fürdőkben, vécéhelyiségekben beépített páraszabályozású vagy mozgásérzékelős légelvezetők légcsatornán keresztül kapcsolódnak egy csendes központi ventilátorhoz.

Léteznek olyan rekuperátoros hővisszanyerős szellőztető berendezések, melyek úgy engedik ki a rossz levegőt, hogy előtte felmelegítik a bejövő friss levegőt egy hőcserélőn keresztül, és így nem veszik kárba a megtermelt energia.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb