napi hírmorzsák

Elfeledett építészeti projekteket emel ki egy új, limitált példányszámú könyv

Egy Facebook-csoportnak indult csapat szenvedélye egy lenyűgöző új könyvben teljesedett ki, amelyben az idők során nagyrészt elfeledett építészeti gyöngyszemeket emelik ki. Elfeledett építészet címmel: “An Archive of Completed and Disappeared Projects” a könyvet Bianca Felicori olasz építész szerkesztette, aki maga is alapítója annak a Facebook-oldalnak, amely az elmúlt három év során hatalmas rajongótáborra tett szert.

“Az ötlet egyszerű: kevéssé ismert és ismeretlen építészek projektjeinek, a nagy mesterek árnyékában maradt műveknek a ünneplése, a “kisebb alakok” vizsgálata, és az építészettörténet különböző hátterének ötvözése a diákok egyetemi tanulmányainak kiegészítésére” – magyarázza a The Forgotten Architecture Facebook-oldal. “Egy olyan kollektív élmény, amely túlmutat a tisztán építészeti témákon, egy virtuális világ, amelyet több mint 27 000, különböző szakmai háttérrel rendelkező tag népesít be.”

A könyv az oldal számos izgalmas leletének gyűjteménye, minden oldalon felsorolva azt a Facebook-hozzászólót, aki bemutatta az adott projektet csoport tagjainak. A könyv március 7-től június 7-ig volt kapható, és soha többé nem lesz árusítva, mivel így azonnali gyűjtőcikké vált. Ha esetleg nem tudtál hozzájutni a sajçat példányodhoz, íme néhány kedvenc projektünk a könyvből:

Casa Saldarini

A “Dinoszaurusz-ház” vagy “Bálna-ház” néven emlegetett zoomorfikus rezidenciát Vittorio Giorgini építész tervezte 1962-ben az olaszországi Piombinóban. Giorgini célja az volt, hogy egy olyan állatszerű épületet hozzon létre, amely úgy néz ki, mintha otthon lenne a saját természetes környezetében. Az egyedi ház külső és belső terében organikusan áramlanak a hangulatos ívelt falak.

Complesso Rezidenciale di Piazza Grande

Az 1979-től egy évtized alatt épült, az olaszországi Nápolyban található Piazza Grande-t helyi építészek, Aldo Loris Rossi, Donatella Mazzoleni, Annalisa Pignalosa és Luigi Rivieccio tervezték. Hatásai az olasz racionalizmus (mint a Bath-i Királyi Félhold és a Circus) és Frank Lloyd Wright organikus építészetének keveréke volt. A kör alakú komplexum magánlakásokat, irodákat és kereskedelmi helyiségeket, valamint iskolákat, tornatermeket és nyilvános szabadtéri gyülekezőhelyeket foglal magában.

Aquila benzinkút

Az eredetileg 1949-ben az olaszországi Sesto San Giovanniban épült építészeti kincset azóta lebontották, de a hullámos boltozatú tetőzetéről készült képek egyértelművé teszik, hogy annak idején lenyűgöző látvány lehetett a Serenissima autópálya mentén közlekedő autósok számára.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Chiesa del Sanatorio

Olaszország talán első racionalista egyházi építészete, az Alessandriában található Vittorio Emanuele II. szanatórium temploma 1926-ban épült. Konkrét kialakítása csak az alapvető geometriai elemekre épül.

Arnaldo Pomodoro House

Az otthont Arnaldo Pomodoro olasz szobrász számára a neves építész, Ettore Sottsass Jr. tervezte 1968-ban. A ház az ügyfelek és a barátok társadalmi eseményeken való fogadására szolgált volna. A geometrikus vonalak és az üresség egy “metafizikus” és “entrópizált” teret teremtett, amely arra invitálta az embereket, hogy “maradjanak, de ne éljenek”.

Roybal Általános Egészségügyi Központ

Természetesen nem minden, a könyvben szereplő építészet Olaszországból származik. A Los Angeles spanyol ajkú lakosai által “La Clínica de Colores” néven ismert kaliforniai Roybal Comprehensive Health Center 1979-ben készült, a színes csempés homlokzat és a beillesztett azték képek erős latin hatást mutatnak.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb