Home / Érdekességek innovációk / Házépítés nyomtatással

Házépítés nyomtatással

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

A jövőben már nem lesznek hagyományosan vett építőipari  cégek, hiszen a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora egy olyan nyomtatót vizionál, ami automata üzemmódban kinyomtat egy 3D házat.

Elég fantasztikusnak tartható ez a bejelentés, de így akarják a 3. világ lakásgondjait megoldani.

Egy nap alatt kész a ház a háromdimenziós printerrel Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kalifornia Egyetem mérnökprofesszora: az általa bemutatott modell 20 óra alatt képes felhúzni egy komplett házat. Egy háznál is nagyobb nyomtatót építenek, ami sajátos technológiai-öntési módszerrel betonból húzná fel rétegenként a számítógépen megtervezett házat, közben a víz- és villanyvezetékeket is beépítené a falakba, csupán az ajtókat és ablakokat kellene utólag behelyezni - olvasható a Yahoo.com hírportálon megjelent cikkben (http://news.yahoo.com/blogs/sideshow/3d-printer-could-build-house-20-hours-224156687.html).

Az eljárás rendkívül költséghatékony, gyors és a robottechnológiának köszönhetősen a falak festését és a csempézést is meg lehet oldani vele. A professzor beszámolója szerint egész lakótömbök is építhetők 3D-s printerrel, ami nem azt jelenti, hogy a lakásoknak egyformának kellene lenniük, hiszen - mint hangsúlyozta - csupán a számítógépes terven kell változtatni az egyéni jelleg megteremtéséhez.

A mérnök úgy véli, hogy a módszer katasztrófa sújtotta területeken a gyors újjáépítéshez, a harmadik világ nyomornegyedeinek felszámolásához vagy akár a Holdon és a Marson létrehozandó kolóniák előzetes, ember jelenlétét nem kívánó felállításához is igénybe vehető.

forrás: http://hir.ma

Ajánló

Engedély nélkül lehet a családi házak ellátására kutat fúrni

Rengetegen szeretnének kutat fúrni a családi ház építéssel egy időben, mely részben ellátja a családi ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.