napi hírmorzsák

Felújították az egykori olimpiai helyszínt Montrealban

A Kanva építészeti stúdió újratervezte a kanadai Montreal Biodome tudományos múzeumot, felfedve a szerekezet eredeti beton íveit, és új otthokat teremtve az épület állatlakói számára. Az új Montreal Biodome elkötelezett az emberek természettel kapcsolatos ismeretterjesztése iránt.

A múzeum, amely eredetileg olimpiai sporthelyszín volt, négy miniatűr ökoszisztémát mutat be növényekkel és állatokkal benépesítve, amelyeket a látogatók bejárhatnak és felfedezhetnek. Az eredeti szerkezetet Roger Taillibert francia építész tervezte és 1979-ben készült el, majd a 80-as évek végén megkezdték az épület átalakítását, és 1992-ben újból megnyílt Montreal Biodome néven.

A Kanva építészeti cég nyerte meg a Biodome Migration projekt megvalósításának pályázatát 2014-ben. A migrációt választották a pályázat nevének, hogy az tükrözze az “új házakba” költöző állatokat, és szimbolizálja a múzeum elkötelezettségét a természet és az éghajlatváltozás körüli szemléletváltás iránt.

A projekt részeként egy négy méter magas sziklát építettek az ara papagájok fészkelésére, és egy 15 méter hosszú jégalagutat telepítettek, ami egy magával ragadó bejáratot teremt a sarkvidéki élmény számára. A komplex felújítás hatalmas vízi járatokat is magában foglalt a halak számára, az egyes tavak között.

Kanva az eredeti tetőt a felújítás fókuszpontjává tette, eltávolítva az alacsony mennyezetbetétet, feltárva az eredeti beton boltozatokat és a geometrikus tetőüvegezést. A fogadóterem fehérre lett festve, hogy visszaverje a tetőablakokból érkező fényt, és semleges teret teremtsen az épület nagy részét elfoglaló ökoszisztéma-területek között. Kifeszített fehér szövet falak választják el ezt a központi előcsarnokot a biodómtól. A látogatók a szövetek között haladva megtapasztalhatják az illatokat, a hangokat és a hőmérséklet változását, mielőtt megpillantanák a természet burjánzását.

Az építészeti cég elmagyarázta, hogy ezt a partíciós rendszert maga a biofília tájékoztatta, mely egy koncepció, amelyet 1984-ben adott ki Edward O Wilson entomológus, amely szerint az embereket nyugtatja a természet jelenléte.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Montreal Biodome ökoszisztémái különböző típusú terepeket képviselnek Amerikában. A trópusi esőerdők tele vannak papagájokkal, piranhákkal és mérgező levelibékákkal, míg a hiúz a quebeci erdőkön alapuló Laurentian Maple Forestben jár. A Szent Lőrinc-öböl újrateremti azt a helyet, ahol a Nagy Tavak találkoznak az Atlanti-óceánnal. A magasföldszint egyenesen erre a három zónára néz, amely üveg lifttel közelíthető meg. Ezt a szinten egy élénk sárgával dekorált interaktív pihenőhely foglalja el.

Egy két méter széles jégfal választja el a hűvösebb Antarktisz-szigetek és a Labrador-part részleget. A Kanva Montreal város alkalmazottjaival dolgozott a rendszer megtervezésén, amely mínusz nyolc celsius-fokig hűti a glikol nevű vegyi anyaggal töltött alumínium tekercseket. Ez legfeljebb 20 centiméter vastag jégréteget tart az alagút körül. Annak érdekében, hogy ne ássa alá a montreali biodízel környezetbarát szellemiségét, a jégalagút-rendszer elfuttatja az épületek geotermikus energiarendszere által létrehozott felesleges energiát.

Az újratervezés másik kihívása egy 10 méter magas falfestmény újrafestése volt, mely a Szent Lőrinc-öblöt ábrázolja. A múzeumban élő halakat nem lehetett átmenetileg kiköltöztetni, így a tartály leeresztése helyett egy búvárcsapatot küldtek le, egy állványrendszert felállítására, hogy az építőmunkások hozzáférhessenek.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb