napi hírmorzsák

Felújítási projekt: egy volt művészstúdió bővítése

A VATRAA ügyfele, egy háromtagú család, ingatlanfejlesztőként kezdte a projektet. A tervezés felénél annyira megtetszett nekik az ingatlan, hogy úgy döntöttek, saját házukká alakítják azt. Miközben nem feledkeztek meg a beruházási faktorról (az alapterület maximalizálása elengedhetetlen volt), az építészek mélyen elmerültek a család személyiségének megértésében.

A spiritualitás és a meditáció iránti érdeklődésüket feltárva egyértelmű volt, hogy a háznak a privát szentélyükké kell válnia – védelmező, nyugodt és derűs hangulattal. Ennek eredményeképpen a ház egy atmoszférikus utazássá vált, a félreeső alagsortól a vibráló első emeletig, olyan kettős tagolódás köré hangszerelve, mint a sötét-fény, nyugodt-élénk, meleg-hideg vagy intim-exponált.

Helyi korlátok. A projekt a szűkös hely mellett történő munkavégzés példája. A minden oldalról más épületekkel és magasabb ingatlanok hátsó kertjeivel határolt ingatlannak nem voltak ablakai a földszinten, az egyetlen természetes fény a tetőn keresztül érkezett. Világossá vált, hogy a külső korlátok a tervezést egy introvertált megközelítés felé terelik. Négy hálószoba és további 87 négyzetméteres belső terület hozzáadása a természetes fény maximalizálása mellett szinte lehetetlen kihívást jelentett.

Tekintettel a hozzáférési és zajkorlátozásokra, egy 60 négyzetméteres pincét és fényaknát ástak ki. Minden építőelemet úgy méreteztek, hogy egy 80 cm keskeny belső galérián keresztül férjen be, amelyen az összes helyiség osztozik, és amely az egyetlen bejárat. E korlátok mellett dolgozva az ablakokat és a szerkezeti elemeket ennek megfelelően kellett méretezni, a természetes fény maximális kihasználására törekedve. A belső elrendezés, a lépcső, a burkolatok, a világítás és a bútorok mind ugyanazokat az elveket követik, kielégítve az ügyfél igényeit, miközben reagálnak a meglévő tér- és fénykorlátozásokra.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Anyagpaletta és kézműves kivitelezés. Mint a VATRAA minden projektje esetében, a bútorok, a világítás és a kézműves részletek fontos szerepet játszottak, a tervezési folyamat szerves részét képezve. A belső térben átlátszó, üvegből készült világító tárgyak fokozzák a térérzetet, és finom fény- és árnyékjátékot hozzanak létre. Kívülről a kültéri világítás a fénykútban található fehér kavicsokra hasonlít, izzó, meditatív hangulatot teremtve. Az általuk egyedileg erre a projektre, a lakástulajdonossal szoros együttműködésben tervezett 20, tömör tölgyfából és rozsdamentes acélból készült, szabadon álló bútordarab a nyers kivitelezés – betonpadló, vakolt falak, fa mennyezet, vakolt fénykút – kiegészítőjévé válik, miközben a részletek szintjén általános koherenciát biztosít.

Környezeti szempontok. Holisztikus megközelítést alkalmazva a környezetvédelmi korszerűsítésre, az éves CO2-kibocsátás csökkentését az épületszövet energiájának javításával, fenntartható hőforrások (hőszivattyú) és mechanikus szellőztető és hővisszanyerő rendszerek használatával, a légzárás javításával, valamint a “nyers” kivitelezés megközelítésével, a szerkezet szabadon hagyásával, hogy az anyagokat a szükséges minimumra csökkentsék.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb