Zöld hírek

Falak építése bontási hulladékból: a ciklopikus beton költészete

Az ókori ciklopszfalakat egymásra támasztott, nyers kövek egymáson való átfedésével építették, habarcs használata nélkül. Az elnevezés a görög mitológia óriásairól, a küklopszokról származik, mivel építésük látszólag emberfeletti erőfeszítést igényel az egyes faldarabok felemelésének és illesztésének súlya és nehézsége miatt. A ciklopikus beton viszont ezt az ősi építési technikát keveri a kortárs anyagokkal és technikákkal. Ami megkülönbözteti a hagyományos betontól, az alapvetően a durva adalékanyag mérete, amely hagyományosan kövekből áll, de tartalmazhat tégla- vagy betonmaradványokat is.

A House in Pombal Street (fenti képek) esetében a korábbi bontásból származó törmelék váltak az új falak elsődleges alapanyagává. A technika konstruktívan is hasonlít a hagyományos vasbetonra: egy faformát használtak a folyékony beton befogadására, amelyhez térfogati adalékanyagokat tartalmaz, megtartva a korábbi kompozícióban használt különböző anyagok megjelenését. A projekt leírása szerint: “Minden fal végül más-más textúrát kapott, ahogyan kitaláltuk az építés módjait. Néhányat festettek, mások nem – mindegyik tartalmaz emlékeket arról, ami korábban létezett”.

Ezek élő falak, tele információval. Meglepi a járókelőket, és talán elgondolkodtatja őket a nyilvánvaló fenntarthatóságról, amely jelen van ezekben a törmelékből készült falakban, amelyek a régi házra emlékeztetnek.

A múlt töredékei

Valójában a projekt egy részének emlékét Rafic Jorge Farah, a São Paulo Criação Office építésze gyakran említi a ciklopikus beton felhasználásának inspirációjaként: “Gyerekként szemtanúja voltam egy sor bontásnak São Paulóban. Abban az időben apám az első éttermét az Angélica és Consolação sugárutak (São Paulo) szélesítés alatt álló kúriáinak törmelékéből hozta létre. Később Olaszországban megnéztem azokat a romokra és romokkal épült házakat. Hány hozzám hasonló történetnek voltak tanúi ezek az épületek? Különböző korok romjai.”

És mi van, ha ezek a töredékek más történetek töredékeit hozták magukkal, amelyeknek tanúi voltak, olyan emberekét, akik már nincsenek, és sokan másokét, akik ott élnek? Mi van, ha ez a régészet, mintha azokban a falakban újra és újra felhasznált anyagokkal, sok hangot, sok képet hozott volna?

A munka szerepe

Az építész szerint ennek az építési technikának egy másik fontos tényezője a pedagógiai szempont, és az, hogy a kézimunka hogyan vált a folyamat főszereplőjévé. “A konstruktív technika befogadása nagyon szórakoztató volt. A munkások meglepődtek, de gyorsan megtanulták, majd elkezdték szétválasztani a töredékeket, hogy bizonyos terekben kiemeljék őket. Hamarosan a dolgok önálló életre keltek.” – tette hozzá Rafic Jorge Farah.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az építőipar mint a változás ügynöke

Rafic érdekes nézőpontot hoz fel: “Először is (az építésznek) meg kell értenie az építőipart, és – abszurdnak tűnik, hogy ezt kell mondanom – a legfontosabb dolog, hogy találkozzon azokkal az emberekkel, akik az építkezésen fognak dolgozni. Ezeknek az embereknek történeteik vannak, és hajlamosak vagyunk elmenni mellettük anélkül, hogy különösebb figyelmet szentelnénk nekik. Már egy évszázada építik ezt a várost, amelyben élünk. Először is humanizálni kell az iparágat, hogy aztán fenntarthatóvá váljon”.

De egy ilyen projektválasztás a környezeti hatás csökkentését is jelentheti. Ebben az esetben a módszerrel megszűnt a városban keringő és a törmeléket kirakodó potenciális teherautók tucatjai, valamint még több olyan teherautó, amelynek téglákat kellett volna behoznia. A költségek, az idő és a fosszilis tüzelőanyag-szennyezés mind-mind elkerülhető.

Törmelék, kő, fa, beton és az üveg kristályossága. Egyik anyag kiegészíti a másikat. Néhány bontás elengedhetetlen, de a legtöbb energiapazarlás. Figyelmen kívül hagyják sok ember erőfeszítéseit, valamint a természetből kivont nyersanyagokat, és elkerülhetetlenül szemétként kerülnek vissza a környezetbe.

Amellett, hogy fenntartható, az anyagok újrafelhasználása hozzájárul a történelem életben tartásához, ahogy Rafic mondja. Csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás: az építőiparnak meg kell változnia, hogy alkalmazkodjon a jelenlegi igényekhez. A különböző anyagoknak sokkal értékesebb utóéletük lehet ahelyett, hogy egyszerűen hulladékként kidobnák őket. Amint azt a városi bányászat fogalma magában foglalja, számos nyersanyag már nem eredeti állapotában, hanem új, antropogén tárolókban, különösen az épületekben található. Városaink épített állományának mint köztes anyaglelőhelyeknek a megértése hozzájárulhat a környezetbarátabb építési gyakorlatokhoz.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb